>> >> Det överraskande förhållandet mellan dina kredit- och försäkringspriser

Det överraskande förhållandet mellan dina kredit- och försäkringspriser

Anonim

Din kredit historia är ett kraftfullt verktyg försäkringsbolag använder för att bestämma risk och upprätthålla lönsamhet. (Getty Images)

Du vet säkert att din kredit spelar en stor roll i ditt ekonomiska liv. Det påverkar om du godkänns för kreditkonton - som billån, kreditkort och inteckningar - och den ränta du betalar.

Men även om du inte vill ha ett nytt kreditkort eller behöver finansiera ett stort köp kan din kredithistoria överraska dig genom att nå sina tentaklar djupt in i din ekonomi på sätt som inte har något att göra med skulden. En av dem är hur mycket du måste betala för auto- och husägare försäkring.

Varför din kredit är viktig för försäkringsbolag. Det kan tyckas konstigt att försäkringsgivare skulle överväga din kredithistoria när du citerar priser för en auto eller hemförsäkring. Men studier visar att konsumenter med god kredit är mindre benägna att ha ett försäkringsanspråk och därför är mindre riskabla försäkringskunder.

Därför använder cirka 95 procent av autoförsäkringsbolag och 85 procent av försäkringsbolagen ett kreditbaserat försäkringspoäng för att utvärdera dig, enligt National Association of Insurance Commissioners. Gilla det eller inte, är din kredit historia ett kraftfullt verktyg försäkringsbolag använder för att bestämma risker, upprätthålla lönsamhet och hålla sina investerare lyckliga. Användningen av kredit är dock förbjuden för inställning av auto- eller hemförsäkringsräntor i Kalifornien, Hawaii, Maryland och Massachusetts.

Vad är ett kreditbaserat försäkringspoäng? Kreditbaserade försäkringspoäng är annorlunda än vanliga kreditpoäng, till exempel FICO eller VantageScore, som vanligtvis används av hypotekslån och kreditkortsutgivare. Var och en försöker förutse ett annat resultat:

• En försäkringspoäng hjälper till att förutsäga din sannolikhet att lämna in ett framtida krav.

• En vanlig kreditpoäng hjälper till att förutse hur sannolikt du är att betala en skuld.

Hur mycket kredit påverkar dina bilförsäkringar. Försäkringen regleras av stater, så reglerna för inställning av premier varierar beroende på var du bor. Konsumenter med dålig kredit betalar i genomsnitt 104 procent mer för auto försäkring än de med utmärkt kredit, enligt en 2016 InsuranceQuotes studie. Även med rättvisa krediter kostar du 28 procent mer i genomsnitt än om du har utmärkt kredit.

Studien visade att Alabama-förare upplevde den största räntan - 56 procent i genomsnitt - för att ha rättvis istället för utmärkt kredit. Exklusive de förbjudna staterna, North Carolina-bilister ser den lägsta kursökningen på 16 procent.

Om du tror att de är höga, har fattiga i stället för utmärkt kredit en riktig budgetbonus. Förare i Arizona kan träffas med en jättestor 226 procents ökning. Även North Carolina-förare, som har den lägsta ökningen av staten, kan fortfarande förvänta sig att betala 51 procent mer.

Hur mycket kredit påverkar dina hemförsäkringsräntor. Om du är en husägare med nedsatt kredit, orsakar det att dina hemförsäkringsräntor ökar också. Effekten av dålig kredit på hemförsäkring innebär en genomsnittlig ökning på 100 procent och rättvis kredit resulterar i en ökning med 32 procent jämfört med att ha utmärkt kredit, enligt en försäkringskvotestudie.

Precis som med bilförsäkring varierar ökningarna beroende på var du bor. Om du har rättvis kredit och försäkra dig om ett hem i Montana ser du den högsta ökningen på 66 procent. Även om kredit historia är ett tillåtet försäkringsbetyg i Florida, ser inte husägare det en räntehöjning.

Hyresgästens premieökning när du har dålig kredit är högst i West Virginia på 202 procent och lägst igen i Florida på noll procent. Den näst lägsta ökningen är 37 procent för invånarna i New York.

Hur ofta försäkringsbolag checkar din kredit. Olika transportörer kontrollerar ditt kreditbaserade försäkringspoäng vid olika tidpunkter. Vanligtvis kan du förvänta dig att de drar din kredit när du ansöker om en ny policy - inte varje förnyelseperiod. Med andra ord kommer förändringar i din kredit förmodligen inte att påverka dina premier när du är kund. Det kan vara till hjälp om din kredit blir sämre, men innebär också att du kan överbetala om din kredit har förbättrats över tiden.

Så, handla din bil- och hemförsäkringspolicy varje år för att ta reda på om du kvalificerar dig till en bättre skattesats. Det finns ingen nackdel: Shopping skadar inte din kredit på något sätt. Och om du inte hittar ett lägre pris kan du stanna hos din nuvarande leverantör.

När du förstår att kredit påverkar mycket mer än din förmåga att få ett kreditkort, inser du att att behålla bra kredit är en toppfinansiell prioritering - annars kommer det att kosta dig.

25 sätt att fixa dina pengar snabbt