>> >> Vad varje entreprenör borde veta om att investera i startups

Vad varje entreprenör borde veta om att investera i startups

Anonim

(Hinterhaus Productions / Getty Images)

När Bill Gurley, apartner i Kalifornien-baserade riskkapitalföretaget Benchmark, skrev en episk avhandling som var relaterad till "The Odyssey" förra veckan, dissekering av Silicon Valley enhörning och vitalitet - eller deras brist på det - ricocheted hela tekniken.

Han berättade för sena scener och satsar investerare som nu närmar sig att situationen är jämförbar med att vara i "14: e inning i ett fem timmars basebollspel", eftersom de betraktades som långivare av sista utväg.

Som Gurley och många andra branschexperter ljuder larmet att mitten till slutet av finansieringsbubblan håller på att brista - tack vare att investerare köper högre än vad de borde leda till övervärdering - många kvarstår att undra om nästa steg när det kommer investerar i tech startup arena.

"Vi är mitt i en massiv finansieringsbubbla", säger Matt Maloney, medgrundare och VD för GrubHub (ticker: GRUB) i Chicago. "Bill [Gurley] försöker att deflata det så fort som möjligt eftersom ju större det blir desto svårare faller alla.

Det beror verkligen på om allt blåser upp eller om det låter luften ut. "

Som investerare, grundare, anställda och många andra intressenter fortsätter att pivot, här är några saker att tänka på.

Köparen akta dig för eventuella övervärderade startups. "Det finns många investerare som medvetet betalat ett irrationellt aggressivt pris eller värde för ett företag, " säger Maloney.

Varför? Eftersom de ville komma in på en affär.

"Det var värt mer för dem att komma in på affären då den förväntade avkastningen var i affärer", säger Maloney.

Det finns också många startar som är rädda för att ha en nedgångsfinansiering - där investerare köper aktier från ett företag till en lägre värdering - och är villiga att gå till "hajar" och opportunistiska investerare, som Gurley påpekar har "smutsig term ark "om en grundare instämmer.

"Om du får finansiering just nu, de erbjudanden du ser är i princip skuld, " säger Maloney. "Det är en lögn att kalla det traditionella satsning på investeringar på grund av extremiteterna på affärerna, se till att de nya investerarna gör minst sina pengar tillbaka om inte någon garanterad andel av intresse."

Tänk på det som att gå till en lånehaj. I utbyte mot att betala den överflödda utvärderingen av bolaget kommer en investerare sannolikt att kräva en grundare av en uppstart att återbetala hela investeringen plus ränta och om grundaren inte kan göra dessa villkor kan investeraren ha vetorätt till alla företagskompensation och har i huvudsak full kontroll över företaget.

"Så de frågar för outlandish kontroll av företaget, " säger Maloney. "Saker som med rätta skulle vara styrelsens ansvar".

Det finns fortfarande gott om bra startar som behöver finansiering. Maloney är snabbt påpekat att det inte har höjts eller minskat utmärkta affärsidéer. Mycket av värmen pekar mot finansiering i sena scener, inte initiala startar som försöker säkra deras frö eller första omgången (serie A) finansiering.

"Det finns fortfarande bra företag som behöver investeringar för att ta sitt företag till nästa nivå", säger Maloney. "Även om idéerna har blivit betydligt övervärderade, var många av dem bra. De är fortfarande stora företag som bör vårdas och odlas."

Innan du investerar gör du läxan. Börja med att fråga grundaren, "Vem är dina kunder? Vad gör du för dem och varför bryr de sig?" Maloney säger. "Den verkliga punkten är att förstå varför människor betalar det här företaget. Du måste se till att värdet företaget producerar är värt att det inte röker och speglar."

Om man antar att kunderna förstår värdet av produkten eller tjänsten, borde potentiella investerare då fråga nystart: Hur är du annorlunda, unik eller speciell? Varför är du de enda som gör det här? Vad är annorlunda om hur du gör det från någon som någonsin gjort detta tidigare?

