>> >> Vad förväntas nu från Federal Reserve

Vad förväntas nu från Federal Reserve

Anonim

Analytiker exkluderar inte Federal Reserve för att höja räntorna igen när det möts nästa vecka, men de kommer leta efter ledtrådar som den kraftfulla styrelsen kommer att försöka stabilisera Wall Streets illamående volatilitet.

Mötet som börjar tisdag kommer att vara Fed: s första eftersom det ökade sin nyckelkortsränta - federala medelräntan - med 25 punkter till 0, 25 till 0, 50 procent i december, vilket slutade en historisk era med nära nollräntor. Räntorna är emellertid fortfarande extremt låga enligt historiska standarder.

Det förväntades vara det första av en serie stegräntehöjningar år 2016. Hur snabbt förändras saker.

En svansspets på aktiemarknaden under årets första veckor slängde en skiftnyckel i Feds planer. Lager slocknade till en tvåårig låg i februari, oljetanken till mindre än 27 dollar per fat och investerare varnade om att sänka den kinesiska ekonomiska tillväxten.

I början av mars återhämtade sig aktierna smart, så att Standard & Poor's 500-index återhämtade sig från en förlust på 10 procent till ett underskott på mindre än 3 procent för året. Men volatiliteten i början av året understrykte de finansiella marknadernas bräcklighet.

"Fed har kommunicerat sin oro över de senaste händelserna på den globala kapitalmarknaden i sin bedömning av vår ekonomi, " säger Anna Rathbun, forskningschef för CBIZ Pensionsplan Services i Cleveland. "Känslan har säkert visat sig bättre på aktiemarknaderna, men den senaste nedgången var svår och fortfarande väldigt frisk."

Vad kan investerare förvänta sig av Fed? Förväntningarna har reducerats till nästan noll för en räntehöjning denna månad. "Jag skulle säga att oddsen är högst 10 procent, " säger Brad McMillan, chefsinvesterare för Commonwealth Financial Network. "Med den senaste finansiella turbulensen och inflationen fortfarande låg, har Fed ett incitament att vänta och inget verkligt incitament att agera nu. Den här Fed har också visat en tendens att erra på sidan av försiktighet. De kommer att vara tätt och vänta på mer data. "

Centralbanken syftar till att telegrafa sina rörelser så att marknaderna är förberedda för förändringar i penningpolitiken. "En marshöjning skulle komma som en stor överraskning och skulle sannolikt leda till en negativ marknadsreaktion. Ingen förväntar sig en och marknaden hatar överraskningar", säger McMillan.

Hur många räntehöjningar kan investerare förvänta sig i år? Juryn är fortfarande ute. Prognoserna sträcker sig från inga fler räntehöjningar år 2016 till så många som tre.

"Vi förväntar oss inte mer än två Fed-fondernas höjningar i 2016. Marknaden prissätter i bästa fall endast en räntehöjning för det här året. Om Fed förvånar marknaden genom att vandra mer än väntat är det mycket sannolikt att både aktier och ekonomi kommer att försvagas eller minskas. Det kan också öka oddsen för en lågkonjunktur här i USA och andra utvecklade länder ", säger Dan Heckman, Kansas City-baserad nationell investeringskonsult vid US Bank Wealth Management.

Vad ser Fed nu på? Centralbankens dubbla mandat kräver att den syftar till full sysselsättning och stabila priser.

Sysselsättningssidan ser lika bra ut. Amerikanska arbetsgivare fortsätter att hyra med 242 000 nya jobb skapade i februari, medan den totala arbetslösheten hölls på 4, 9 procent, den lägsta nivån som ses i kölvattnet av Great Recession. Arbetsmarknaden är stark och blir starkare, säger McMillan. "Jobskapelsen fortsätter på nära håll den högsta nivån sedan 1990-talet. De skapade jobben är bra - heltid och hög lön - och till och med motarbetade arbetstagare och de långsiktiga arbetslösa går tillbaka till arbetsmarknaden. Vi är inte i en boom men du kan se att vi kanske kan komma dit under det närmaste året eller så, säger McMillan.

Medan låga priser kan låta bra, signalerar de också svag efterfrågan. Fed har för närvarande ett inflationsmål på 2 procent. Inflationen har höjt sig senast, men den ligger fortfarande under Feds mål. Fed: s föredragna inflationsmätare - kärnkursens personalkostnadsprisindex - steg 1, 7 procent under de 12 månaderna fram till januari. Stigande hyror och medicinska kostnader bidrar till högre inflationsnivåer.

Många analytiker förväntar sig högre nivåer av inflation senare i år. Inflationen träffar en övergångspunkt där vi ser mycket snabbare ökning, säger McMillan. "Löneutvecklingen är uppvärmd, och bostäderna fortsätter att uppskatta. Flera faktorer går nu uppåt snarare än nere", säger McMillan.

När kan Fed vandringen nästa? Medan en marsvandring tycks ligga utanför bordet, utesluter inte möjligheten till en ökning av höjningen i juni. "Fed: s två grundläggande mandat, sysselsättning och inflation har ständigt förbättrats trots marknadsnedgången, säger Rathbun.

Historiskt sett har de tidiga stadierna av räntehöjningar varit positiva för marknaderna, säger McMillan. "Räntehöjningar är ett tecken på en förbättrad ekonomi, och i sig är bolagets försäljning och vinst en tendens att stiga och driva marknaden. Det är bara i de senare skedena av räntehöjningar att de blir negativa för ekonomin och marknaden. nu i den positiva zonen. Inga garantier är givetvis, men räntesatser som drivs av en förstärkt ekonomi är inte typiskt en dålig sak, säger McMillan.

Högre räntor borde i allmänhet gynna finanssektorns näringsliv, medan starkare ekonomisk tillväxt stöder konsumenternas diskretionära och boende, säger McMillan. "Förbättrad ekonomisk tillväxt borde ge konsumenterna häftklammer ett steg, " säger han.

Heckman ser möjligheter till aktieinvesterare inom teknik, konsumentdiskretion och hälsovårdssektorer. "Ekonomisk pessimism har orimligt drabbat sektorerna det svåraste. Vi tror också att industrilagren på en stund kommer att omvändas som globala råvaruindustrier på grund av en efterfrågan från stora råvaruköpare som Kina", säger Heckman.