>> >> Varför attraheras vi till kultbestånd?

Varför attraheras vi till kultbestånd?

Anonim

Logotypen för online-återförsäljaren Amazon visas på datorskärmar i London den 11 december 2014. (Getty Images)

Från Manson familyto Branch Davidians har det funnits några verkligt fruktansvärda kulturer i amerikansk historia som har förstört både efterföljare och utomstående. Så när marknadsanalytiker hänvisar till vissa lager på marknaden som "kultbestånd" bör investerare ta del av det.

Kulturer leds ofta av karismatiska ledare som erbjuder efterföljare hopp om en bättre framtid, ger dem en känsla av syfte och får dem att känna att de är en del av något som är större än dem själva.

Naturligtvis, när analytiker hänvisar till aktier som kultbestånd, menar de inte i bokstavlig mening. Emellertid kan investerare i vissa företag visa en farlig kultliknande mentalitet.

Vanligtvis värderas aktier baserat på dussintals mätvärden som innehåller vinst, tillväxt, kassaflöde, intäkter, marginaler, skulder och andra affärsresultat. Dessa åtgärder utgör en vägledning för investerare att använda för att bestämma hur mycket de ska betala för ett lager. Men i slutet av dagen är köparna fritt att betala så mycket som de vill oavsett värderingsvärdena.

Undantag från reglerna. Kultföljarna kan vara övertygade om att deras ledares ord strider mot normerna. När det gäller aktiemarknaden är ord från ett företags ledning under presentationer, intervjuer och konferenssamtal mycket övertygande för en tillitande investerare. Kunniga VD är kunniga på att spinna sanningen och förklara bort kritik.

Historien går ofta så här: Det spelar ingen roll att vårt företag inte är lönsamt och miljoner dollar i skuld eftersom vi förändrar världen med vår nya produkt och du kommer att vilja vara en del av det.

Tänk på dessa 7 saker innan du investerar

Nybörjare investerare måste hålla sina långsiktiga mål i åtanke när de startar sina portföljer.

Cathleen D. Phelps 12 januari 2016

Investerare i kultstockar lider ofta av bekräftelsefördröjning, vilket är en tendens att söka information som stöder tidigare ståndpunkter och ignorerar motstridiga bevis. Kultstocksinvestörer kan vara mycket mer villiga att tro på en VD: s hype än en extern kritik.

En bekant produkt. Investerare kan till och med vara så imponerade av ett företags produkt eller tjänst att de kommer att dyka in i ett lager utan att ta hänsyn till hur dyr det kan vara.

"Jag tror att en del av anledningen till att investerare dras till aktier med höga värderingar är att det ofta är företag som har produkter som de är bekanta med som har en ny vridning mot dem", säger JJ Kinahan, marknadschef på TD Ameritrade.

Investerare får använda produkten och älska den, men det betyder inte nödvändigtvis att bolagets aktie är en bra investering. Det finns gott om människor som älskar glass, men få människor skulle betala $ 100 för en pint Ben & Jerry's.

Blind tro. Nicholas Colas, marknadschef på Convergex Group, säger att en spännande produkt är en av tre egenskaper som kultlagret tenderar att uppvisa. De har ofta visionära ledare och en imponerande försäljningstillväxt också.

"Som ett resultat tenderar värderingar att bli drivna till bakgrunden, " säger Colas. "Investerare ser en bra produkt, en rockstjärna VD och en rekord av tillväxt. De vill bara vara med på resan."

Denna blinda tro kan verka som en dålig investeringsstrategi, men det är relativt vanligt när det gäller kultbestånd.

"Mitt intryck är att investerare i kultbestånd faller i en av två läger: de som inte är intresserade av en aktievärdering och de som tror på tillväxtpotentialen för vinsten motiverar de astronomiska värderingarna, säger Owen Murray, investeringschef vid Horizon Advisors.

Den tidigare Federal Reserve-ordföranden Alan Greenspan kallade famously denna mentalitet "irrationell utmaning". Det är samma mentalitet investerare tenderar att demonstrera under marknadsbubblor.

Populära kultbestånd. Medan investerare kan tänka på kultbestånd som skuggiga företag som säljer viktminskningspiller eller ormolja, är de faktiskt några av de mest populära offentliga företagen i världen. Lager med extremt höga prisvinster, såsom Netflix (ticker: NFLX) och Amazon.com (AMZN), anses ofta som kultlagret.

Greenspans kommentar kom under 90-talets dot-com-bubbla när internetföretagens aktiekurser steg kraftigt utifrån deras sidvisningar i stället för sund ekonomisk utveckling. Idag reagerar marknaden mycket starkare på Amazon och Netflixs abonnentantal snarare än företagens redovisade intäkter.

Tesla Motors (TSLA) passar också räkningen av en kultbestånd. Aktien handlar ofta upp eller ner som svar på tweets och presentationer av karismatisk visionär ledare Elon Musk, men Tesla har ännu inte faktiskt vunnit vinst. Investerare litar bara på att Musk kommer att leverera.

"Många måste gå rätt för att tjäna pengar", säger Murray om kultbestånden. "Det är mycket säkrare att investera i företag som är mer mogna och har en beprövad historia från vilken du kan döma värdet korrekt."

Horizon Advisors tar riskreducering ett steg längre och rekommenderar att investerare alltid väljer diversifierade börshandlade fonder och fonder över enskilda aktier.

Naturligtvis, trots alla negativa konnotationer som är förknippade med ordet "kult", är kultlagren inte nödvändigtvis alltid dåliga investeringar.

Den viktigaste frågan när det gäller kultbestånd är risken för att investera i extremt dyra, flyktiga och oförutsägbara aktier. För varje alfabet (GOOG, GOOGL) som slutar att förändra världen, finns det hundratals andra som aldrig lever upp till hype.

På så sätt är kanske den enda sanna skillnaden mellan ett kultbestånd och en gudomlig investering på lång sikt huruvida följare någonsin gör det till det lovade landet.

7 lager som kan spara din portfölj

7 lager som kan spara din portfölj