>> >> Stock Market Showdown: Ford Versus GM

Stock Market Showdown: Ford Versus GM

Anonim

Sammansatt av Ford och General Motors logotyper. (Getty Images)

Dessa dagar kan de stora skillnaderna mellan Ford Motor Co. (ticker: F) och General Motors Co. (GM) också konvertera din portfölj till ett garage. Du kan hålla ett antal olika coola bilar där inne (en strategi som GM har följt med sina flera märken) eller välja ett fantastiskt fordon och kalla det bra. (Ford sticker i stort för att göra Ford.)

OK, investerare, ta ett djupt andetag och starta dina motorer: "GM äger 13 varumärken: Alpheon, Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Holden, HSV, Opel, Vauxhall, Wuling, Baojun, Jie Fang och UzDaewoo i 37 länder, säger Christopher Ma, chef för George Investments Institute på Stetson University i DeLand, Florida.

Däremot infördes "Fords" One Ford "-plan för att minska antalet varumärken och plattformar som bygger på olika modeller, säger Ma. "Ford hade i 2007 27 olika fordonsplattformar, 12 år 2015 och kommer att sjunka till 8 vid 2019. Idag är Ford och Lincoln de enda två kvarstående stora globala Ford-varumärkena."

Åh, men är Fords fokus, om du vill, sätta gas i tanken på investerare? Ma påpekar att Fords nettovinstmarginal har ökat från 2, 3 till 3, 8 procent från 2007 till 2015. "

Samtidigt har GM upplevt en årlig tillväxt på 6, 98 procent jämfört med - mot Fords negativa 0, 43 procent - under de senaste 5 åren, konstaterar han. "Skillnaden mellan ett hus av märken och branded house strategi är helt enkelt ett val av olika risker och avkastning."

Och så långt som investerare, GM och Ford, för all sin delade status som äldre automakers, kokar ganska mycket ner till äpplen och en apelsin. En annan stor skillnad skiljer de två: GM tog en 11, 2 miljarder dollar räddningsaktion genom det oroliga kapitalförlustprogrammet - ett drag som släpade företaget genom sin konkurs 2009.

Ford däremot tog inte några statliga medel, men hjälp GM och Fiat Chrysler Automobiles (FCAU) fick antagligen hållit den flytande eftersom bailouten säkerställde överlevnaden av den amerikanska auto partsindustrin.

De som sparkade 2012 med tro på GM har hittills blivit välskötta. Sedan nyårsdagen det året har GM-aktien ökat med 54 procent, nu handel med drygt 31 dollar per aktie. Under samma period är Ford-aktierna halva så mycket - handel på mer än 13 dollar per aktie - men har fallit från några lovande toppar längs vägen. I slutet av februari förra året nådde aktiekurserna 16, 34 dollar och i juli 2014, nästan 18 dollar.

När det gäller nuvarande gör det stora beslutet om Ford eller GM-lager att pacing den nya bilen mycket och eyeing de ljusa, glänsande varorna känner sig hoppfulla men försiktiga.

Jeff Windau, en äldre aktieanalytiker med Edward Jones och med säte i St. Louis, säger att det finns goda nyheter på konsumentmarknaden: "Bilindustrin har haft en stark återgång i försäljningen sedan lågkonjunkturen. Årliga amerikanska försäljningsvolymer har ökat från 11, 6 miljoner fordon som såldes under 2010 till 17, 3 miljoner år 2015. Detta har fått stöd genom att öka volymerna runt om i världen. "

Den etablerade försäljningen har skett vatten hittills i år. "När vi slår rekordhöga volymer, börjar tillväxten sakta, vilket ger upphov till bekymmer med tanke på konjunkturens karaktär, säger Windau.

Mitt i denna miljö har analytiker i allmänhet positiva åsikter om Ford. Fyra kallar det för ett "starkt köp", men sju etiketter är det en "hålla" och en en "sälja". GM visar en liten fördel, med fem analytiker som kallar det ett starkt köp, ett ett köp och åtta ett lag.

