>> >> Wall Street är rädd för president Trump

Wall Street är rädd för president Trump

Anonim

Donald Trump talar under en rally på Clemson University på Wednesda i Pendleton, SC
Aaron P. Bernstein / Getty Images

Den 1 mars primariesare historia, och om du tror att den republikanska rösta befolkningen gjorde det till dumt tisdag eller soothsayer tisdag, kan du lika väl vänja sig på ljudet av denna fras, för det är nu en mycket tydlig möjlighet. Redo?

Presidenten Donald J. Trump.

I allt större utsträckning ser det ut som 2016 kommer att ge Amerika det mest surrealistiska valet som någonsin sett: En före detta första damen gift sig med en misshandlad ex-president som kvadrerade mot en miljardär reality reality show. Men om du har pengar på detta - och vi pratar inte Las Vegas-spel här - är du sannolikt mindre oroad över resultatet i sig som vad det ska göra för din portfölj.

Medan Trump kan vara rik, kommer han inte att skicka dig lucre om marknaden ska gå söderut. Med andra ord: Förvänta dig inte en stor check, utan snarare en stor verklighetskontroll.

"Från en ekonomisk och marknadssynpunkt skulle ett Trump-ordförandeskap vara en katastrof", säger Barry Randall, teknikportföljförvaltare för Covestor och en registrerad investeringsrådgivare i Boston. "Men det är mindre om en demokraterna återtar senaten och eventuellt huset."

Även om scenariot kanske inte vettigt, "aktiemarknaden trivs vanligtvis med politiskt dödläge", säger Randall. "Men kategoriskt hatar Wall Street osäkerhet. Trump definierar osäkerhet, för även om han inte verkar veta vad som kommer att komma ur hans mun."

Den uppfattningen blir en omröstning av Gary Tobin, en tidigare journalist och nu huvudansvarig för Tobin & Associates i San Rafael, Kalifornien. "Problemet med Wall Street skulle vara att han saknar någon särskild ekonomisk filosofi och inte förutsägbar. Han gör uppenbarligen beslut och lägger fram förslag som Roomba att rengöra ett golv: studsar från en plats till en annan."

Men för tillfället spelade Trump åtminstone sitt Roomba-kort (eller hans trumfkort, om du föredrar) att krossa golvet i de Super Tuesday-primariesna. Visserligen måste väljarna, som har talat, veta vad marknadsobservatörer inte gör, eller hur?

Inte nödvändigtvis, särskilt när det gäller vem som är bäst för affärer. "Vi tror inte att Trump representerar något bra för Amerika", säger David L. Bahnsen, VD och partner för HighTower och baserat i Newport Beach, Kalifornien. "Frågan är, vilken kandidat är mest sannolikt att leverera ett strategiskt paradigm för tillväxten?"

Och när det gäller vissa sektorer spelar det ingen roll vilken Super Tuesday stor vinnare, Trump eller Hillary Clinton landar i Vita huset. "Med båda kandidaterna tror vi att hälso- och sjukvården och biotekniken är sårbara, eftersom de gör förtäckta och otänkta hot mot att driva priskontrollen", säger Bahnsen. "Med Trump gör hans ekonomiska nativism multinationella företag som är beroende av massor av global handel sårbar.

och Hillary Clinton i 2016 löper som anti-bank, anti-big pharma och anti-free markets. "

Trumps affärsbakgrund kan få honom att bli det mer föredragna valet, men det är en yta som läser i bästa fall. "President George W. Bush främjades också som en framgångsrik affärsman på väg till kontoret tack vare hans Harvard MBA och hans ägarandel i Texas Rangers-baseballlaget", säger Randall. "Men dessa affärsfärdigheter tycktes aldrig spela en roll i amerikansk ekonomisk tillväxt."

"Enligt min åsikt skulle Wall Street vara mycket obekväma med en Trump-seger", säger Paul Bennett, en klinisk professor i ekonomi och företagsekonomi vid Fordham University, Gabelli Business School och tidigare chefsekonom på New York Stock Exchange.

Bennett ser två nackdelar till en Trump-seger. "Först är Trump mycket oförutsägbar och skulle orsaka problem för USA över hela världen. För det andra skulle investerare och handlare i allmänhet inte se Trump som en Wall Street insider eller till och med en mycket sofistikerad affärsman, eftersom hans mest synliga verksamhet är så idiosynkratisk och självpromotionella. "

Men det skulle inte ens ta en Trump seger för att göra marknaderna nervösa: bara en whiff skulle vara tillräckligt. "Marknaderna kommer att försämras som sannolikheten för att Trump seger stiger, " säger Bennett och noterar att Clinton faktiskt kan vara den främsta kandidaten på den poängen. "Hillary skulle vara bättre för Wall Street eftersom hon inte är en ideolog och det är osannolikt att han tar stora steg för att tvingas i Wall Street."

Det kan faktiskt vara bättre om Trumps stubtal talar om kontrovers och talar om att upprätthålla vitaliteten hos en aktiemarknad som fortfarande kan se vraket i den stora lågkonjunkturen i backspegeln. Bennett tror att en Trump-seger skulle ha en mycket svag silverfodring: "Exportberoende industrier kan vara relativt hjälpta om amerikanska dollar tankar på en Trump-seger."

Och när det gäller investerarnas oro i utlandet, skulle Trumps isolationistiska och protektionistiska retorik inte vara bra för andra länders ekonomier eller deras kapitalmarknader om han valdes, säger Randall.

Så under tiden kan du vilja hänga på dina långsiktiga investeringar som en berg-och dalbana - och för de snabba snabba typerna finns det ingen sämre tid för marknadstiming än valtid.

"Perioden från konventet genom valet kommer att berätta för oss mycket mer, " säger Bahnsen. "Vår uppfattning är att om detta utvecklas till en Hillary mot Trump-tävling, kommer marknaden att tillbringa andra halvåret prissättningen i en Hillary seger. Om vi ​​blir fel på det - med andra ord, om Trump verkligen kan slå Hillary - Det kommer att vara den saga som gatan måste prissätta. "