>> >> Ska du sälja aktier i maj och gå bort?

Ska du sälja aktier i maj och gå bort?

Anonim

Historiska data visar att Dow Jones industrins genomsnittliga vinster ökade betydligt under november-april-perioden. (IStockPhoto)

Wall Street är littered med market lore, och detta är tiden på året när proffsen rulla ut "sälja i maj och gå bort" ordspråket. Detta gamla ordspråk innehåller faktiskt vatten, det visar sig. Historiskt sett tenderar amerikanska aktier att underperformera från maj till oktober, medan marknaden klarar de bästa vinsterna från november till april.

För historiens buffs beror ursprunget på detta ordstäv från britterna, som sa, "sälja i maj och gå, kom tillbaka på St. Leger-dagen", som refererar till deras hästkappsäsong.

"St Leger Stakes grundades 1776 och är den sista platta fullblodshästsävlingen av året och det sista benet i den engelska Triple Crown. Det är uppenbart att när den brittiska hästsäsongen avslutas kan alla komma tillbaka till affären att köpa aktier, säger Christopher Mistal, forskningschef vid Stock Trader's Almanac, ett Nyack, New York-baserat aktierådgivnings- och forskningsföretag.

Det historiska resultatet av detta säsongsmässiga aktiemarknadsfenomen är anmärkningsvärt. Sedan 1950 uppnådde Dow Jones industrins genomsnitt i genomsnitt 7, 5 procent per år under november-april, mot en ökning med 0, 3 procent maj till oktober, enligt Ron Weiner, grundare och koncernchef för RDM Financial Group, en investeringsrådgivande firma baserat i Westport, Connecticut och Boca Raton, Florida.

Lagerhandlarens almanack kallar denna säsongsmässiga tendens de "bästa sex månaderna och de värsta sex månaderna."

Medan ingen verkligen vet varför detta inträffar finns teorier. "Mönstret är sannolikt resultatet av sommarferensbeteende, där handlare och investerare föredrar golfbanan, stranden eller poolen till handelsgolv eller datorskärm, vilket bidrar till sommardoldrummen, säger Mistal.

Att stödja positiva aktieavkastningar från november till april är "institutionernas ansträngningar att sätta upp sina siffror för att hjälpa till att driva marknaden högre under fjärde kvartalet, tillsammans med semester shopping och en tillströmning av bonuspengarna i slutet av året", säger Mistal. Det finns nyår, som tenderar att ge en positiv, nyblivande mentalitet till prognoser och förutsägelser och förväntan på stark fjärde och första kvartalets vinst. "

Aktiverar trenden. Siffrorna visar att hälso- och konsumentklammerna - defensiva delar på aktiemarknaden - faktiskt går bättre från maj till oktober. För mer aktiva investerare finns en börshandlad fondrotationsstrategi som har överträffat Standard & Poor's 500-index med 3 procentenheter per år sedan 1990, enligt Sam Stovall, VD för US Equity Strategy i S & P Capital IQs Global Markets Intelligence grupp.

Så här fungerar ETF-sektorens rotationsstrategi med en hypotetisk $ 2000-portfölj, enligt Stovall. Den 1 maj kunde en investerare sätta 1 000 dollar i Consumer Staples Select Sector SPDR ETF (symbol: XLP) och den andra $ 1000 i Health Care Select Sector SPDR ETF (XLV). "Håll den till 30 april, och ta sedan pengarna, dela den i hälften och investera hela kontot i SPDR S & P 500 ETF (SPY). Var sjätte månad, gör denna rutin, säger Stovall.

Enligt Stovalls data från och med den 30 april 1990, "medan S & P 500 har fått i genomsnitt 1, 6 procent i maj-oktoberperioden, har en portfölj med 50 procent konsumentklammer och 50 procent hälso- och sjukvård fått 4, 9 procent", förklarar han. "Det är så enkelt, och allt du behöver är de tre ETF: erna, och du gör bara förändringen var sjätte månad."

Historiskt sett har obligationsfonder också haft vinster under denna period. "Traditionellt har defensiva sektorer och statsobligationer fungerat bra under de värsta sex månaderna, säger Mistal. Han pekar på iShares Core US Aggregate Bond ETF (AGG), iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF (IEF) och iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) som medel att överväga.

Han lägger till: "Om marknaden skulle bli raffinerad som under de värsta halvåret 2011 kommer björn / korta ETF-enheter som AdvisorShares Ranger Equity Bear (HDGE) eller ProShares UltraShort S & P 500 (SDS) att fungera bra, säger Mistal. (Observera att dessa typer av ETFs generellt är inriktade på mer aggressiva och aktiva investerare.)

Flytta till sidlinjen? För de flesta långsiktiga investerare är buy-and-hold-strategin fortfarande den rekommenderade strategin, eftersom rätt diversifiering i din portfölj kan hjälpa dig att väva marknadens upp-och nedgångar. Men mer aktiva investerare som vill utnyttja säsongens tendens kan överväga att flytta en del av sina portföljer till kontanter. "Om en investerare har en ingenjörsliknande mentalitet, fokuserar strikt på siffrorna och blir inte störd, kanske det här är året för en del av portföljen att gå till sidlinjen, säger Weiner. I stället för att flytta helt ur lager, som det gamla ordspråket dikterar, är "en mer framgångsrik strategi delvis och delvis ut", tillägger han.

Experter säger att du inte bör förbise betydelsen av historia när det gäller att investera i aktiemarknaden. "Huruvida man tror på säsongsmässighet, skulle jag föreslå att jag inte ignorerar det, säger Mistal." Långsiktigt kommer köpare och ägare att möta högre odds av platta till negativa avkastningar någon gång under de värsta sex månaderna. "