Känn din egen risk tolerans. Oavsett scenen är det alltid riskabelt att investera. "Människor underskattar hur riskabelt det är", säger Brad Flora, en ängelinvesterare i San Francisco som sålde sin sociala media-reklamstart, Perfect Audience, till Marin Software (MRIN) för 22, 8 miljoner USD år 2012. "Du måste förstå att det finns en mycket bra chans att dina pengar kommer att vara borta för alltid. "

Därför säger han den första frågan som någon entreprenör borde fråga sig: Hur mycket risk är du verkligen villig att ta?

"Om du inte är villig att förlora hela din investering, så är det förmodligen inte rätt utrymme för dig", säger Bill Pescatello, en partner hos Lightbank, ett teknologibaserat riskkapitalföretag i Chicago. "Du måste vara bekväm, din avkastning kommer att vara absolut noll. Om en tredjedel av din portfölj är nollor eller en fjärdedel av din portfölj är nollor, det är ganska typiskt."

Samtidigt kommer varje investerare att försöka hitta outlier startup, en hemgång som kan ge en betydande avkastning.

Därför är det viktigt att överväga kraftlagen. Det finns anledning att stora risker kan vara stora belöningar. Även om andra investeringar misslyckas kan en stor framgång motsvara resten av avkastningen (eller brist på avkastning) på investeringar, fondly kallade kraftlagen.

"Vanligtvis säger de att om du skriver 10 kontroller kan en av dem vara en succé, men den kan betala för de nio andra, säger Flora, som uppskattar att han investerat i 15 till 20 startar.

Därför säger Flora att han föredrar att ängel investerar i små mängder på 50 000 dollar eller mindre. Han kopplar sin monetära investering med sin verksamhetskompetens, som också kan omfatta introduktioner till andra potentiella investerare, samt introduktioner till seriella entreprenörer som också kan administrera råd och stöd.

Var inte rädd för att ställa frågor. Många startups kommer att försöka höja sin kunskap om rymden och kasta ut akronymer och andra industrimonikrar till potentiella investerare.

"Folk är rädda för att ställa dumma frågor", säger Pescatello. "Om någon slår ut villkor som du inte är medveten om, låtsas inte att du vet vad de pratar om. Några av de smartaste jag vet är absolut oroliga när det gäller att ställa frågor."

I stället vara transparent med en startande grundare om vad du gör och inte vet, säger Pescatello. "Folk respekterar verkligen den ärlighet de har med grundare och företag", säger han. "Det största misstag som människor kan göra är att inte ställa de frågor de har för att de inte är bekväma eller vill låtsas att de har mer expertis än de verkligen gör."

Om du tittar på att investera i första gången företagare, säger Pescatello titta på deras andra prestationer, track record och historia av framgång i vad de har gjort innan du startar detta företag.

Och om en affär ser för bra ut för att vara sant, är det förmodligen det.

"Jag har haft avtal där grundare har erbjudit sig att ta med oss ​​till en tidigare rabatt till andra investerare", säger han. "Om någon är villig att ge dig en rabatt över en viss punkt, är det ett frågetecken. Tror de verkligen på vad de gör? Skulle jag vara orolig, är de desperata för hjälp?"

Om en grundare är villig att ge upp för mycket, är det tydligt att det finns viss tvivel så var försiktig, säger Pescatello. Grundaren kan se något som de investerare behöver undersöka mer noggrant.

Ibland är din första reaktion inte alltid rätt. Även om en första reaktion är "det är en hemsk idé", varnar Flora mot att inte överväga produkten eller tjänsten en andra gång. "Det betyder inte att du inte borde investera. Ofta är de bästa idéerna de som verkar hemska först, " säger Flora och citerar Airbnb.

När företaget började, trodde någon att de skulle lägga sitt hem på Internet och bjuda in främlingar i sitt hem? "Nej, " säger Flora. "Men alla gör det nu. När du tänker på det så är det ganska galet."

Fortfarande måste alla investerare förena med sin inre kompass för att se till att det verkligen är en bra idé och de kan komma över de första invändningarna som de kände att vara en aktiv investerare.

Var villig att gå bort. Var försiktig med grundare som sätter press på dig. "Folk blir så rädda för att sakna den enda magiska affären", säger Pescatello. "Men i verkligheten finns det en oändlig mängd företag som startas. Det finns alltid en chans att du kommer att sakna nästa Facebook, men om de pressar dig, känner du inte illa om att gå bort. Nittiofem procent av den tiden blir du bra. "