>> >> Trump's Trade War: Är risken värt det?

Trump's Trade War: Är risken värt det?

Anonim

På tisdag meddelade Vita huset en 25 procentig tariff på 50 miljarder dollar kinesiska varor och lovade att snart begränsa kinesiska investeringar i USA också. (Getty Images)

På 1980-talet och 90-talet, för att vara "huset", var Donald Trump villig att ta stora gambler.

Vanligtvis innebar det att man använde andra människors pengar, fastän bankirer och fordringsägare lärde sig det svåra sättet att affärsmannen Trumps satsningar sällan fungerade för sina backers. Till exempel slutade en investerare från 1995 i Trump Hotels & Casino Resorts IPO 2004 med 10 cent för varje investerad dollar. Företaget gick in i kapitel 11 - alltså var Donalds verksamhet tvungen att förklara konkurs sex gånger.

Nu som amerikanska president har Trump lämnats sin största kredit och spelar kort på ett globalt stadium. För att kunna stanna kvar i Vita huset, kan hans gambit att omförhandla handelsavtal genom att riskera all-out handelskrig med Kina, Kanada, Mexiko och Europeiska unionen vara Trumps största satsning på allt.

Tarifferna: Vad de är och vem de skadar. På tisdag meddelade Vita huset en 25 procentig tariff på 50 miljarder dollar kinesiska varor och lovade att snart begränsa kinesiska investeringar i USA också.

På torsdagen gjorde USA något ännu mer oförklarligt: ​​det meddelade 25 procent ståltariffer och 10 procent aluminiumspriser på import från Europeiska unionen, Kanada och Mexiko. Det här är tre av Amerikas största allierade.

Den enkla avhämtningen från detta drag i vakuum är att amerikanska stål- och aluminiumprofiler kommer att gynna, eftersom priset på dessa metaller som säljs av utländska konkurrenter kommer att sväva. Inhemska producenter bör enkelt få USA: s marknadsandel och kanske till och med kunna höja priserna samtidigt som de gör det.

Men genom att minska konkurrensen i dessa branscher skadar rörelsen någon bransch med stål och aluminium som inmatningskostnader. Visas att rippel-effekten är ganska stor, sårar amerikanska automakers som Ford Motor Co. (ticker: F) och General Motors Co. (GM), flygproducenter som Boeing Co. (BA) och Lockheed Martin Corp. (LMT), och apparatmakare som Whirlpool Corp. (WHR).

XNYS: LMT | 11: 26: 52

314, 54

pris (usd)

1, 25 (0, 40%)

daglig förändring

52 veckor låg

273, 73

52 veckor hög

363, 00

Se fullständig interaktiv diagram

Uppgifter från och med 11:26:52 den 6/1/2018

"Men om det inte finns någon taxa om att bilar kommer in i USA blir amerikanska bilar dyrare men importerade gör det inte, säger Kyle J. Anderson, ekonom vid Kelley School of Business vid Indiana University.

Soda burkar och ölburkar är också gjorda av aluminium; byggkostnader, rörledningens utveckling och investeringar i verktygsindustrin kommer sannolikt att öka. Men även denna långa lista över industrier gör inte helt rättvis mot vem som kommer att känna ekonomisk smärta.

"Alla amerikanska företag som ingår i en global värdekedja påverkas", säger Mohan Tatikonda, professor i operationshantering vid Indiana University Kelley School of Business.

"Det behöver inte vara en direkt källa från eller leverans till andra länder. Allt som handlar om är att bara en av leverantörernas leverantörer eller en av kundernas kunder är utomlands. Eller att en leverantörs leverantör eller en leverantör av kundernas kunder har blivit föremål för återkrävsavgifter, säger Tatikonda.

Branscherna måste antingen äta de högre kostnaderna eller vidarebefordra dem till konsumenten. "I slutändan är skadan mest känd av konsumenterna, " säger Anderson.

För investerare kan njurmarknaden på nio plus år i slutändan äventyra, särskilt om dessa åtgärder eskalerar till ett allvarligt handelskrig. Trump, som tidigare har sjungit sina egna beröm för en stigande aktiemarknad, skulle vara ansvarig för en handelsmarknadskrämd björnmarknad.

Målen för dessa taxor har redan angett återkallande åtgärder. EU lovade att införa skatter på allt från amerikanska jordbruks-, stål- och industriprodukter till Harley-Davidson (HOG) motorcyklar, Levi-jeans, cigaretter och jordnötssmör.

Kanada lovade tariffer på 16 miljarder dollar i amerikanska varor, och Mexiko tillkännagav tullar på amerikanska varor, allt från stål till fläsk.

