>> >> Kommer Santa att leverera en traditionell rally i slutet av året?

Kommer Santa att leverera en traditionell rally i slutet av året?

Anonim

Dollars täckt med snö. (Getty Images)

Som semester shopperspent sina helger på packade köpcentra och omslag gåvor, jul jubel har dykt upp på Wall Street i början av året. Aktiemarknaden har varit i ett exuberant humör som slår nya heltidstoppar. Det ber om ursprunget: Har traditionell årsskiftet Santa rally kom tidigt i år?

Standard & Poor's 500 index har redan levererat en solid 10, 55 procent vinst till och med 9 december och Dow Jones industrins genomsnitt ligger närmare 20 000 riktmärken för första gången. Är investerare grådiga och hoppas på mer?

Aktiemarknaden har stigit under de senaste veckorna, förstärkt av förslag från president-utvalda Donald Trump som inkluderar marknadsvänliga skattesänkningar, lagstiftningsreform och infrastrukturutgifter.

Börsen marknadsför fortfarande valnyheterna, säger Scott Kuensell, en finansiell analytiker och portföljchef vid Brandywine Global i Philadelphia. "Snabbare ekonomisk expansion, lägre skatter och högre räntor är paket som investerare förväntar sig kommer att ligga under deras semesterträd", säger Kuensell.

Trots de senaste vinsterna har den traditionella Santa Rally inte ens börjat än. Säsongens Santa Claus rally inträffar under de senaste fem handelsdagarna av året och de första två i det nya året, som definierades 1972 av Yale Hirsch, sedan redaktör för Stock Trader Almanac.

"Betydelsen av Santa Claus rally är verkligen när det inte sker", säger Jeffrey A. Hirsch, chefredaktör för almanackan i Nyack, New York. Han pekar på Yales säsongsvarning: "Om jultomten inte skulle ringa, kan björnar komma till bred och mur."

Under denna sju dagarsperiod sedan 1950 är S & P 500 en ganska konsekvent men ändå blygsam 1, 4 procent genomsnittsvinst. Under de senaste 22 åren har Santa Claus-rallyn bara gått ner fem gånger. När det inträffade såg platta år 1994, 2005 och 2015, medan otäcka björnmarker uppstod 2000 och 2008, säger Hirsch.

För investerare som kanske undrar hur man investerar sin årsskifte bonus, försäkrar vissa analytiker att lager och sektorsval är viktigare än någonsin.

Investerare måste vara försiktiga så att de inte blir fastnade i nuvarande hype, säger Albert Brenner, direktör för fördelningsstrategi vid People's United Wealth Management i Bridgeport, Connecticut.

"Lager i allmänhet är inte billigt", säger han. "S & P 500 är prissatt till nästan 17 gånger uppskattat resultat - vid 80: e percentilen av nivåer som går tillbaka till 1991."

Andra är överens.

"Vi är oroliga för höga värderingar, särskilt i konsumentklammer- och verktygssektorerna som handlar med onormalt höga pris-till-vinstförhållanden", säger Sean O'Hara, president för Pacers börshandlade fonder i Paoli, Pennsylvania. "Dessa värderingar är resultatet av att investerare försöker hitta avkastning för att ersätta räntebärande tillgångar i sina portföljer."

Investerare som köpte högutdelande betalande aktier bör ompröva den strategin vid denna punkt, säger Brenner.

"Det kan vara viktigare vad du inte äger in till 2017 som vad du äger", säger han. "Fjärde kvartalet sjunker till följd av verktyg, telekom och REITs kommer sannolikt att fortsätta fram till årsslutet. Även om värdena inom dessa sektorer håller på kort sikt, är de utsatta för mer nackdel än potentiellt."

Investerare som vill investera friska medel kan utvärdera nuvarande värderingar och utsikterna till resultat.

"Vi fortsätter att gilla ekonomi, " säger Brenner. "De är måttligt prissatta i förhållande till deras historiska utbud. Hälsovården kan erbjuda möjligheter, men mer klarhet om vad kongressen kommer att göra när det gäller prisvärd vårdslagen behövs."

"Energilager och koppar är de två säsongshandelarna som börjar i december och tekniklagren ser bra ut nu efter att ha blivit utrustade ur valet, " säger Hirsch. Den senaste ETF köper för sin firma inkluderar SPDR Energy (ticker: XLE), iPath Bloomberg Copper TR Sub-Index ETN (JJC), Global X Copper Miners ETF (COPX).

Flygbolagslager kan vara värda en titt, säger Kuensell.

"Efter fantastiska aktieutveckling 2013 och 2014 har de stora flygbolagen varit så-de senaste två åren, säger han. "Nu är de redo att göra bra eftersom de säljer med 40 procent rabatt på marknaden. Vi är partiella på Delta (DAL), följt noggrant av amerikanska (AAL)."

Kuensell lyfter också fram den finansiella sektorn.

"Finansieringen har ökat kraftigt på högre kortsiktiga räntor och hoppet på ett mindre belastande lagstiftningslandskap. Bank of America (BAC) och Citigroup (C) säljer fortfarande för mindre än bokfört värde", säger han.

Investerare spola med en semesterbonus kan vara bra betjänad genom att återkalla den gamla adagen köpa låg, sälja högt. Ibland är det bäst att jaga inte försvunna marknader. En korrigerande återkrav kan erbjuda bättre inträdespunkter för långsiktiga investerare.

"Om dessa aktier går iväg, skulle jag föreslå att jag var tålamod och inte tvungen att sätta den bonuskontrollen rätt in på marknaden och vänta på en bättre köpmöjlighet nästa sommar eller höst", säger Hirsch.

Sammantaget är O'Hara fortsatt positiv på utsikterna för aktier till 2017.

"Jag förväntar mig att rallyet fortsätter på grund av fart, " säger O'Hara. "Marknaden är en ledande indikator. Just nu väntar marknaden på en bättre affärsmiljö som ett resultat av den nya administrationen. Men som alltid måste du se hur mycket du betalar för varje företag. Den bästa strategin är att placera din portfölj för att delta i marknadsförlopp, samtidigt som du skyddar dig mot risken för nackdelar. "

Trend efter ETFs som Pacers Trendpilot-serie (PTMC, PTLC, PTNQ och PTEU) kan erbjuda investerare exponering för marknadsuppsidan, medan O'Hara säger att de har ett nedåtriktat skydd. Dessa ETF följer en strategi som deltar på marknaden när den trender upp, behåller viss exponering under kortfristiga marknadsminskningar och utgångar när marknaden sänks.


10 långsiktiga investeringsstrategier som fungerar

10 långsiktiga investeringsstrategier som fungerar

Visa alla 12 bilder

Rättad den 13 december 2016: En tidigare version av den här berättelsen missade Scott Kuensells titel.