>> >> Skattefördelarna med 529 planer

Skattefördelarna med 529 planer

Anonim

De flesta stater erbjuder en inkomstskattavdrag för eventuella bidrag som en bosatt gör till deras 529 plan. (IStockphoto)

Sedan 529 collegesavings-planer introducerades 1996 har ett växande antal föräldrar och mor-och farföräldrar utnyttjat möjligheten att salta bort pengar till college och njuta av skattefria utdelningar.

Från mitten av 2014 uppgick beloppet i 529 planer till 244 miljarder dollar, enligt College Savings Plans Network, ett konsortium av statsplanoperatörer. Jämför det med slutet av 1999 när investeringar i 529 planer uppgick till 5, 75 miljarder dollar. Gruppen säger en nyckelfaktor i att tillväxten är ett ökande antal familjer som deltar i studiebesparingar.

En 529-plan gör att en investerare kan bidra med efterskattningsdollar avsedda för kvalificerade högre utbildningsutgifter, inklusive undervisning och avgifter, böcker, rum och ombord, och till och med datorer och andra varor. Fördelningar för kvalificerade högre utbildningskostnader är fria från federal inkomstskatt. På en statsnivå skiljer sig skattebehandlingarna. Det är en av anledningarna till att 529 plan investerare ska förstå tillgängliga skattestrategier, revisorer och planrådgivare säger.

Tom Corley, en auktoriserad revisor i Rahway, New Jersey, och författare till "Rich Habits: The Daily Success Habits of Rich Individuals" säger att beslutet att spara regelbundet är det första steget, även innan du undersöker potentiella skatteförmåner.

"Du vill bli van vid att bidra till ditt barns högskoleutbildningsplan helt ut ur porten", säger han. Han noterar att många planer gör det möjligt för deltagarna att investera så lite som 25 dollar per månad, så länge de gör regelbundna bidrag.

När du öppnar en 529 plan är det viktigt att förstå vilken typ av skatteförmån, om någon, ditt hemland erbjuder. De flesta stater, liksom District of Columbia, erbjuder boende en slags inkomstavdrag för bidrag till deras 529 plan. I de sju staterna utan inkomstskatt finns det ingen möjlighet till sådant avdrag. Dessutom har flera stater som samlar in inkomstskatter inte några avdrag för de inhemska 529-planerna.

Bidrag till en annan stats 529-plan ger vanligtvis ingen skatteavdrag, men en handfull stater erbjuder vad som kallas "skatteparitet". Det innebär att kontoägare får ett avdrag för 529 planbidrag till statens program. Corley påpekar att några stater, till exempel Colorado, New Mexico, South Carolina och West Virginia, erbjuder ett skatteavdrag upp till hela beloppet av årsbidragsavgiften.

"De erbjuder några ganska robusta skatteavdrag", säger han. "De försöker verkligen få folk att rädda."

Corley har sett scenarier där folk börjar bidra till en 529 plan i ett tillstånd och senare flytta till en annan stat. I ett sådant fall, som ger upphov till frågor om skattemässiga konsekvenser, rekommenderar han att du får expertråd, särskilt om du investerat i en direkt såld plan. "Om du är egen genom en direktplan, måste du hitta en CPA eller rådgivare som kan undersöka det för dig", säger han.

Även invånare i stater utan inkomstavdrag bör utnyttja 529 planers skattefria utdelningar, säger Peg Creonte, Senior Vice President för affärsutveckling vid Ascensus College Savings. Newton, Massachusetts-baserade företag administrerar direktsålda och rådgivare -sålda 529 besparingsplaner och räknar 17 stater som kunder.

"Vi ser det som en stor förare för alla - möjligheten att sätta dina pengar på marknaden och få den uppskattningen och få alla dessa intäkter skattefria när du använder dem för kvalificerade utgifter vid ett universitet eller handelsskola, eller var ditt barn är eller barnbarn, eller vem det är du sparar för, bestämmer sig för att gå, säger Creonte.

Dessa skattefria utdelningar gäller fortfarande om en planägare behöver byta mottagare. Det uppstår i situationer där stödmottagaren får ett stipendium och inte behöver pengarna sparade i 529-planen. I dessa fall finns det generellt ingen skattepliktig händelse om planmottagaren ändras till en annan person i familjen.

Ben Micham, en CPA och certifierad finansiell planerare på Micham & McSwain CPA i Raleigh, North Carolina, säger att farföräldrar, i synnerhet, borde vara medvetna om planeringsförmånerna för 529 planbidrag. Han betonar fördelarna för morföräldrar, eftersom äldre generationer ofta har en högre nettoförmögenhet än generationen med barn som fortfarande är i skolan.

Specifikt bidrar universitetsbesparingsplanbidrag att rikare skattebetalare utnyttjar det som kallas uteslutning av gåva-skatt. Det hänvisar till pengar som kan vara begåvade från en person till en annan på årsbasis utan att uppnå den federala presentavgiften.

Det aktuella uteslutningsbeloppet för presentskatt är 14 000 dollar per år eller 28 000 dollar för ett gift par. En person kan göra en present på 14 000 dollar till så många som han eller hon önskar, upp till livstidens uteslutning på 5, 43 miljoner dollar per den 1 januari 2015. Det totala beloppet är 5, 34 miljoner dollar för 2014.

Men även uteslutningen av presentavgifter gör det möjligt att betala ett engångsbelopp för att täcka fem år av gifting.

"Till exempel kan du bidra med 70 000 dollar, allt förhand", förklarar Micham. "Rika människor som behöver gåva borde se på att göra dessa bidrag till en 529 plan."