>> >> Vad du behöver veta om att köpa guldmynt

Vad du behöver veta om att köpa guldmynt

Anonim

Staplar av guldmynt (iStockPhoto)

Guldpriserna är över 15 procent år 2016 av ekonomisk oro, vilket gör metallen till en av de starkaste marknadsaktörerna i år.

Dessa vinster har några analytiker övertygat om att guld kan ha lite uppehållskraft. Det har gått mer än fyra år sedan guldet toppade på mer än 1 900 dollar per ounce, och handelsvaruartikeln författaren Dennis Gartman säger att den högre trenden i priserna tyder på att "det haussefulla fallet för guld blir lättare och lättare att göra och hålla fast vid."

Efterfrågan på guldbaserade börshandlade fonder är stark i år, men det är också efterfrågan på guldmynt. Data från US Mint-showen att försäljningen i januari för sina guldmynt från American Eagle guld var högst sedan 2013. Traditionellt är försäljningen av guldmynt stark i början av året, eftersom investerare och samlare gillar att köpa nyligen daterade mynt, men Terry Hanlon, grundare av Dallas-baserade Dillon Gage, en näringsidkare och raffinerare, säger att efterfrågan på mynt är ovanligt stark.

"Det är verkligen fantastiskt, " säger han. "Förra året var verkligen ett aktivt år, och i år, för de första 30 dagarna till 45 dagar jämfört med samma tid i fjol, är vi uppe i 20-25 procent i de flesta kategorier. ... Vi handlar över hela världen och några av detta har att göra med vad som händer i olika delar av världen. "

Vissa människor föredrar att äga fysiska mynt, särskilt om deras skäl att äga guld är en försäkring mot ett worst case scenario, såsom valuta devalvering, krig eller andra civila stridigheter.

"Om jag håller den i min hand kan någon annan inte lova bort vad jag äger. Det kommer inte att försvinna. Det är bergsbottens säkerhet att det som finns i min hand har ett värde och har haft ett värde sedan tiden av Tutankhamen. Trettiofemhundra år är en ganska bra historia för mig, säger Pete Thomas, senior vice president på Chicago-baserade Zaner Precious Metals.

För personer som är intresserade av att köpa mynt är det viktigt att veta att det finns två tydligt olika marknader. Investerare söker guldpengemynt som speglar guldets marknadsvärde, kallat "spot" guldpriset. Numismatiska mynt är samlarobjekt, och de kan också ha ett pristillägg (eller rabatt) kopplade till dem beroende på deras sällsynthet och förhållanden.

Köpa bullionmynt. Thomas och Hanlon säger att nya investerare borde hålla sig till suveräna mynt. Det är mynt som drabbats av stora globala myter som US Mint, Royal Canadian Mint och Perth Mint. Mynt som gjorts av dessa minter är lätta att köpa och sälja, och de är även kända för människor utanför myntvärlden.

Bullionmynt säljs endast via mynthandlare eftersom de olika myterna säljer sina guldmynt till grossister. De säljer dem till tredje parts återförsäljare som säljer till allmänheten.

Mynthandlare listar spotpriset för guld på deras hemsida, tillsammans med deras bud- och askpriser, vilket är hur mycket de är villiga att köpa och sälja mynt till. Dessa priser ger köparna en uppfattning om värdet av vissa mynt. Dessa priser kommer att innehålla en premie. Det premien speglar vissa kostnader som tillverkning, tillverkning, förpackning, administration, säkerhet och lagring, bland annat säger Thomas.

Både Thomas och Hanlon säger att investerare bör ta hänsyn till några faktorer eftersom de letar efter en metallsäljare utöver vem som har det billigaste priset, med tanke på saker som återförsäljare rykte och hur länge återförsäljaren har varit i affärer. Några andra frågor köpare kan fråga återförsäljare inkluderar om de behåller lager och om de köper tillbaka sina mynt.

"Om så är fallet, fråga vad hans normala bud är. Om du köper en ounce guldörn eller Maple Leafs till $ 30 över [spot] [pris], fråga vad köper de tillbaka och vilka nivåer? De måste citat ett pris. Ju närmare spridningen, desto mer legit är en kille att vara i verksamheten och behålla inventeringen, säger Hanlon.

Enligt reglerna som antagits av Dodd-Frank Wall Street Reform och Consumer Protection Act måste återförsäljare skicka varor till privatkunder inom 28 dagar, säger Hanlon.

Förra året efterfrågan på mynt kan ibland överträffa utbudet, och minterna går tillfälligt slut på produkt. När det inträffar kommer myterna att släppa ut mynt på en "fördelnings" -grund, vilket innebär att de begränsar försäljningen till grossister tills minten kan slå fler mynt. När det händer, stiger ibland återförsäljarbidrag för att återspegla den plötsliga efterfrågan.

Om det inträffar, rekommenderar Hanlon köpare att vänta tills tilldelningen är över. "Folk ser tilldelningar finns och det är en omedelbar attraktion.

Men som konsument vänta om du ser fördelningsbidrag. Det finns ingen rush, säger han.

Internal Revenue Service erkänner vissa guldmynt och guldstänger som berättigade till individuella pensionskonton om mynten hålls i ett IRS-certifierat valv. Dessa mynt inkluderar amerikanska buffel- och örnmynt, kanadensiska Maple Leafs, brittiska Britannia-mynt, australiensiska känguruer och österrikiska filharmoniker.

Numismatiska mynt liknar konst . Numismatisk myntuppsamling är mycket annorlunda än bullionmarknaden, och Thomas säger att nya myntsamlare behöver göra mycket forskning för att förstå den marknaden. "Nya numismatiska mynt är en bra present. Tänk på dem som konst med ett underliggande värde baserat på metallen. Du betalar en premie för allt arbete som gick in i det."

Hanlon säger att numismatiska mynt också faller i två kategorier: Nya numismatiska mynt skapade och sålda av de olika världsmynt som årliga samlareobjekt och antika mynt som har ett historiskt värde utöver all sällsynthet eller skick som myntet finns i. Exempel på de historiska mynt är Morgan-dollar eller St. Gaudens $ 20 Double Eagle-mynt.

Fakery kan hända på den numismatiska myntmarknaden, så både Hanlon och Thomas säger att investerare behöver veta vad de köper. Hanlon säger att köpare ska se till att återförsäljare är medlemmar i Professional Numismatic Guild eller American Numismatic Association för eget skydd.

Oavsett om köpare är investerare eller samlare, måste ägare säkra sin investering. Guld är en mjuk metall och kan lätt skadas. Märken kan påverka kvaliteten, speciellt för numismatik.

"Håll dem i fallet. Jag rekommenderar alltid det billigaste sättet, det bästa sättet är att få ett värdeskåp. Det kommer inte att knackas och du behöver inte oroa sig för brand eller ett inbrott. tiden kommer, du håller din nyckel in, ta ut ditt mynt och sälja det, säger Thomas.