>> >> Varför Afrika blir mer tillgängligt för investerare

Varför Afrika blir mer tillgängligt för investerare

Anonim

Investerare bör komma ihåg att Afrika inte är en stor ekonomi, men består av många marknader. (Getty Images)

När det gäller att investera i marknader utanför USA, är Afrika ofta förbisedd. Men investeringar i kontinenten börjar växa, särskilt med investerare som har ett långsiktigt fokus.

I april rapporterade The Wall Street Journal att New York State Common Retirement Fund, en amerikansk pensionsfond, planerade att investera så mycket som 3 procent av sina tillgångar i regionen. Och i november köpte private equity-företaget The Carlyle Group en 18 procentandel i den nigerianska baserade Diamond Bank. Multinationella företag går också in i regionen.

Som många nya och gränsmarknader är Afrika positiva en ung demografisk, en växande konsumentklass och stora möjligheter att bygga infrastruktur, inklusive vägar, hamnar och flygplatser. Inflationen är också låg, och några senaste val har inträffat utan incident, till exempel när Muhammadu Buhari vann det nigerianska presidentvalet över den befintliga Goodluck Jonathan. Buhari var den första oppositionskandidaten för att vinna ett nigerianskt presidentval, och den fredliga överlämnandet sågs som ett stort steg för demokrati där.

Afrika erbjuder löftet om långsiktig tillväxt, men investerare måste komma ihåg att det är en riskabel plats att lägga pengar på, precis som med andra framväxande och gränsmarknader. Tillväxten kan falla och korruption är fortfarande ett problem för många afrikanska länder.

Det är en kontinent, inte ett land. Afrika är inte en stor ekonomi, men består av många marknader.

"Beroende på vem som räknar, finns det 48 till 53 olika ekonomier i Afrika och cirka 40 separata aktiemarknader. Så det finns en rikedom att välja mellan när du försöker dra nytta av den positiva investeringen, säger Joel Wells, portfölj chef för Boston-baserade Alpine Funds.

De positiva effekterna är de högre tillväxtutsikterna och en ung demografisk, men Wells säger, "på andra sidan myntet finns det fortfarande korruption, det finns oro för styrning, sjukdomar som Ebola [och terroristgrupper som] Boko Haram. "

Som de flesta tillväxtmarknader, särskilt de som är beroende av råvaruexport, har Afrika drabbats av problemen med att sänka den kinesiska tillväxten, säger Ryan Hoover, grundare av Investing in Africa, som fokuserar på afrikanska aktiemarknader.

Många observatörer ser Afrika som en råvara, eftersom länder som Nigeria och Angola är petroleumexportörer, och Sydafrika exporterar ädelmetaller som guld och platina. Och länder som Sydafrika kämpar på grund av råvaruproduktionen, tillsammans med valutaavskrivningar, vilket gör importen dyrare.

Men Hoffman säger att Afrika är mer än bara råvaror.

"Det är en råvaruupplevelse, men det finns också mycket mer utveckling på den interna konsumentbasen. Kenya är ett bra exempel på det. Du har sett tillväxt inom tjänstesektorn, som teleföretag och tekniska företagare" säger.

Vad sägs om räntor? Det finns vissa farhågor om konsekvenserna för Afrika - och tillväxtmarknader i allmänhet - när Federal Reserve så småningom höjer priserna. Några försiktighetsåtgärder att den historiskt låga globala räntemiljön och råvarupremmen under det senaste decenniet har skrivit över Afrikas långtidsproblem. De säger att råvaran bysten och sannolikheten för stigande amerikanska räntor kommer att avslöja att inte mycket i Afrika har förändrats.

Men Robert R. Johnson, president och verkställande direktör i Pennsylvania-baserade American College of Financial Services och författare till boken "Invest with the Fed", säger när Fed höjde räntorna från 1996 till 2013, marknaderna i Afrika återvände nästan 25 procent.

"Det verkar som om investerare kanske vill överväga tillväxtmarknader, särskilt den afrikanska gränsen, när Fed äntligen flyttar för att höja priserna. Många investerare är tveksamma att gå in på tillväxtmarknader när räntorna stiger, men min forskning visar att det bara är dags att tillväxtmarknader har klarat sig de senaste åren, säger han.

William Hoyt, VD för Lattice Strategies, ett San Francisco-företag som har exponering för Sydafrika i sin börsintroducerade fond för tillväxtmarknader (ticker: ROAM), säger i allmänhet att människor som investerar i tillväxtmarknader bör förstå marknadens likviditet, vilket betyder hur enkelt är det för en investerare att sätta in eller ta ut pengar.

Hoyt säger att Sydafrika har mogna och välutvecklade kapitalmarknader, vilket gör dem mindre riskabla ur en operativ synvinkel. En av de näst största afrikanska kapitalmarknaderna, Nigeria, är en bråkdel av Sydafrika.

"I vår bedömning, Sydafrika, medan den fortfarande är en framväxande marknad ur ett ekonomiskt perspektiv och definitivt ett geopolitiskt perspektiv, men det har en ganska djup och bred marknad som passar för tillväxtmarknadsinvesterare. Men Nigeria.

är ungefär en tiondel av storleken i Sydafrika, så vi är mindre redo att omfamna [det] landet ", säger han.

Hur man investerar i Afrika. Hoffman säger att afrikanska marknader kan vara mycket volatila, han varnar investerare att ägna en liten andel av sin portfölj till Afrika - kanske cirka 5 procent. Det enklaste sättet är med ETF, säger han. Den vanligaste ETF är Market Vectors Africa ETF (AFK).

"Det är ett bra sätt att få billig exponering för Afrika", säger Hoffman.

Det finns också några landfokuserade ETF, som en från iShares MSCI Sydafrika (EZA) samt Global X MSCI Nigeria (NGE), en nyare ETF, säger han. En fond, Nile Pan-Africa (NAFAX), fokuserar tre fjärdedelar av portföljen på företag söder om Sahara utanför gruv- och energisektorerna.

För investerare som beaktar enskilda aktier måste amerikanska investerare köpa amerikanska depåbevis. ADR är aktier som handlar i USA men representerar ett visst antal aktier i ett utländskt bolag. Hoffmans toppval, som han säger äger han, inkluderar MTN Group (MTNOY), en mobilleverantör för en stor del av kontinenten.

Han äger också Standard Bank (SGBLY), som har dotterbolag över hela Afrika, och Shoprite Holdings (SRGHY), den största grossisten på kontinenten.

För investerare som kanske bara vill ha en liten procentandel av afrikansk exponering som en del av en större gränsmarknadsposition, säger Johnson att två exempel på ETF-marknader inom gränsmarknaden inkluderar iShares MSCI Frontier 100 ETF (FM) och Guggenheim Frontier Markets ETF (FRN) .

Wells säger att investerare måste överväga den aktuella investeringscykeln innan de hoppar in.

"Du måste överväga risken och belöningen. Det är något du måste titta på med en tre till fem årshorisont. Det är bra att börja uppmärksamma och göra lite läxa. Också flyttas inte av rubrikrisken, " han säger.