>> >> Vad är bakom Bitcoins senaste vinster?

Vad är bakom Bitcoins senaste vinster?

Anonim

Det senaste prishoppet för ett enda bitcoin beror till stor del på gynnsamma regeringar avgöranden om användning av bitcoin i Japan och Sydkorea. (Getty Images)

Bitcoin, den kontroversiella digitala valutan har varit på riva. Priset på ett enda bitcoin har stigit från ca 950 dollar i början av året till över 2, 400 dollar under de senaste dagarna.

Är bitcoin verkligen ett futuristiskt alternativ till vanliga valutor som dollarn? Eller är det en flyktig spekulativ tillgång som tulpaner, fläskkorn eller dot-com-bestånd?

Det senaste prishoppet beror till stor del på gynnsamma regeringar om bitcoinanvändning i Japan och Sydkorea, säger Micah Spruill, som är partner för Aurora Investment Advisors i Atlanta.

"Denna förändring är ett annat steg på vägen mot större legitimitet av bitcoin och liknande kryptokurvor", säger han. "Med bitcoins inneboende knapphet.

Efterfrågan fortsätter att överträffa utbudet, och jag ser inte denna trend sakta ner när som helst snart. "

Bitcoin är en valuta som finns som koduttag som kan skickas från en dator till en annan. Det finns ingen centralbank, och nya bitcoins "minas" av experter som löser komplexa matematiska problem, vilket begränsar utbudet.

Individer och företag kan köpa eller sälja valutan genom att öppna konton på utbyten som specialiserar sig på att handla valutan, finansiera sina inköp via länkar till ett vanligt bankkonto eller kreditkort. Valutan har funnits sedan 2009, men det finns mycket mysterium över den sanna identiteten av "Satoshi Nakamoto", valutans skapare, som snart sjönk från syn.

Med vanliga valutor är stabiliteten vanligtvis en uppskattad egenskap. Medan ett stigande värde jämfört med andra valutor tillåter valutasägaren att köpa fler varor och tjänster, innebär en återbetalning att köpa mindre. Och eventuella fall i valutaens värde kan öka kostnaden för skulder som uppstår i den starkare valutan.

Idag kan många investerare egna medel som innehåller utländska aktier och whipsawing växelkurser förvandla en vinnande investering till en förlorare, till exempel. Så volatilitet i växelkurs gör livet farligare.

David Golumbia, professor vid Virginia Commonwealth University och författare till 2016-boken "Bitcoins politik: Software som Right Wing Extremism", säger volatilitet gör bitcoin olämpligt som en sann valuta. Han noterar att "dessa vildprissvängningar ger credence till den uppfattningen att bitcoin är ett perfekt fordon för extrema boom-and-bustcykler, som vi har sett många i sin korta historia."

Inte många människor bedriver rutinmässig verksamhet i bitcoins - ändå, ändå. Även om ett växande antal företag accepterar bitcoins för detaljhandelsköp, är det inte troligt att du hittar en inteckning som kräver betalningar i bitcoins.

"För de flesta är bitcoin mer användbar som investering än som valuta", säger Allison Berke, verkställande direktör för Stanford Cyber ​​Initiative vid Stanford University. "I en mycket nätverksadministrerad ekonomi använder man bitcoins för att köpa en kaffe eller till och med en bil är opraktisk och onödig. Fördelarna med att använda bitcoins är de låga överföringsavgifterna och bristen på restriktioner för överföringar, medan riskerna, förutom de någon relativt ny och flyktig aktie- eller tillgångsklass, är de potentiella instabiliteterna i bitcoin-kärnutvecklaren. "

Bitcoin Soars Över $ 2, 400 till All-Time High

24 maj 2017

Så valutan är i första hand en spekulativ tillgång. Folk konverterar sin lokala valuta till bitcoins i hopp om priset kommer att gå upp, så det kan senare konverteras tillbaka för mer dollar, yen eller euro än vad som betalades.

Eftersom ägandet av bitcoins är svårt eller omöjligt att spåra, blir det också populärt bland brottslingar som narkotikahandelare. Hackers har krävt bitcoin betalningar för att lösa frusna datorer.

"Bitcoin kallas ofta digitalt guld, och med rätta så, säger Spruill. "Med sin begränsade leverans, anser jag att det inte är en dålig tillgång att ha en liten del av sin nettoförmögenhet, om det passar inom deras risk toleranser, med förmågan att hålla vårdnad av sig själv tillsammans med sitt okorrelerade beteende på finansmarknaderna. Som med någon ny och spekulativ tillgång kommer den med hög risk, särskilt när det gäller prisvolatilitet. Det är verkligen inte en tillgång för alla. "

Spruill säger att bitcoin ska behandlas som alla andra högriskinvesteringar.

"Man borde aldrig investera ett belopp i något som bitcoin som de inte har råd att förlora, " säger han. "Det är min allmänna tumregel. Jag har funnit att den blir alltmer populär bland investerare med hög nettovärde, eftersom de vill ha en tillgång som är unik för allt annat de håller, och bitcoin passar vanligtvis räkningen."

Bitcoins muttrar och bultar är medvetet komplexa för att göra det nästan omöjligt för människor att skapa det på egen hand, och systemet begränsar summan till 21 miljoner.

Med tillgången begränsad stiger priset med efterfrågan. Under de senaste månaderna har spekulanter drivit priset i hopp om att efterfrågan kommer att stiga, eftersom användningen av bitcoin blir mer utbredd. Nyheter som fler företag accepterar bitcoin betalningar pressar priset upp, som hint regulatorer i USA och på andra håll kommer att ta bort vägspärrar.

Men det finns ingen garanti att nyheterna fortsätter att vara bra. Faktum är att bitcoin toppade på mer än $ 1000 i 2013, sedan klev och slog inte den nivån igen fram till i år.

Framtiden är därför oförutsägbar.

"Jag tror att vi fortfarande är i väldigt växande stadier av en mycket större boom inom hela kryptocurrency [sektor] som helhet, eftersom fler människor runt om i världen börjar köpa och utnyttja eller handla dessa digitala valutor", säger Spruill.

Men Golumbia säger bitcoin passar bäst för människor som har "pengar att brinna" och tillägger att "sannolikheten för att bli bränd är mycket hög."


6 Virtuella Valutor som Gick Byst

6 Virtuella Valutor som Gick Byst