>> >> Vem väljer upp fliken när ... Betala räkningen i 5 svåra situationer

Vem väljer upp fliken när ... Betala räkningen i 5 svåra situationer

Anonim

Ett tips kvar på en restaurang gäst check. Skott med grunt skärpedjup. (Getty Images)

Vi har alla varit där. Checken kommer efter en dekadent restaurang måltid, och atmosfären vid bordet vänder sig från älskvärda till besvärliga. Ska du dela upp räkningen med de andra dinersna? Låt din värd täcka den? Och vem betalar för hedersgäst?

Så här navigerar du i fliken i fem besvärliga räkningssplittringssituationer.

1. För att fira din födelsedag, bjud in en grupp vänner att äta på din favoritrestaurang.

Här är den allmänna tumregeln som de flesta etikettexperter kan komma överens om: Vem som gör värdet betalar.

Så, i denna situation, värd värd din egen födelsedag måltid innebär volontärarbete att täcka räkningen. "Om du bjuder någon till din födelsedagsmiddag, förväntas du betala, " säger Diane Gottsman, nationell etikettexpert och ägare till protokollskolan i Texas.

Som sagt, "etikett är situationell", säger Jacqueline Whitmore, internationell etikett expert och grundare av protokollet School of Palm Beach. Och etikettregler kan böjas för att möta dina omständigheter.

Till exempel, om du vill fånga middag med dina vänner på din födelsedag men måste klargöra att du inte kan betala, säg det i inbjudan. Prova att säga inbjudan något så här: "Det är min födelsedag och vi möter alla till middag. Om du vill komma med, skulle jag vilja ha dig, och alla kommer att dela upp räkningen."

2. Idag är din bästa väns födelsedag, och du har bjudit in vänner till en restaurang.

(IStockPhoto)

Återigen är den klassiska regeln att den person som värdar täcker räkningen för alla, inklusive ära gäst. "Om du kasta en fest för någon, hämtar du fliken", säger Whitmore.

Om du inte är villig att betala, klargör du att du samordnar händelsen, inte värd. "Det finns en skillnad mellan att vara värd och organisera", säger Lizzie Post, medordförande för Emily Post Institute.

Posten föreslår att du försöker formulera inbjudan så här: "Låt oss alla komma ihop och fira Kelly på hennes födelsedag. Vi skulle gärna äta middag och dryck på XYZ-restaurangen. Var beredda att täcka kostnaden för din måltid plus en del av Kellys måltid ." På så sätt finns det ingen tvetydighet att du är volontärarbete för att organisera, men inte att betala.

En annan klibbig räkning kan uppstå när man bjuder andra till ditt barns födelsedagsfest. När det är ditt barns firande, anses du vara värd, säger Whitmore. Det betyder att de täcker temaparkens biljett, skridskoåkning entréavgift eller annan aktivitetsavgift. "Alla tar med en gåva, så de borde inte behöva betala för egen biljett och gåva, " säger hon.

3. Du är på ett första datum, och räkningen kommer.

Den traditionella etikettregeln som mannen täcker datumet har inte hunnit med tiden, och det tar inte heller hänsyn till vem som betalar när det är ett par av samma kön på en date.

I stället för att misslyckas för att låta fella-lön, följ födelsedagsfestregeln: Den som gjorde den inbjudande betalar.

Post rekommenderar att du är den som betalar för datumet genom att säga något så här: "Jag skulle gärna ta dig ut på middag." Det hjälper till att få olyckan ur vägen och märker utflykten som ett datum, inte en middag mellan vänner.

Naturligtvis, "om den andra personen erbjuder eller insisterar [på att dela upp räkningen], kan du helt klart gå med på att dela upp det eller låta dem ta dig ut nästa gång, säger Gottsman.

4. Du slösat rött vin på värdens vita mattan.

Du har begått det ultimata festen. Nu vad gör du?

"Du borde verkligen erbjuda för att städa upp det, " säger Whitmore.

När det är okej, rekommenderar Post att något säger: "Kan vi gå över kostnaden för en reparation eller en ersättare tillsammans? Jag skulle gärna bidra med allt jag kan för att få det fixat."

Men en älskvärd värd eller värdinna kommer inte tillåta dig att betala. Istället bör de erkänna att värd en fest i sig kommer med risken att ha något trasigt eller smutsigt, säger experter.

5. Du är på väg och det är dags att få gas.

Om du träffar vägen bör kostnaden för gas tas upp före, precis som du skulle kosta mat, motell och andra utgifter, säger experter.

"Du vikar den rätt in i splittringen av räkningarna eller andra saker", säger Post.

Bottom line: Trots vad etiketten dikterar bör du alltid vara beredd att täcka din del av räkningen.

Säger Gottsman: "Även om någon inbjuder dig till middag eller till en fest, måste du aldrig anta [de kommer att betala]."