>> >> Varför lagerinköp är ofta en eländig idé

Varför lagerinköp är ofta en eländig idé

Anonim

En grupp händer som håller pengar. (Getty Images)

Från det otäcka, notoriskt myopiska perspektivet på Wall Street sätts kortsiktiga prestationer på en piedestal. Den långsiktiga är ett abstrakt koncept idag och kvartalsvisa granskningar sätter press på företagsledare att utföra eller ersättas.

Skriv in återköp av aktier, ett skräddarsytt verktyg som många offentliga företag använder för att få kontanter från företagens balansräkningar och i aktieägarnas händer. Genom återköp av egna aktier på de offentliga marknaderna ger återköpsplanerna en garanterad kortfristig efterfrågan på bolagets aktie, vilket ger aktier en uppåtrikad bias.

Låter som en ganska söt affär i teorin.

Men alltför ofta tas inte hänsyn till riskerna med återköp av aktier, motivationen bakom dem, hur de utförs och deras långsiktiga konsekvenser. Faktum är att de ofta är den felaktiga rörelsen helt och hållet.

Det finns mer än några skäl till varför.

Timing. Ett brutalt problem med återköp av aktier: Om de inträffar när aktier övervägas kraftigt, förstör det faktiskt aktieägarvärdet istället för att skapa det.

"Om ett aktiebolag säljer helt och hållet högt och en enorm värderingspremie till marknaden och liknande lager, ger en återköp ingen roll, säger Jim Wright, en Covestor portföljschef och Chief Investment Officer i Harvest Financial Partners, en registrerad investeringsrådgivare i Paoli, Pennsylvania.

Steven Fazzari, professor i ekonomi vid Washington University i St. Louis, säger att vissa företag kanske tror att de kan tida på marknaden och köpa aktier tillbaka när dessa aktier är undervärderade.

"Men jag är skeptisk till ett företags förmåga att tvinga marknaden systematiskt, " säger han.

Visst bör företagsledare veta mer om företagets tillstånd och det verkliga värdet av företagets lager än allmänheten. Ändå har bara en handfull investerare kunnat tjäna rutinmässigt för att få vinst på marknaden under långa perioder. inte på något sätt är marknaden på gång en promenad i parken - även för företag själva.

Möjlighetskostnad. Överdrivna återköp kan tyda på åldern för innovation och tillväxten är över, säger Nandkumar Nayar, finansprofessor vid Lehigh University.

"Om företagsledningen anser att den bästa användningen av företagets pengar är att köpa tillbaka eget lager, kan det vara en signal att organisk tillväxt av företagets verksamhet" är extremt låg ", säger han." Företaget har också givit upp pengar som kunde ha blivit vana vid att öka företagets verksamhet genom ökad CAPEX-investering, FoU mm "

Ett sådant exempel är Eddie Lambert, ordförande och VD för Sears Holdings Corp. (ticker: SHLD) sedan 2013. När Lampert tog över Sears, "var han tänkt att bli nästa Warren Buffett", säger Yale Bock, en Covestor portföljförvaltare och president för YH & C Investments i Las Vegas.

Men Lamperts beslut om kapitaltilldelning efter att ta tången visar att det inte är fallet. Lambert "använde kapital för att köpa tillbaka en enorm mängd aktier utan att investera i sina butiker på ett produktivt, effektivt eller effektivt sätt, säger Bock.

Det ledde till problem. "Därför har butiksbasen varit försummad och många platser och affärsområden har stängts eller sålts", säger Bock.

I slutet av dagen är återköp av aktier något av en överraskning. Skulle du verkligen vilja investera i ett företag som hade få vägar utan tillväxt än artificiell ekonomisk manipulation? Å andra sidan, om det finns bättre investeringar att ha, är återköp ett slöseri med pengar.

Men svårigheterna slutar inte där.

Hur finansieras de? Återköp blir ännu mer komplicerade när företagen återköper sina aktier med skuld, vilket är en dubbelrisk.

Om företaget har kassaflöden för att täcka utbetalningar framöver - och det är säkert att aktiekursen kommer att uppskatta en högre kurs än lånets ränta - det kan vara meningsfullt. Men det är nästan omöjligt att känna till båda delarna av denna ekvation.

"Om företaget tar ut stora mängder av skuld för att finansiera återköpet, kan företagets hävstångsnivå orsaka ekonomisk nöd i framtiden, vilket skadar aktieägarna som förblir", säger Nayar.

Intressekonflikt. Offentliga företagsledare ska arbeta för att maximera aktieägarvärdet. Ofta kan de dock stimuleras till att maximera värdet på sina egna bankkonton. När verkställande bonusar är knutna till att nå vissa benchmarks per aktie, kommer ledningen att stimuleras till att köpa tillbaka aktier även om det inte ligger i aktieägarnas bästa långsiktiga intresse.

Tilläggsskador till verkställande ersättningar utbetalas verkställande bonusar som är kopplade till EPS ofta i nyemitterade aktier. Detta motverkar återköpet genom att sätta in fler aktier på marknaden, och om chefer beslutar sig för utbetalning sätter det nedtryck på aktien.

Så är återköp av aktier onda?

Inte på långa vägar. Om det finns gott om pengar i balansräkningen är det inte bättre investeringsmöjligheter och / eller om aktien handlar med en stor rabatt till eget värde, är återköp en bra ide. Men det stora antalet sätt att de skulle kunna komma tillbaka till bita aktieägare gör dem till ett riskabelt förslag.