>> >> Stock Market Showdown: IBM, Microsoft Storm Cloud

Stock Market Showdown: IBM, Microsoft Storm Cloud

Anonim

Microsoft vs IBM (Getty Images)

En gång i tiden var kära läsare, International Business Machines Corp. (ticker: IBM) den obestridda linjalen för persondatorn. Och vid sin sida skapade det mäktiga Microsoft Corp. (MSFT) magiska Windows som med varje programuppdatering lockade minions i miljoner.

Sedan kom - gasp - giftet Apple (AAPL), åtminstone så långt som båda företagen var berörda.

Den sena Steve Jobs, som var sann för hans brashprognoser, ledde Apple i att uppgradera IBM från sin stationära dominans med en rad sexiga iMacs och MacBooks. Och Microsoft - som hade tankar och medel att producera en revolutionerande smartphone - släppte bokstavligen handenheten medan Apple presenterade den historia som skapade iPhone. Många Microsoft-investerare skyllde tidigare Microsoft-chef Steve Ballmer, som i olika publikationer betecknades som Amerikas värsta VD: Anti-Jobs, om du vill.

Nu kommer nästa kapitel av berättelsen: Ballmer är borta, liksom Jobs, och så Microsoft och IBM har all anledning att slå upp, som i molnet.

Ironiskt nog är detta det enda området där Jobs misslyckades. Medan han ledde Apples laddning i cloud computing som sitt senaste taktiska drag, har iCloud ännu inte försett ett seriöst alternativ för fillagring jämfört med Dropbox eller en e-posttjänst till rival Google och ja, Microsoft.

Klyftan skapar en öppning för IBM och Microsoft. Som både skift mot cloud computing, "IBM och Microsoft är bland stora översyner i sina affärsmodeller", säger Jeffrey Zucker, en ängelinvesterare och medgrundare av Green Lion Partners i Grand Junction, Colorado.

Det här kommer som de högteknologiska jättarna inser att deras äldre företag har begränsade ben. I Microsofts fall genererar programvarorna för låg tillväxt serverprogramvara och affärsapplikationer fortfarande goda avkastningar, medan IBM har sett programvaran och tjänsterna som bleknade i nära förälskelse.

Faktum är att Big Blue har givit investerare stora blues under en tid. Efter en bra uppgång mellan slutet av 2008 och början av 2013 har IBM-aktier skridit nedförsbacke. Under de senaste tre åren är IBM ned 30 procent till cirka 150 dollar per aktie. Den spiralen innehåller en nedgång på nästan 8 procent under de senaste 12 månaderna.

Således har IBM en imperativ - men det gör Microsoft också. "Båda företagen är utsatta för att bli så snabba i ett snabbt växande utrymme", säger Zucker.

Faktum är att Microsoft inte är ett enkelt företag att älska. Jämfört med den snygga sportbilen som är Apple, är MSFT ungefär lika sexig som en Edsel. Dess misslyckanden har varit höga profiler (Windows-telefoner) och dess produktplaceringstunter cringe inducing.

I 2010 omstart av "Hawaii Five-o" tittar Chin Ho Kelly (Daniel Dae Kim) på ett konstigt konstverk som han insisterar är värd $ 25 grand. Han berättar för sin skeptiska kollega: "Du tror inte på mig, bing den." (För att lära dig mer om detta pinsamt stöt vid att göra "Bing" ett verb, kanske du vill Google det.)

Fortfarande Microsoft-lager, nästan under radarn, gör en återkommande. Dess vinster sedan 2011 har varit stabila och smidiga. Aktiekurserna har mer än fördubblats till $ 55. Under det senaste året har de ökat med en tredjedel. Och vad gäller loppet för molnbaserade intäkter "verkar Microsoft bättre placerad övergripande, säger Zucker.

Så Wall Street måste vara mer entusiastisk om MSFT. Eller är det?

Med tanke på trading floor maxim att köpa lågt och sälja högt, tillsammans med uppfattningen att IBM är för stor för en datorkrasch, tror vissa experter att IBM-aktier är mer värda investeringen. Under tiden har IBM-intressenter en enorm rabatt: ett prisvinstförhållande på 8, 7 och ett utbyte på 3, 7 procent. Som jämförelse har Microsoft en P / E på 20, 6 och 2, 6 procent utdelning.

"Framtiden ser faktiskt ljusare ut för IBM", säger Andy Kapyrin, forskningschef vid RegentAtlantic, ett förmögenhetsförvaltningsföretag baserat i Morristown. NJ He framhäver expanderande affärssegment som driver spalten från analytik och rådgivning till maskininlärning, en offshoot av artificiell intelligens . "I alla växande affärsområden har IBM haft en aktiv närvaro under en längre tid", säger han.

Beviljas, det kan ta flera år eller mer för dessa heta områden producerar en stor del av IBMs vinster. "Men när det händer kan IBM komma överens med värden på tillväxtstockar, säger Kapyrin.

Ändå frågar skeptikerna om IBMs nya betoning helt enkelt inte beräknar för tillfället. Att växa sina dataanalyser och cloud computing-sviter har inte gått så snabbt som de flesta aktieägare skulle vilja ha. Tillsammans representerar de bara cirka en tredjedel av företagets verksamhet.

"För IBM finns det inga bevis för att genomförandet av det strategiska skiftet har gjort meningsfull effekt ännu", säger KC Ma, chef för George Investments Institute på Stetson University i DeLand, Florida. "Det är dock inte så illa för IBM." Jämfört med Microsoft är IBM fortfarande ledande inom stora data, rankningsnummer 3 med en marknadsandel på 18 procent på databasmarknaden, säger han.

Då är det inte heller bra heller. "Ingen kunde ha förutsett den dag som Big Blue, ett virtuellt monopol på databehandlingsmarknaden sedan 1930, skulle ha blivit övervinnat av ett litet PC DOS-programvaruföretag på mindre än 30 år, säger Ma.

IBMs marknadsvärde på cirka 134 miljarder dollar är mindre än en tredjedel av Microsofts 443 miljarder dollar. Och IBMs årliga intäkter för 2015, bara 81, 7 miljarder dollar, sjönk Big Blue till 1998-nivåer - och följde 15 på varandra följande kvartal av minskande intäkter.

Trots det är många marknadsobservatörer överens om att IBM är på rätt väg. Men om det har sitt huvud i molnet med visioner av kraftig vinst, är det långt ifrån ensam.

"Företagets moln är också ett av de mest konkurrensutsatta utrymmena med rivaler som Amazon.com (AMZN), Google (GOOG, GOOGL) och Oracle Corp. (ORCL)", säger Ma. "Om det här är en kamp om prissänkning, skulle Amazon och Google ha en betydande kant. Men om det här är en kamp för att ge företagskunder stöd, led det av Microsoft och IBM."

Så vem vinner en IBM-Microsoft showdown? Med IBM, de fem analytikerna som rekommenderar ett "starkt köp" överstiger de två som kräver en "sälja". Men med Microsoft, 12 kallar det ett starkt köp, dubbla rösterna i alla andra kategorier kombineras, inklusive "buy" och "hold."

Således oavsett vad som händer med cloud computingens framtid - och den roll dessa företag spelar i det - investerare vill hålla sina fötter planterade på terra firma.

"Konkurrensens nollsumma vinst i molnsverksamheten skulle föreslå att MSFT-IBM skulle vara ett bra kortvarigt parhandel", säger Ma.