Men Ford har också lider några ekonomiska återstopp för sent. Trots börsvärdet på 53 miljarder dollar har dess bestånd minskat mer än 14 procent under det senaste året, säger Gary Tsarsis, klinisk assistent professor vid University of Pittsburghs Katz Graduate School of Business.

"Bank of America är det senaste stora företaget att utfärda en rapport om företaget: De nedgraderade Ford-aktien från köp till neutral, " säger Tsarsis.

Men om Ford har nått en gaffel på vägen, kunde högteknologiskt bokstavligen ge den riktiga svängsignalen.

Ford meddelade nyligen en investering i Pivotal Software, ett privat cloud computing och mjukvaruföretag värderat till 2, 8 miljarder dollar. "Detta faller under Fords Smart Mobility-dotterbolag", meddelade i mars, säger Tsarsis. Strategin för denna grupp och den här typen av investeringar är i princip en app som hjälper förare med parkering, fjärråtkomst till sina bilar och andra tekniktjänster. "

Med det sagt har Ford inte dragit på Easy Street ännu med detta initiativ, vilket kan ta år att mogna och inse betydande vinster.

Faktum är att GM kan vara framåt på mötet framtida krav på industrin.

"På ett jämförande sätt föredrar vi GM framåt", säger Jerry Braakman, chef för investeringar i First American Trust i Santa Ana, Kalifornien. "Företaget har innovativa produkter, inklusive Chevy Bolt, ett 200 mils elfordon som är avsett att konkurrera med Tesla (TSLA)."

Chevrolets framsteg med bolten har varit så stark att Tesla har monterat ett tydligt motspel. Det introducerade sin modell 3 med mycket hype i Los Angeles i slutet av mars. Bilen ses av branschobservatörer som ett drag för att utmana Bolt, men Tesla står inför en uppförsbacke. Modell 3 är inte planerad att träffa gatan något tidigare än slutet av 2017, medan bolten är minst ett år före det schemat.

Från och med den tidigare GM-verkställande Bob Lutz - som famously sa för ett årtionde sedan, är elektrifiering av bilen oundviklig "- automakern" har varit en betydande troende i EV, och även om det fortfarande är ett litet segment av den övergripande marknaden är det viktigt att inte att ignorera och falla bakom, säger Braakman.

Fortfarande har båda företagen dogged av ett Wall Street jordnötsgalleri som finner gammalvakten inhemska biltillverkare tråkiga jämfört med, säger nyfångade högteknologiska monolit.

"Ford och GM har båda haft utmärkta körningar operationellt", säger Charles Sizemore, en portföljchef på Covestor och grundare av Sizemore Capital Management i Dallas. "Försäljningen har varit robust och vinsten har följt. Men Wall Street verkar otillåtet pessimistisk om sina framtidsutsikter framåt, prissättningen i ganska betydande försäljningsminskningar."

En annan anledning till pessimismen kretsar kring en dålig olycka som inte ens har hänt än: skyrocketingräntorna.

"Ja, stigande räntor - om de någonsin faktiskt händer - är dåliga för automatisk försäljning, vilket är beroende av kredit", säger Sizemore. "Jag får det. Men om de ekonomiska utsikterna är lika dåliga som priserna på autoaktier föreslår, bör amerikanska aktier inte handlas med ett Shiller-pris-till-vinst-förhållande om 26. Så varken investerare har fel på auto lager - eller de har fel på resten av marknaden. "

Och så, utan en rutig flagga i sikte, fortsätter båda företagen att springa framåt - även om det menas många pitstopp för båda.

Som Ma säger "Med tanke på den förväntade upprepningen av 2015 till 2016 på den amerikanska auto-marknaden, en fortsatt stark ekonomi, särskilt i Sydamerika och Kina, stabila och låga gaspriser, betraktas både Ford och GM som ett bra köp - med GM i leda."