>> >> Varför är det bra att älska äldre investeringar

Varför är det bra att älska äldre investeringar

Anonim

Portföljmapp. (IStockPhoto)

Det finns långsiktiga strategier som kallas buy-and-hold - och sedan versionen som praktiseras av miljardären Warren Buffett, som du kan kalla buy-and-hold-and-hold. I själva verket har Buffett varit famously citerad som säger, "Vår favorit hållbarhet är för alltid."

Coca-Cola Co. (ticker: KO) har verkligen inte varit så länge. Men det Atlanta-baserade företaget som grundades 1892 har bildat kärnan i Buffetts investeringsportfölj i åratal. Tittar på dess prestanda under årtiondena, det är lätt att se varför.

Cola lever upp till sin engångsslogan som The Real Thing. Vad gäller hur det har släckt Buffetts törst för vinst, överväga detta: Om du köpte Coke-lager i april 1981 (när det var värt 71 cent per aktie) skulle du titta på ungefär 47 dollar per aktie idag, en avkastning på 6 500 procent .

Prata om en cola och ett leende.

Pengar för sina investerare. Coca-Cola tillhör en exklusiv grupp av företag som har tjänat sin behållning och fortsätter att tjäna som äldre aktier. När solid prestanda upprepar sig, marknadsbasen expanderar och rockfasta avkastningar och utdelningar fortsätter att komma, motsvarar den en formel precis som eftertraktade som receptet för Coke sirapkoncentrat.

Med tanke på utdelningar har KOs stabila prestation förtjänat det som ett "linjalagret", säger Robert R. Johnson, president för American College of Financial Services i det större Philadelphia-området. "Coke har haft 54 ​​år i följd av utdelningsökningar", säger han. "När du lägger en linjal på ett diagram över utdelningarna över tiden stämmer datapunkterna på linjalen."

Och liksom många av marknadens bästa äldre företag har Coca-Cola diversifierat sin produktlinje över tiden. "Det är långt ifrån ett företag med ett produkt, " säger Johnson. Det erbjuder flera märken av läsk, fruktjuicer, sportdrycker och andra drycker. Tänk Minute Maid. Tändrör. Glaceau. Dasani. Det ägde till och med Columbia Pictures för en stavning 1980-talet och skörde en enorm vinst när den sålde ut till Sony Corp. (SNE) för 1, 5 miljarder dollar 1989.

Hushållens varumärken. Johnson & Johnson (JNJ) representerar ett annat företag laddat med hushålls varumärkesnamn och obestämd status som ett äldre lager som KO, är det listat på Dow Jones industrins medelvärde och en del av Fortune Global 500. (KO är nr 10, JNJ är nr 37). Tillverkaren av Band-Aids, Tylenol och Neutrogena hudprodukter har en rekord på 31 på varandra följande år av ökad vinst per aktie, säger Yale Bock, en portföljförvaltare på Covestor och ordförande för YH & C Investments i Las Vegas.

"Johnson & Johnson har varit ett otroligt företag i många decennier, säger Bock. Det har gått 53 raka år och höjer sin årliga utdelning, nu på 3 dollar per aktie per år. Det är något att fortsätta att äga och om du kan få mer till ett rättvist pris måste du trycka på buy-knappen. "

Under det senaste året har JNJ-aktien gått upp nästan 10 procent och handlar nu på 108 dollar per aktie. under det senaste årtiondet har det stigit mer än 80 procent och under de senaste två decennierna har höjt sig mer än fyra gånger. Förläng den grafen ut till nästa årtionde, och det är så nära en cash-ko-kristallkula som du kommer att få.

"Med en massiv kontantersaldo, nästan 20 miljarder dollar utan skuld och ett företag som genererar nästan 20 miljarder dollar i kontanter per år, kan JNJ köpa nästan allt företag det vill, " säger Bock.

"JNJ är vagga till grav", säger Michael S. Beall, vice VD för Davenport Asset Management i Richmond, Virginia. Utsikterna till långsiktigt ägande i företaget parallellerar hur sina produkter följer konsumenterna under hela livet: från babypulver till glukoshanteringssystem till höftbytesteknikprodukter.

