>> >> När en husgäst blir ett husskräck

När en husgäst blir ett husskräck

Anonim

Innan du öppnar dörren till gästerna, gör lite grävning så att du vet vem du tillhandahåller logi för och varför de behöver en plats att bo. (IStockPhoto)

Gör tillräckligt med vänner orif du har många släktingar, du kommer förmodligen få någon att fråga om du har plats för en gäst att krascha på din plats ett tag, och kanske en lång stund.

Att bo med en husgäst kan vara en rolig upplevelse - men det kan också vara en tröttsam, försökande tid om det blir en situation där du oavsett betalar för en andras rum och ombord. Så om du någonsin är i en position där du vill öppna dina dörrar till en husgäst, är det några av många problem att tänka på först.

Ställ frågor först. Avgör inte för den snabba förklaringen som ges till dig. Självklart, om din syster, en förälder eller ett vuxen barn begär ett tillfälligt tak, är det en annan ballspel, och du kan bli förlåt om du öppnar dörren och ställer frågor senare. Men annars är det inte dags att vara en bra person som är villig att hjälpa någon. Du är skyldig dig själv att fråga de mer sonderande, obekväma frågorna. Varför behöver personen vara med mig? Varför inte hans eller hennes föräldrar eller syskon? Eller om en vän föreslår att du tar sin kusin eller son eller vem, ska nästa fråga vara - varför pawning du den här personen på mig, och varför har du inte erbjudit din plats?

Kanske får du inte svaren du vill, men du vill inte berätta för dig själv om du inte gör mer detektivarbete.

Har du råd att hysa denna husgäst om du är knäckt? Inte om din husgäst inte betalar hyra - och även då kanske inte. Stephanie Freeman, 44, koordinerar programmet Arts and Humanities vid North Carolina Central University. Men ett par år av college bodde hon i ett bostadsområde som hon knappt kunde ha råd med och arbeta i ett deltidsjobb som aldrig materialiserades i den heltidsställning hon hoppades på.

Det var inte en lätt tid, säger Freeman. "[Jag var] äter cornflakes varje dag och använder ficklampor på natten för att spara på el."

Det var ungefär den tiden en vän från hennes högskoledagar gick in.

"Jag ska ringa henne Ava", säger Freeman. Ava, säger Freeman, letade efter en tillfällig plats att bo och frågade om hon kunde "stanna en stund".

Ava gick med på att betala hyran, och eftersom det bara var tills hon hittade en plats såg $ 500 per månad rimlig ut. Men en liten stund visade sig vara åtta månader - och Ava betalade bara Freeman 150 dollar.

Hur Freeman senare tänkte på det, "kostade jag mig ungefär 7 000 dollar för att ha som husgäst [med] extra pengar för verktyg, obetald hyra, skada på min egendom och bränna ut min luftkonditioneringsenhet som försöker hålla sig kall i det södra sommar."

Kunde ditt hus gäst ha husgäster? Gillar din vän att festa? Eller kanske din gäst har familjemedlemmar som kanske vill besöka mycket - eller krascha med dig också. Deb McAlister-Holland, som arbetar med innehållsmarknadsföring och bor i Dallas-Fort Worth, Texas, säger år 2004 att hon och hennes man, Fred, fick kusin till en av sina barnbarn att stanna hos dem. Kusinen var en 12-årig tjej som de hade känt i åratal och hade inget ställe att bo utan i fosterhem - hennes mamma var i fängelse.

Men i 2006, när modern kom ut ur fängelset före Thanksgiving, hade moderen ingen plats att gå - och McAlister-Holland och hennes man gjorde det möjligt för mamma att stanna hos dem under semestern.

"Vi kände henne inte väl före detta, och hon hade alltid varit super snäll mot oss sedan vi köpte hennes barns saker och tog sina ställen hon ville gå, " säger McAlister-Holland.

Men det förändrade allt. Det var ett spänt par månader, och när mamman lämnade stannade dottern bakom McAlister-Holland och hennes man. Men på ett sätt lämnade moderen aldrig.

"Det var inte länge innan vi insåg att ett antal små, men pantabla eller värdefulla föremål hade gått bort under semestern", säger McAlister-Holland, en helt ny lista: smycken, en iPod, bärbar dator, Bose-hörlurar, antik silver, DVD och videospel.

Mamman slutade med att få ett körkort med McAlister-Hollands adress på det och bryta mot parolen (McAllister-Holland, Fred och flickan tittade på tv en natt när deras hus slogs av ett SWAT-team i full kroppspansar, letade efter mor). Åtta år senare "fortsätter vi fortfarande att få fakturahantering", säger McAllister-Holland.

Ange parametrar. McAlister-Holland berättade flickans mamma att hon var tvungen att lämna efter semestern. Det hjälpte. I Freeman-fallet diskuterade hon och Ava aldrig vad "i ett tag" menade. Men även om du har en konversation som, "Okej, Bob, du ska bara stanna hos oss i fyra månader tills du kommer tillbaka på fötterna, " kan det inte riktigt hända.

Tänk på vad som nyligen hände i Upland, Kalifornien. En 64-årig levande nanny, Diane Stretton, gjorde nationella nyheter eftersom hon bestämde att hon inte var tillräckligt bra för att arbeta - och bodde i ungefär en månad i hennes arbetsgivares hus, när hon åt husägarens mat, inte betala hyran och vägrade att lämna trots att han blev avskedad. Polisen berättade för husägare att de inte kunde sparka ut henne, att det var en sak för domstolarna, inte poliser. Lyckligtvis för husägare lämnade hon huset förra veckan men hennes tillhörigheter är fortfarande kvar.

Det här kan vara din situation med en husgäst, speciellt efter att du har gått över månadsmärket och om din gäst etablerar en bostad, som att ha räkningar skickade till din adress. Hyresvärdslagen kan vara en tornig tjocklek, och vissa domstolar kan se dig som hyresvärd och din husgäst som hyresgäst, även om hyran inte betalas.

Uppsidan av besökare. Självklart kan saker sluta vara peachy. Gail Paul, som äger ett marknadsföringsföretag i Woburn, Massachusetts, påminner om att för år sedan såg en högskolevän som hon inte hade sett på 10 år henne upp. Vännen och hennes holländare make hade just flyttat till Boston och var tvungna att spendera några dagar i staten tills han kunde få ett körkort. Paul kunde säga att hennes vän behövde en plats att stanna och uppmanade dem tveksamt att krascha i hennes lägenhet.

Under dagen kokade Pauls vän och holländaren och städade och på natten "vi åt läckra vegetariska måltider, drack rikliga mängder vin och öl och skrattade mycket, " säger hon. "Min man och jag var ledsna att se dem gå. Det var en sorglös och härlig tid för oss alla."

Så att lägga ut en välkomstmatta kan fungera bra. Men om en förfrågan om tillfälligt boende kommer från en pal, kan du tänka dig att utnyttja dig eller vara flyktig, eller en vän till en vän, det finns gott om anledning att pausa.

Efter att Freeman slog ut Ava hävdade Avas nya förlovade att vissa föremål hade skadats i utslaget.

"Han hotade att lämna ett lättsäkert fall mot mig om jag inte bytte ut några av hennes grejer. I stället betalade jag en räkning som hon hade tagit ut med min adress. Det kostar mig ytterligare $ 200, säger Freeman. I slutet av hennes gästupplevelse säger hon: "Jag har nästan förlorat mitt hem, sinne och tro på mänskligheten."

På plussidan är Freeman länge förbi provet och har en heck av en historia att dela med familj och vänner. Men välj fel hus gäst, och en färgstark historia kan handla om allt du har kvar.