"Om de här tarifferna helt och hållet är på plats, så kommer det nästan säkert att starta ett handelskrig. Den enda frågan är hur stor handelskriget sannolikt kommer att bli, och hur snabbt det kommer att eskalera", säger Anderson.

En nonsensisk riskbelöning. Förmodligen är den största skada som härrör från dessa fientliga amerikanska handlingar något som redan hänt: en försämring av relationerna med några av våra mest värdefulla allierade. Det är en immateriell men viss kostnad, som redan uppkommit, innan någon belöning är möjlig i andra änden.

Amerika har också skadat sin diplomatiska ställning med Kina, och något annat ganska värdefullt och faktiskt ovärderligt: ​​värdet av sitt ord. Kina blev övertygat om att 25 procent av sina varor hade meddelats på 50 miljarder dollar, eftersom USA hade gått med på att avbryta dem i utbyte mot Kina, vilket minskade handelsklyftan genom att köpa mer amerikansk export.

RELATERAT INNEHÅLL

Handelskrigets vinnare och förlorare

Diplomatiska band, starka allierade, förtroende - det här är ett högt pris för antagning. Dessutom kastas risken för ekonomisk skada - antingen från dessa policyer eller från ett utökat, allvarligt handelskrig - i potten också. Vad är Trump försöker få?

På grund av detta är taxor mot Kina inramade som ett slags svar på "diskriminerande och betungande handelspraxis". Speciellt är stölden av amerikanska immateriella rättigheter, särskilt industriell och teknisk IP, överdriven i Kina.

Detta kan vara huvudmålet. Det finns också andra möjliga motivationer; Trump föreslog nyligen att Kina kan ha vridit Nordkoreas arm och påverkade det för att återuppliva denukleariseringen, vilket ledde till att USA skulle avbryta kärnvapenstoppet, åtminstone tillfälligt.

Från Vita Husets perspektiv har Trump skapat hävstångseffekter, och han vill ta ut en vägtull. Men oavsett vägtullen kommer det att ha en karaktäristika för Trump själv: något han kan skåda till den amerikanska allmänheten, och viktigast till hans bas.

Ett framgångsrikt nordkoreanskt toppmöte, IP-koncessioner eller allt annat som Kina ger upp kan lätt bli flaunted som seger. Men Trump kan se detta som en win-win: Om Kina inte grottar och istället engagerar sig i ett handelskrig, kan Trump fullt ut genomföra sin protektionistiska kampanjretorik för att skapa amerikanska jobb, samtidigt som han försvårar Kina.

I verkligheten finns det det obekvämt faktumet att protektionismen har en dålig rekord av skapande av arbetstillfällen och ekonomisk stimulans. Smoot Hawley Tariff Act 1930 är vanligtvis krediterad med att accelerera den stora depressionen.

"Enkelt uttryckt är någon" belöning "till USA mycket kort sikt och levereras med oerhört höga långsiktiga kostnader: förlust av trovärdighet, otillförlitlighet som allierad och en splittring av det multilaterala handelssystemet som för samman nationerna i en större fri -marknadssystem ", säger David Lei, docent i strategi vid Cox School of Business vid Southern Methodist University.

Traditionella ekonomiska kostnader för protektionism gäller också, säger Lei, bland annat "massiva hits mot amerikanska företag när det gäller högre kostnader, förlorade marknadsmöjligheter för export till lovande och snabbt stigande marknader" och sämre amerikanska konsumenter och aktieägare.

Med Kina riskerar Trump ett handelskrig och har redan krossat värdet av ett internationellt avtal med USA. Det finns dock möjliga utbetalningar.

Beslutet att anta tariffer på våra närmaste allierade, dock? Det finns lite att vinna där, trots den stora kostnaden för försvinnande vänskap.

De största gamblarna en människa kan göra - med andras huvudstad. Till hans kredit lovade Trump att vara oförutsägbar på kampanjspåret. Och det är precis vad väljare får.

Det finns ett mönster av beteende som har stannat anmärkningsvärt överensstämmande över presidentens liv, dock: tar stora risker med OPM - eller i det här fallet diplomatiskt kapital, medborgarnas välbefinnande och århundraden amerikansk tillförlitlighet - i hopp om att främja sina egna mål .

På mindre än 18 månader på jobbet spelade presidenten sig snabbt och löst med hotet om kärnvapenkrig och satsar nu oavsiktligt ekonomin tillsammans med Amerikas internationella rapport.

Vissa saker bör inte spelas med. Förhoppningsvis amerikanska medborgare, Trumps nuvarande fordringsägare och aktieägare, går bättre än tidigare.

7 Small Cap ETFs för ett handelskrig