"Företaget och vår ekonomi har sett stora svängningar och betydande förändringar under de senaste 50 åren, men JNJ har lyckats lyckas, säger Beall. "Växande marknader, en stark finansiell ställning - dess AAA-balansräkning är en sällsynthet dessa dagar - och en beprövad förmåga att växa på flera sätt gör JNJ till ett bra köp-och-håll-lager."

Men medan JNJ, som äger Listerine och Acuvue kontaktlinser, har en hög profil, flyger några äldre vinnare under radarn. Du kanske känner till deras varumärken, men inte företaget bakom dem.

Andra arvslagare. Klädleverantören VF Corp (VFC) startade 1899 och Greensboro, North Carolina, har sedan dess vuxit till att vara världens största leverantör av kläder, säger Steven N. Violin, senior vice president och portföljchef på FLPutnam Investment Management Co . i Wellesley, Massachusetts

"Även om VF inte är ett hushållsnamn representerar det en portfölj av välkända och högkvalitativa varumärken som The North Face, Timberland och Vans, säger Violin. "Kläder är typiskt en cyklisk verksamhet, men VF har ökat sin utdelning i var och en av de senaste 43 åren, vilket inkluderar några riktigt utmanande ekonomiska miljöer."

Under de senaste 10 kalenderåren har VFCs utdelning ökat med nästan 18 procent årligen. "Aktien har återvänt mer än 19 procent årligen medan Standard & Poor's 500 index har returnerat 7, 2 procent, säger violin. Det slår också S & P: s konsumentdiskretionära sektor i S & P 500, som har returnerat 10, 8 procent årligen.

Och medan inte nästan lika gamla, visar vissa lager starka tecken på att gå in i arvskategorin. Detta inkluderar Costco Wholesale Corp. (COST), ett lager som har klättrat en mycket stabil stege de senaste 20 åren. Sedan april 1996 har Costco-aktien stigit från 9 till 157 dollar per aktie.

"Det har inte varit cirka 100 år, men jag tror att det kommer att vara runt för minst 100 mer", säger Dan Neiman, partner vid Neiman Funds Management i San Diego. "Costco började betala utdelning 2004 och har haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 20 procent över den tidsramen. Det har till och med varit några särskilda utdelningar under åren som har ökat avkastningen betydligt."

Fortfarande gör ett långvarigt företag inte ett arvslag - speciellt när marknadsplatsstyrkorna äter bort vid sin dominans eller förändrar sin dynamik. Ett bra exempel är AT & T (T). Grundades 2005 när "Baby Bell" SBC Communications köpte sitt tidigare moderbolag, spår AT & T sina rötter till telefonens skapare, Alexander Graham Bell, 1885.

Ända sedan förvärvet har bankkortet blivit blandat. T-lager har ökat med två tredjedelar sedan april 2005, men av nästan 8 procent sedan slutet av tredje kvartalet 2007. Förvirring och jitters uppstod bland investerare när beståndet avnotades från Dow i mars 2015 efter 99 år (inklusive historia av den tidigare AT & T Corp.).

"Det här kan delvis förklaras av det faktum att borttagning från Dow är vanligtvis en indikation på företagsproblem", säger Angelo DeCandia, professor i affärer och bokföring vid Touro College i New York.

"Men för de företag som arbetar genom sina problem finns det gott om upside potential - och vissa företag har gjort bättre efter att ha lämnat Dow", säger DeCandia. "Hewlett Packard Co. (HPQ) och Citigroup (C) är båda mer än 60 procent sedan deras avgång."

Och medan frasen "äldre bestånd" hänvisar till investeringens uppehållskraft kan det definitivt skapa ett arv av en annan sort. Håll för evigt? Kanske inte så dålig idé, herr Buffett.

Bock uttrycker det så här: "Legacy investments är de typer av företag som kan göra en familj, och till och med en generation av samma grupp, rika."