>> >> Rösta Visas IPO

Rösta Visas IPO

Anonim

Förtydligad den 27.2.2008: En tidigare version av denna berättelse innebar att en lösning hade uppnåtts beträffande Visas antitrustfrågor. Tvister är pågående.

Homer Simpson beskrev en gång kärleksfullt alkohol som "orsaken till och lösningen för alla livets problem". Vinden som förväntas av Visas plan för ett rekordbaserat offentligt erbjudande kan ses på ungefär samma sätt.

Kreditkortsjättarens debut förväntas generera 18, 8 miljarder dollar. Ironiskt nog är det mycket välbehövliga skottet i arm för neddragna banker, den stagnerade marknaden för marknadsintroduktioner, och till och med som San Francisco Chronicle uttryckte det, hela ekonomin - som detta kommer att ge, sköter om en av de största kanalerna amerikaner använda för att driva upp miljarder dollar i skuld nu upplever stigande standard och hotande konsumentutgifter.

Det kommer dock inte att stoppa investerare från att clamoring för Visa-aktier. Affären förväntas vara ett av de få framgångsrika erbjudandenen i år på en marknad som fortfarande är frusen, eftersom försäkringsgivare och företag väntar på kreditproblem, banksjukdomar och ekonomisk osäkerhet innan de går offentligt.

Analytiker ser uppstoppad efterfrågan på aktierna som vanliga investerare, som lider av vad som kallas "MasterCard avund", väntar ivrigt på chansen att komma in på en av de få finansiella sektorns historier som inte lider av kreditproblem. "Detta är en unik händelse", säger David Menlow, president för ipofinancial.com. "Människor har blivit salivating i två år sedan MasterCards [IPO]."

Den hanteringen av Visa mindre rival ökade mer än 2, 4 miljarder dollar i maj 2006 och gjorde en av de bästa föreställningarna på Wall Street under de följande månaderna. Dess aktier, som gick offentligt på $ 39, handlar nu till 195 dollar.

Om Visa träffar även det låga utbudet av sina målpriser, kommer avtalet att blåsa över 10, 4 miljarder debut på AT & T Wireless 2000.

En del av beteendet hos både Visa och MasterCard är deras långsiktiga tillväxtutsikter, eftersom kunder fortsätter det långa skiftet från kontanter till plast. Mellan 2003 och 2006 ökade debitkortanvändningen med 62 procent, enligt Federal Reserve data. Visa, som innehar cirka hälften av den marknaden, uppskattar att volymen skulle kunna få 11 procent per år fram till 2012 med stark tillväxt i Asien och Mellanöstern.

De två möter inte heller kreditrisk eftersom de inte utökar kredit till kortinnehavare, till exempel rivaler American Express eller Discover Financial Services, istället drar intäkter från transaktionsbehandling till bankerna (vilket förlänger krediten).

Kassa som höjdes i erbjudandet borde släcka törsten bland bandade institutioner som lurar i kölvattnet av hypotekslånet. Som Floyd Norris i New York Times rapporterar är de stora investeringsbankerna bland vinnarna i affären. De kommer att distansera sig från vissa antitrustproblem på Visa, medan de ringer i vissa mycket behövliga pengar från avgifter och deras befintliga ägande av Visa. JPMorgan och Goldman Sachs var ledande försäkringsgivare och kommer att dela upp i uppskattningsvis 350 miljoner dollar i affärsavgifter med flera andra stora banker, enligt Wall Street Journal . Likvida medel kommer också att flöda till hundratals mindre medlemsbanker, som utgör kärnan i Visas verksamhet.

För oroade bankirer och investerare som söker efter säkra investeringar kan det vara dags att ta upp ett glas.