>> >> Valeant Pharmaceuticals: The Brutal Lesson of VRX Stock

Valeant Pharmaceuticals: The Brutal Lesson of VRX Stock

Anonim

Ett nytt par kolesterolsänkande läkemedel skulle kunna generera en kombination av 20 miljarder dollar som fallfall för två läkemedelsföretag, säger experter. (Getty Images)

Investerare sometimessnicker när rådde att diversifiera, tro att exponering för ett brett spektrum av tillgångsklasser kan resultera i medioker avkastning. Vissa till och med quip processen ska kallas "de-worsifying."

Men investerare får rutinmässigt starka påminnelser om varför det är riskabelt och oskäligt att ladda upp på ett lager, eller till och med en viss region, sektor eller tillgångsklass.

Valeant Pharmaceuticals International (ticker: VRX) erbjuder en sådan försiktighetspresentation. En gång en högflyttande tillväxtstock, lockade Valeants distributions- och prissättningsmetoder de federala utredarnas uppmärksamhet. Sedan augusti har dess marknadsvärde minskat från 90 miljarder dollar till 11 miljarder dollar. För att betala av skulder kan företaget vara tvunget att sälja ut sina tillgångar, inklusive toppsäljande droger och hudvårdsprodukter. Det sänker sin resultatprognos och söker en ny VD.

Aktien handlar med 87 procent jämfört med augusti månad på högst 264 dollar.

Det var inte bara detaljhandel investerare som blev skadad av den här bilden. Kända hedgefondsförvaltare, däribland Bill Ackman of Pershing Square och John Paulson från Paulson & Co., blev gripna i kaoset.

Sequoia Fund (SEQUX), där många individer investerade i pensionering, skred 30 procent sedan i augusti på grund av Valeant, som utgjorde nästan en tredjedel av fondinnehav. Aktiens fall ledde till att Sequoia chef Robert Goldfarb, långvarig, avgick.

Många enskilda investerare ser till kända fondförvaltare som vägledning, och tror att dessa chefer representerar "smart money", eller de har en vinnande formel för att plocka aktier. Valeant-debatten avslöjar ett fel i den metoden att välja investeringar, men det är knappast första gången en high-flyger har kraschat till jorden.

"Valeant-historien är inte ny. Vi har sett detta spelar upp gång på gång med andra högflödeaktier som kommer tumbla ner", säger Bryan Rogowski, grundare av Rogowski Wealth Management i Bainbridge Island, Washington. "Vi såg det under teknikbubblan i början av seklet och vi såg det igen under finanskrisen."

Rogowski säger att investerare borde förvänta sig det oväntade. "Dessa kraschar i enskilda företags lager händer eftersom verksamheten som i livet är full av överraskningar", säger han. "Några överraskningar är positiva och resulterar i att aktiekurserna hoppar upp, medan andra inte är, ledande aktiekurser faller. De mentala investerare som ofta succumberar till är att tänka på att om ett företag är på en bra nivå så kommer det att fortsätta. en idiot är anledningen att tro att något företag kan förbli framgångsrikt för alltid. "

Medan investerare rutinmässigt står inför risken för att ett visst lager kommer att implodera, minskas risken genom diversifiering.

Ödlorna på Sequoia orsakades till exempel av en outsized position i ett enda lager. Däremot sprider en mer diversifierad fond risken bland ett större antal värdepapper. Om faktorer som är specifika för ett företag och som inte är relaterade till bredare marknadsförhållanden, förorsakar dess lager till tanken, kommer andra lager i fonden inte att påverkas.

"Det finns ett ordsprog i investeringsvärlden som går, om du vill tjäna mest pengar, investera i ett lager, och om du vill förlora allt, investera i ett lager. Hur som helst, när du har stora koncentrationer i ett lager du investerar inte, du spekulerar, säger Rogowski.

"Som investeringsrådgivare är det bra med mina kunder att spekulera, men bara med en liten del av sina besparingar att de är okej med att förlora, säger han.

Rogowski säger att investerare kan diversifiera ett företags risk genom att äga index-stil fonder som håller tusentals olika värdepapper. "De viktigaste aktieportföljerna rekommenderar jag att ha mer än 10 000 företagsnamn i en handfull mycket lågkostnads- och skatteeffektiva värdepappersfonder", säger han.

Jeff Teach, president för Teach Wealth Management i Palm City, Florida, har en liknande filosofi.

"Om en investerare har en globalt diversifierad portfölj, ska de inte jaga enskilda aktier bara i ett försök att förbättra prestanda, " säger Teach. "Det fungerar sällan och varför ta chansen? Att vara disciplinerad för din investeringsprocess på volatila marknader är avgörande."

Lär försiktighet mot följande så kallade marknadsguruer som rekommenderar enskilda aktier.

"De flesta av dessa guruer som gör dessa förutsägelser hålls inte ansvariga, och när dessa förutsägelser slår nyheten, är den redan inbyggd i aktiekursen och det finns väldigt lite upside potential", säger han.

Investerare bör vara medvetna om att mäklare också tjänar pengar när enskilda investerare handlar in och ut ur enskilda aktier, säger Teach.

"Överbelastning i ett eller två lager har större potential att skada prestanda och öka risken, varför förslå förutsägelser? Var disciplinerad och säker på att en globalt diversifierad portfölj kommer att fungera bra i det långa loppet", säger han. "Varför ge din mäklare fler provisioner?"