>> >> Ska du sälja ditt hus eller renovera det?

Ska du sälja ditt hus eller renovera det?

Anonim

Ska du rita ett tecken eller komma till jobbet? (Getty Images)

Ditt hus kanske inte har förändrats mycket under årens lopp, men du har förmodligen. Kanske var du singel när du skrev in dina pantbrev, och nu är du gift med barn (eller skild och ibland med dina barn). Kanske har du lagt till några husdjur och önskar att det fanns bekvämligheter som kattdörrar. Eller kanske det söta, lilla starthemmet är helt enkelt litet och inte längre söt för dig.

Men ditt sinne kommer dit, många husägare befinner sig överväga den stora frågan: Ska jag sälja mitt hem eller sticka ut det och renovera?

Det finns verkligen inget fel eller rätt svar. Så mycket beror på husägarens synvinkel och huset själv. Men här är några faktorer som kan tippa skalorna.

Matematiken kan sväva dig. Sälj eller renovera? Om du lutar mot att sälja, men leker med att göra uppgraderingar för att öka klistermärkepriset, vet du här: En stor renovering kommer inte alltid stava en stor utdelning.

"Min fru och jag gick bara igenom den här debatten", säger Bennie Waller, professor i finans och fastigheter vid Longwood University i Farmville, Virginia. De gjorde sin due diligence och samlade uppskattningar, men realiserad renovering skulle vara mycket dyrt. "Vi trodde inte att vi någonsin skulle kunna återhämta kostnaden för investeringen när det kom dags att sälja, " säger han.

Så de bestämde sig för att köpa ett nytt hus - och behålla den gamla så att de kunde hyra ut den för en annan inkomstström.

"Jag granskade beslutet rent ur ett investeringsperspektiv", säger han.

Eller matematiken kanske inte spelar någon roll mycket. För vissa människor är ett hus deras hem för hållbarhet. Om du känner att du bor så länge du kan, så att dina vuxna barn kan avgöra om de vill flytta in eller sälja sitt barndomshem, kan det hända att återhämtningskostnaderna inte spelar någon roll för dig. Särskilt om du är ung och planerar att spendera årtionden där.

Sannerligen kan sentimentalitet vara en stark motivator att stanna. Ta det från Tracie Hovey, en Greencastle, Pennsylvania, bosatt och president för ett PR-företag och reklamföretag. Även om hon bara bott i huset i några år, har hon ingen önskan att packa upp och gå någonstans. Hon och hennes tre barn flyttade in i huset när hon gift sig om igen. Hennes man hade två egna barn och så bor de nu under ett tak med fem barn i åldrarna 15-21. Det finns bra minnen här och Hovey säger att de tycker om deras grannskap och grannar.

Det kan ändå bli trångt. "Vi är korta ett sovrum när alla barnen är hemma", säger Hovey. Men det är utanför huset där problemen verkligen börjar, särskilt under somrar och helgdagar, när barnen är i paus.

"När de är alla hemma gör det omöjligt att komma in och ut ur uppfarten, och jag tycker ofta att jag flyttar två bilar bara för att komma ur mitt garage", säger Hovey. Några av sina barn hamnar på gatan, som hon säger, "kan vara irriterande för våra grannar. Det verkar som om vi ständigt håller på fest."

Så Hovey och hennes man, en företagsledare, handlar för närvarande om hementreprenörer, i hopp om att bygga ett garage med tre bilar bredvid huset och förvandla det befintliga garaget till ett sovrum. Hon medger att de är lite nervösa, förbättringar i hemmet kan sätta huset utöver värdet av närliggande hem, vilket kan öka smärtan när det gäller att sälja tid.

Det är bara en av de oskrivna reglerna för fastigheter. Det är alltid lättare att sälja ett hus när det är ungefär samma pris som de närliggande hemmen.

"Men vi är inte det dyraste huset i grannskapet, även med tillägget, så jag tror att vi vore okej", säger hon. Dessutom har andra hus i området tre- och till och med fyrbilar, så deras hem kommer inte att vara dramatiskt annorlunda än de andra i grannskapet.

Du kan köpa och sedan renovera. Det gjorde Cosmo Macero Jr., en PR-konsult i Belmont, Massachusetts. Hans hus verkade riktigt stort när det bara var han och hans fru. Efter två barn verkade det lite mindre. När de bestämde sig för att ta med Maceros 89-åriga mamma för tre år sedan insåg de att de var tvungna att göra en förändring. De var inte bara boende en annan vuxen, men en med hälsovårdshjälparna släpper regelbundet.

Men kostnaden för renovering straffades. Så Macero lekte med tanken på att renovera sin mammas hem och få dem att flytta in där. Det var också väldigt dyrt, och det kände inte som att det skulle vara en bra investering. Maceros största bekymmer spenderade mycket pengar på förbättringar som inte skulle ses som förbättringar av någon annan.

"De kan ha blivit pengar gropar för att skapa ett bostadsutrymme som kan känna sig väldigt anpassat och tilltalande till en köpare år på vägen", säger Macero.

Så han slutade leasa sitt hem, eftersom marknaden inte var bra för att sälja, och köpte ett nytt hus med en ledig tandläkare.

En tandläkare? Det låter som det sista en husägare vill ha, men inte i det här fallet. "Det kontoret blev föremål för en stor renovering som gjorde det till en underbar svärmor för min mamma, " säger Macero. Hans moder, nu 92, älskar sin svit, som har sin egen ingång, tack vare sitt tidigare syfte, och Macero tror att sviten kommer att vara en försäljningsplats i framtiden.

Natalie Gregory, en fastighetsmäklare i Decatur, Georgia, tog en liknande väg. Hon ansåg att renovera sitt hus men istället köpte en annan - och sedan renoverade det.

"Jag jobbar hemifrån och ville ha en källare där jag kunde ha ett särskilt kontor, samt ett lekrum och medierum för barnen. Så vi letade efter ett hem med en källare och mycket som skulle möjliggöra expansion, Säger Gregory.

Hon renoverade inte sitt gamla hus eftersom det byggdes på 1920-talet, och stora förändringar skulle ha negativt förändrat sin karaktär. De extra bekvämligheterna på ett dedikerat kontor, lekrum och mediarum, säger hon, skulle ha lagt till mer till hemets värde och skulle sannolikt ha gjort det svårare att sälja i framtiden.

"Du vill se till att du fortfarande har värdet i ditt hem, " säger Gregory om att överväga en stor renovering. "Vissa hem är vad de är. Det är precis som det är. Om ett hem är ett bra två sovrum, ett bad, kanske det måste vara så och du vidarebefordrar det till nästa folk som behöver just det. "

Så ska du renovera eller sälja? Egentligen kan du säga att det kommer till din sinnesstämning - och ramen för ditt hus.