>> >> Priserna på hempriset sjunker långsammare, men fler droppar kan komma framåt

Priserna på hempriset sjunker långsammare, men fler droppar kan komma framåt

Anonim

Fastighetsmarknaden fortsatte att läka under de sista tre månaderna 2009, som lägre hempriser, billiga hypotekslån och en federal skattekredit arbetade för att efterfråga juice. Utvecklingen var synlig i S & P / Case-Shiller-hemprisrapporten som släpptes på tisdag, vilket visade att priset på årliga bostadspriser sjunker förbättrats igen under fjärde kvartalet. Priserna på nationell nivå minskade bara 2, 5 procent under fjärde kvartalet 2009, jämfört med året innan. Det är särskilt bättre än det tredje kvartalet med nästan 9 procent årlig nedgång och en stor förbättring jämfört med den närmaste 15 procentnedgången som noterades under andra kvartalet. "Som uppmätt av priserna är bostadsmarknaden definitivt bättre än det var den här tiden förra året, då försämringstakten har stabiliserats för tillfället, säger David M. Blitzer, ordförande för Index Committee at Standard & Poor's, i ett påstående.

Medan nyheterna är uppmuntrande är det osannolikt att hushållspriserna på nationell nivå har bottnat ännu. En handfull styrkor verkar vara redo att dra värden ännu lägre. Här är tre saker du behöver veta om utvecklingen:

[Se 10 städer för fastighetsstal.]

1. Nylig förbättring : Hempriserna i 20 storstäder har förbättrats sedan april, då de hade minskat med nästan 33 procent från sina 2006-toppar. Denna förbättring är kopplad till flera faktorer. För det första minskade priserna hem till rimlig kostnad för många amerikaner som hade blivit prissatta ut ur marknaden under bommen. För det andra har aggressiva statliga ingripanden lyckats med att sänka hypotekslånen till mycket tilltalande nivåer, vilket gjorde hemköp ännu mer attraktivt. Priserna på 30-åriga fasta bostadslån var i genomsnitt mindre än 5 procent i oktober, november och december 2009. Slutligen fattade den federala regeringen i början av 2009 en skattekredit värd upp till 8 000 dollar för kvalificerade första gången hemköpare. Även detta bidrog till att vara köpare utanför sidan. "Krisfasen av den här saken är över, men vi rensar fortfarande ringen, " säger Mike Larson från Weiss Research.

2. Skattepension baksmälla? Hemmamarknadspriserna i december förbättrades en bättre än förväntad 0, 3 procent jämfört med föregående månad på säsongrensad basis. Denna förbättring är anmärkningsvärd eftersom den inträffade efter den ursprungliga tidsfristen för den första gången hemköpskattens $ 8000, som arbetade för att dra någon försäljning som annars hade inträffat i december till tidigare månader. Existerande bostadsförsäljning, till exempel, sjönk nästan 17 procent från november till december. (Skattekrediten har sedan dess utvidgats och utvidgats till att omfatta även nuvarande husägare som slutar ett köp i slutet av juni.) Vissa observatörer hade förväntat sig ytterligare prissvaghet för att följa december efterfrågan. Så varför förstod det inte? Experter erbjöd två möjliga förklaringar.

[Se även Hemförsäljningstank: Vad det betyder för dig.]

För det första påpekar Patrick Newport i IHS Global Insight att eftersom Case-Shiller-hemprisrapporten använder tremånadersgenomsnitt, tog de senaste månatliga siffrorna hänsyn till försäljningen från oktober, november och december. "I oktober och november var efterfrågan uppvärmd före skattkreditens utgång för första gången bostadsköpare. I december krävde efterfrågan", säger Newport i en rapport. "Decembers [Case-Shiller] -avläsningar innehåller således två månader där efterfrågan höll på sig och en månad då efterfrågan sjönk." Ekonomer hos Goldman Sachs föreslog också i en rapport att bristen på prissvaghet kan vara knuten till "det faktum att Case-Shiller är baserat på tre månaders medelvärden och därmed fortfarande innehåller transaktioner som slutförts under skattemånadens sista månader." En andra förklaring är att regeringens bostadsräddningsinitiativ har bromsat avskärmningsförfarandet och hindrat många oroliga egenskaper från att slå på marknaden. "Alla har alla dessa program utformade för att hålla avskärmning, och så har du färre hem som går in i avskärmning och försäljning", säger Newport i en intervju. "Så det är förmodligen skurande bostadsnummer."

3. Nedåtgående tryck : Trots den senaste förbättringen förväntar många bostadsexperter att bostadspriserna sjunker. Denna utsikter är förankrad i flera krafter. För det första fortsätter marknaden att möta ett hotande överhäng av lager. Newport pekar på censusbyråns husägare ledighet, som ligger nära sin rekordhöga 2, 9 procent. Och medan Mortgage Bankers Association rapporterade förra veckan att den säsongrensade hypotekslicensen sjönk något under fjärde kvartalet, är det fortfarande obekvämt högt på 9, 47 procent. Slutligen är Newport fortfarande bekymrat över att många husägare som är skyldigt betydligt mer på sina inteckningar än deras egenskaper är värda kan besluta att gå bort från dem i så kallade strategiska standardvärden. "Vi tror fortfarande att det finns en bra chans att en stor våg av vårleverans, inklusive avskärmning, kommer att pressa priserna igen", säger Ian Shepherdson, ekonomichef i högfrekvensekonomi, i en rapport.

Newport håller med om. Han förutspår att priserna kommer att falla ungefär 5 procent innan de äntligen slår botten.