>> >> Varför ska du inte sälja i maj och gå borta

Varför ska du inte sälja i maj och gå borta

Anonim

När kalendern vänder sig till maj, går den amerikanska aktiemarknaden in i vad som är historiskt det värsta halvåret i året, där den vanligtvis underperformar november-april-tidsramen.

Detta är en väl dokumenterad säsongsutveckling med solida historiska siffror bakom sig. Det stämmer frågan: Ska investerare följa det gamla Wall Street-ordet att "sälja i maj och gå bort?"

Numren säkerhetskopierar det. Titta på aktiemarknadshistoria tillbaka till 1950, har de flesta av marknadens vinster gjorts från november till april och marknaden har generellt gått i sidled från maj till oktober, säger Jeffrey A. Hirsch, chefredaktör vid Stock Trader's Almanac.

November-april-perioden gav en genomsnittlig vinst i Dow Jones industriprodukt på 7, 5 procent sedan 1950 jämfört med en genomsnittlig vinst på bara 0, 4 procent från maj till oktober, säger Hirsch.

Marknadsföring kring denna säsongsutveckling kan spåras till ett gammalt brittiskt ordstäv: Sälj i maj och gå och komma tillbaka på St Legers Day, som hänvisar till St Legers Stakes thoroughbred hästkapplöpning i mitten av september, sista benet av den brittiska Triple Crown.

"Historiskt sett skulle engelsk aristokrati, handlare och bankirer migrera från den heta, svällande staden upp till landet under sommarmånaderna och återvända efter St Legers stakes", säger Hirsch.

Ett liknande mönster ses från Memorial Day till Labor Day i USA Folk spenderar mer tid med barn och familj, på golfbanan, på stranden och på semester i stället för att göra affärer och handelslager.

"Investeringsbanker och företagsamtalskalender saktar ner. Wall Street stiger notoriskt för Hamptons på fredagar på sommaren och människor tar långa helger och måndagar av mer, säger Hirsh.

Kapitaltillgångarnas takt kan också förklara bättre prestationsnummer under november-aprilperioden. I början av året tenderar pensionsfonderna att lägga till sina innehav och folk tenderar att investera i årsskiftet, säger Sam Stovall, VD för S & P Global Market Intelligence.

"Om du har en IRA som måste vara fullt investerad senast den 15 april och de som får skattereduktioner tenderar att filma tidigt och investerar ofta dessa vinster. På sommaren har du inte sådana typer av kapitalinflöden och investerare fokuserar på deras tans (snarare) än deras portfölj ", säger Stovall.

Förbered dig. Hirsch förväntar sig att detta säsongsmönster återkommer igen i år. "Nuvarande tekniska, grundläggande, säsongsbetonade, sentiment och penningpolitiska utsikter anpassar sig för att signalera ökande odds för en turbulent sämsta sex månader i år", säger han. "Lägre låga och lägre höjder under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet och den takt som förlusterna ackumulerade under första kvartalet kunde vara ett tecken på ytterligare problem."

Det finns strategier att dra nytta av den här säsongsutvecklingen och vissa sektorer som tenderar att överträffa. Konsumentklammer och hälso- och sjukvård är två sektorer som står bra i ansiktet av säsongens tröghet, som överstiger Standard & Poors 500-index, säger Stovall.

"Sedan 1990, medan S & P 500 ökade med 1, 5 procent i maj-oktober, ökade konsumentklammerna 4, 6 procent och hälsovården fick 4, 9 procent, säger Stovall.

Konsumentklammer och sjukvård är traditionella defensiva sektorer och efterfrågan på deras produkter och tjänster tenderar att förbli densamma oavsett konjunkturcykeln.

"Det finns långfristiga investeringsförvaltare som måste vara i lager. De kan inte vara i kontanter. Därför brukar de luta sig defensivt, säger Stovall.

Alternativ till investerare. Det finns en växlingsstrategi för börshandlade fonder som har överträffat S & P 500 med 3, 5 procent per år sedan 1990, säger Stovall.

Så här fungerar ETF-sektorens rotationsstrategi med en hypotetisk $ 2000-portfölj: 1. maj sätter du $ 1.000 i konsumentklammern Välj sektor SPDR ETF (ticker: XLP) och den andra $ 1.000 i Health Care Select Sector SPDR ETF (XLV). "Sätta på den till slutet av oktober. Sälja sedan både XLV och XLP och köp SPDR S & P 500 (SPY). Gör det var sjätte månad, säger Stovall.

Riksgäldsobligationer har fungerat bra under de värsta sex månaderna. Obligationerna är upp 72 procent av tiden sedan 1990 under perioden, säger Hirsch.

Lagerhandlarens almanak föreslår en enkel och konservativ omkopplingsstrategi. "Under de bästa månaderna är en investerare fullt investerad i aktier. Indexspårning ETFs och fonder är ett enkelt och billigt sätt att få aktieexponering. Under de värsta månaderna kommer kapitalet att tas ur lager och kan lämnas kontant eller användas att köpa en obligationer ETF eller obligations fond, "säger Hirsch.

Hirsch framhäver några obligationsfonder som investerare kan överväga: iShares Barclays 7-10 Year Treasury (IEF), iShares Barclays 20+ Year Treasury (TLT), AdvisorShares Ranger Equity Bear (HDGE).

Trots att man säger att man säljer i maj finns det strategier som kan gynna investerare. "Jag tycker alltid att det är bäst att rotera, inte dra sig tillbaka under den här säsongen", säger Stovall.