>> >> Varför Warren Buffett snapped up Apple Stock (AAPL)

Varför Warren Buffett snapped up Apple Stock (AAPL)

Anonim

WASHINGTON, DC - 13 OKTOBER: Warren Buffett talar på scen under Fortunes mest kraftfulla toppmöte för kvinnor - Dag 2 på Mandarin Oriental Hotel den 13 oktober 2015 i Washington, DC. (Paul Morigi / Getty Images for Fortune / Time Inc)

Lager som nämns i denna artikel: AAPL IBM KO AXP WFC MCD TWTR BRK.A BRK.B

I en ålder när de flesta män lever av sina investeringar, lever Warren Buffett för dem. Och han tar några stora gamblar för sent. Tänk på hans 37, 2 miljarder köp av Precision Castparts Corp i augusti: Det markerade den största affären av hans karriär - och kom precis i tid för sin 85-årsdag,

Nu har han bara skaffat upp 1 miljard dollar i aktier i Apple (ticker: AAPL). Så kan det vara att Buffett - som inte tidigare varit förtjust i högteknologi tidigare - signalerat sin vilja att ta en stor chans? Beviljas, detta är chump förändring för en kille vars nettovärde överstiger 63 miljarder dollar. Om han spenderade 100 dollar per sekund skulle han behöva leva ytterligare 20 år för att blåsa igenom all den där degan.

Men det är ingen förnekande att Omaha Oracle på denna punkt älskar glädjen av jakten - även om det återstår att se om Buffett landade en söt lagerbehandla eller bara en fruktlös investering.

Hur som helst faller AAPL nu i en korg på en man som förmodligen är den savvaste aktörshandlaren hela tiden.

"Vem vågar döma en investerare som har returnerat sina aktieägare 1 826 163 procent under 50-årsperioden 1965 till 2014?" säger KC Ma, chef för Roland George Investments Institute vid Stetson University i DeLand, Florida. Det är en årlig avkastning på bättre än 21 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som Standard & Poors 500-index under samma period.

"Samtidigt som det verkade som om hans investering i Apple var okarakteristisk för honom gjorde han det med samma kvalificerade faktorer som ledde till att han investerade i IBM (IBM)", säger Steve Gormley, grundare av Seventh Point, en Kalifornienbaserad privatperson aktiefond. "Apple har ett lågt pris-till-resultat-förhållande, hög utdelning och ett starkt återköpsprogram."

Investeringar i Apple kan till och med motiveras av de enklaste variablerna: dess appellation.

"Som Coca-Cola (KO), American Express (AXP) eller Wells Fargo (WFC) har den ett välkänt och välrenommerat premium varumärke", säger Bob Johnson, VD och koncernchef för American College of Financial Services i Bryn Mawr, Pennsylvania. "Apples namn och logotyp är allestädes närvarande runt om i världen. Faktum är att det i många undersökningar belönas som världens mest värdefulla varumärke."

Men även en börsen swami kan sakna några då och då - som Buffett gjorde med McDonald's Corp. (MCD). Efter att han sålde av sina innehav 1998 slog beståndet av sig snabbare än en hungrig miscreant som försökte gräva sin räkning vid körningen.

Buffett kom ut av MCD 1998 och om han hade följt sitt eget evangelium om långsiktigt köp och håll, hade han haft en avkastning på mer än 300 procent. Därefter staplade McDonalds köttet en mil högt mellan 1980 och 1998 och sköt upp mer än 30 gånger sitt tidigare pris på cirka 1 dollar per aktie. (Idag är MCD-branschen bara blyg för $ 123, vilket gör att man får en Heckuva en Happy Meal.)

När det gäller hans miljard dollar bit av Apple, "Buffett är sent till spelet", säger Jordan Kimmel, som är medlem i FACTS Asset Management i New York. "Det är nu ett moget företag, för stort för att göra aggressiva drag, och är inte längre ett tillväxtlager."

Under tiden finns det minst en annan miljardär som kom ut ur spelet: Carl Icahn. En fjäder kyckling jämfört med Buffett, den 80-åriga exited Apples aktie i april, med hänvisning till hotet av överreaching av den kinesiska regeringen. Men åtminstone gjorde Icahn uppskattningsvis 2 miljarder dollar på AAPL. Och när han kom ut erkände Icahn att Apple fortfarande representerade ett bra värde.

Så miljarderbatongen går vidare till Buffett, som står som den högsta beläggningen av en värdeinvestor. Men.

"Bekrshires köp av Apple-aktier är bizart, " säger Barry Randall, teknikportföljförvaltare på Covestor, ett bolag baserat online-bolag i Boston. "Det är märkligt att Apple har så många attribut som inte är särskilt värdeorienterade - som den ökande långfristiga skuldbelastningen, som har fyrdubblats från 17 miljarder dollar i september 2013 till 68 miljarder dollar i slutet av mars 2016 ."

Under samma tidsperiod växte Apples marknadsvärde från 453 miljarder dollar till 590 miljarder dollar, en trevlig, fet ökning med 30 procent. Nu är här där vinstspelet blir förvirrande: Det är inte nära de 732 miljarder dollar som företaget skryter med den här tiden förra året. Det medför en fallande minskning under de senaste 12 månaderna med 28 procent, till det nuvarande marknadsutrymmet på 526 miljarder dollar.

Det motsvarar också en värdeblödning på cirka 206 miljarder dollar - vilket är tillräckligt med Twitter (TWTR). Nitton gånger över.

Men Buffett har famously sagt: "När hamburgare går ner i pris, sjunger vi Halleluja Chorus i Buffett-hushållet." Så det är en säker satsning Buffetts köp matchar Berkshire Hathaway's (BRK.A, BRK.B) filosofi om värdeinvestering - även om det innebär handel med traditionella hamburgare för en högteknologisk Apple.

"Min slutsats är att Buffetts investeringsteam definierar termen" värdepappersstock "som det gäller teknikföretag, säger Randall. "Men för detta sätt att lyckas, måste Buffett på något sätt omdefiniera Apples 68 miljarder dollar i långfristig skuld. Och omdefinitionen av skuld sker vanligen endast i konkurs."

Kimmel går ett steg längre: "Medan människor gillar att följa Buffett kan investerare göra bättre."