>> >> Lastbilsförråd Änder en osäker framtid

Lastbilsförråd Änder en osäker framtid

Anonim

Semi-truck på en lastbrygga. (Getty Images)

Det har varit en bra fewmonths för lastbilindustrin - ökade volymer förbättrade intäkter och låga bränslepriser bidrog till lönsamhet. Men huruvida offentligt handlade lastbilar kan fortsätta sina vinnande sätt är en helt annan sak.

Bland vinnarna senast har Werner Enterprises (ticker: WERN), vilket är 18 procent sedan årets början. JB Hunt Transport Services (JBHT), en ökning med 11 procent och Swift Transportation Co. (SWFT), som har stigit 27 procent.

Volymerna ökade med cirka 3 procent 2015, säger Noel Perry, en partner vid transportforskningsfirman FTR. West Texas Intermediate råolje futures - USA: s riktmärke - sjönk cirka 70 procent under 18 månader före början av 2016.

"Villkoren i trucking är betydligt bättre" än de var de senaste åren, säger Perry. "Det har varit en bra uppgång för lastbilindustrin som helhet."

Omkring 69 procent av all lasttonnage över hela USA, inklusive tillverknings- och detaljhandel, transporteras med lastbilar, enligt American Trucking Association. Motorbilsförare i 2014 drog 10 miljarder ton frakt och samlade in 700 miljarder dollar i intäkter.

Analytiker noterar också uppgången i aktiekurserna. Morgan Stanley uppgraderade Werner till övervikt från undervikt och höjde sitt prismål från $ 22 till $ 33, eftersom nya teknologier som så kallade intelligenta lastbilar förbättrar lönsamheten inom sektorn.

Stifel Nicolaus, ett New York-baserat finansföretagsföretag, höjde sitt betyg för Werner från "håll" till "köp", vilket gav företaget ett pris på $ 30, en ökning med 10 procent över dagens aktiekurs. BlackRock Advisors ökade nyligen sin position i JBHT-aktien med 37 procent under fjärde kvartalet förra året, enligt en arkivering av Securities and Exchange Commission.

Men det finns överväldigande headwinds som kan hålla lastbilar från att vara en långsiktig vinnare.

Kapacitet och föreskrifter. En indikator på kapacitet är lastbilsorder, som har varit svag det senaste året, säger Thomas Albrecht, VD och Senior Research Analyst för BB & T: s transportgrupp.

"Lastbilens order är svaga, vilket innebär att den framtida kapaciteten kommer att begränsas och det finns en rad regeringsbestämmelser som kommer att skada bärarproduktiviteten, vilket i huvudsak är en kapacitetsminskning", säger han. "Kapaciteten kanske inte känns mycket annorlunda i sex till nio månader, men berättelsen har börjat."

En rad regler går ner i röret för lastbilindustrin, och många har att göra med hur många timmar en förare kan vara på vägen. Ett sådant mandat av Federal Motor Carrier Safety Administration kräver att företagen installerar elektroniska loggningsenheter som spårar förarens timmar.

Förare timmar har varit ett hett ämne inom branschen. En regel som effektivt skulle minska antalet timmar som en förare måste vila - slashing den tid de kunde vara på vägen varje vecka - trädde i kraft den 1 juli 2013.

Den regelen avbröts emellertid i december 2014 i avvaktan på fortsatt forskning på det ideala antalet timmar som förare borde vara på vägen. När det är återimplementerat, om det ändras eller inte, kommer det att begränsa hur länge lastbilare kan vara på vägen, säger Perry.

Det innebär också att lastbilar kan behöva hyra fler förare om de timmar som nuvarande medarbetare kan köra sänks medan volymerna ökar.

En förarens brist. Företagen står redan inför en arbetsproblem - inte tillräckligt med människor vill vara lastbilskörare, säger Bob Costello, chefsekonom för amerikanska Trucking Associations i Arlington, Virginia.

Industrin är redan kort med cirka 50 000 förare, och på grund av en hög omsättningsgrad måste tiotals eller till och med hundratusentals förare vara anställda för att hålla fast vid efterfrågan, säger Perry.

Det blir allt svårare att hitta förare som är villiga att vara hemma i en vecka eller två åt gången, men brist på förare kan ha en positiv effekt på branschen, eftersom högre löner kan locka nya förare, säger Costello.

"Vi kämpar fortfarande med förare, " säger han. "När du är korta förare går lönen upp och det ska gå upp. Vi har sett i år några av flottorna måste öka lönen. Det är en bra sak att hjälpa till att behålla och locka dykare."

Globala bekymmer. Framtiden är fortfarande osäker för branschen. Medan företag i branschen har klarat sig har börskurserna i allmänhet slagit i början av året tack vare en nedgång i världsekonomin. Kina, världens näst största ekonomi, hade sin långsammaste BNP-tillväxt inom 25 år 2015.

Europa har också en rättvis andel av ekonomiska elände, liksom Japan, som leder centralbanker för att både sänka räntorna och stimulera stimulans under de senaste veckorna.

Det har i sin tur skadat tillverkningen i USA, eftersom dess handelspartner inte är i köper humör. Institutet för Supply Management säger att det finns en bra chanstillväxt i år kommer att vara långsammare än 2015, och att 2017 kommer att bli "nedslående".

Det kan vara tillräckligt med anledning att vänta och se när man investerar i lastbilar, åtminstone på kort sikt. FTR prognostiserad volymtillväxt på 3 till 4 procent i år, men har sedan tempererat sina utsikter till 2, 8 procent.

JPMorgan initierade nyligen täckningen på den nordamerikanska lastbilssektorn med försiktigt utsikter på grund av "ljumma" fraktbehov och brist på konsumtionsutgifter från låga gaspriser. Banken initierade Werner vid övervikt, gav Swift en neutral rating och gav Heartland Express (HTLD) en undervikt rating.

"Från en ekonomisk synvinkel är vi på en skakig mark", säger Perry.