>> >> Privat utlåning presenterar möjligheter för investerare

Privat utlåning presenterar möjligheter för investerare

Anonim

En kvinna överlämnar en stapel med 20 dollar. (Getty Images)

Det kan hända withanyone. Vid en fjärde juli picknick frågar en svåger dig att chip in på ett affärsföretag. Eller någon du känner behöver hjälp med en hypotekslånsbetalning.

Vissa investerare ser en investeringsmöjlighet i privat utlåning. Kanske är det en chans för en stadig inkomst som skulle vara svår att matcha med ett traditionellt innehav som obligationer eller utdelningsbetalande aktier.

"Med räntor vid historiska nedgångar tittar investerare definitivt på privat utlåning som ett potentiellt högre alternativ till traditionella obligationer och CD-skivor", säger JR Robinson, ägare till Financial Planning Hawaii i Honolulu.

Utlåningsplatser spelar en roll. Han tror att de flesta erbjudanden genomförs via peer-to-peer-utlåningsplatser som Prosper and Lending Club snarare än mellan individer som inte känner varandra. Sådana webbplatser samlar in investerarnas pengar för att möjliggöra större lån och spridningsrisker. Prosper annonserar en årlig investeringsavkastning på 6, 8 procent medan Lending Club säger att avkastningen varierar från 5, 25 till 8, 57 procent beroende på risk.

Oavsett om du lånar ut till en individ direkt eller använder en crowdsourcing-plattform, innebär utlåning risk. Din ränteinkomst kan falla bort från förväntningar, du kan förlora huvudmannen, eller se ett värdefullt förhållande som strimlas när du kränker pengar, brutna löften eller affärsstrategi.

"Bara investerare med pengar att förlora borde vara inblandade i denna marknad", säger Amos J. Richards, en advokat som har deltagit i olika crowdfunding ventures.

Skäl för privat utlåning. Men för vissa är privat utlåning en vinnare, ett sätt att konkurrera med traditionella långivare, som banker. Det finns flera anledningar att en enskild person kan vända sig till en privat långivare.

Som privat långivare kan du erbjuda mer gynnsamma villkor än traditionella långivare. Du kan acceptera mindre säkerheter, ett högre låneförhållande eller ingen nedbetalning, till exempel. Eller du kan ha löpare inkomstkrav, så att någon du litar på att ta på sig mer skuld än en bank skulle. Eller du kan godkänna en låntagare med en kort arbetshistoria eller som åberopar en ojämn inkomst från egenföretagande eller provisioner och bonusar - faktorer som kan leda till att en traditionell långivare säger nej.

Ett behov av att nätverket. Men om du inte kontaktas av någon du vet kan det vara svårt att länka upp med en trovärdig låntagare, säger Sacha Ferrandi, grundare av Source Capital Funding, ett San Diego-baserat företag som matchar investerare med låntagare som behöver pengar för fastigheter.

Att hitta låntagare eller mäklare är en av de svåraste aspekterna av branschen, säger han. "Privat utlåning är en väldigt relationell bransch, och det bästa sättet att börja är att utnyttja lokala mäklare som redan har ett nätverk."

Ferrandi rekommenderade även nätverk "med lokala klubbar som Rotaryklubbarna, investeringsklubbarna och fastighetsföreningarna."

Affärsmäklare arbetar ofta med köpare och säljare, lika mycket som fastighetsmäklare hjälper husägare och köpare, men många affärsmäklare kan hjälpa till att sätta en affärsköpare eller ägare tillsammans med en privat långivare eller potentiell partner. Hitta dem på internet genom att söka "affärsmäklare" och din plats.

Vänner, familj och internet. Många företag, även de som blir hushållsnamn, börjar med privat utlåning från vänner och familj. Ofta kommer en uppstart att utfärda aktier till tidiga investerare som kan ge dem rättigheter som överstiger de som senare investerare i frågor som att rösta eller ta emot tillgångar om verksamheten misslyckas.

"På den mer traditionella marknaden är vänner och familjeutlåning vanligare än (avtal mellan) okända parter", säger Phillip Laycock, partner i New York-baserade Grassi & Co., ett redovisningsföretag som deltar i sådana avtal. "Men med spridningen av online-utlåning, där anonyma investerare kan låna till anonyma låntagare, förändras den trenden."

Exempel är Microventures, Kiva och AngelList. Dessutom hjälper tjänster som Lending Karma och LoanBack långivare att formalisera avtal med enskilda personer, säger Robinson.

"Jag har nyligen arbetat med en kund som formaliserar ett lån till sin syster för att betala för dyra operation, " säger han. "Hon använder LoanBack.com för att hantera villkoren. Det är en ganska effektiv och billig lösning - mycket billigare än att anskaffa en advokat."

Online crowdfunding tjänster tenderar att vara inrättad för att producera stadig inkomst för långivaren, säger Laycock. "Priserna är vanligtvis höga om inte förhållandet är nära. De varierar ... men man kan förvänta sig något i intervallet 8-15 procent på upp till juridiska gränser för denna typ av utlåning."

Investorintäkter beskattas vanligtvis som vanligt inkomst, säger han.

Dessutom borde en långivare ha en grundlig förståelse för verksamheten eller tillgången som finansieras, säger Laycock.

"Långivaren behöver antingen veta låntagaren och ha kännedom om företag och strategi eller av tillgångarna som utlåningen baseras på eller har förtroende för de som betygsätter låntagarens kreditvärdighet, säger Laycock. "Mycket av privat utlåning är relaterad till fastighetsaffärer. Så kunskap inom detta område är mycket viktigt."

Poäng att överväga. Oavsett om det gäller utlåning i ett ansikte mot ansikte eller genom en tjänst, borde man tydligt tänka på viktiga delar av affären, säger experter:

Är det någon du kan lita på att leva upp till skyldigheter? Vad är hans eller hennes track record och kredit historia? Finns låntagaren ett bra tillfälle eller letar efter en räddningsaktion?

Ha tydliga mål och realistiska förväntningar. Hur mycket kan du göra på en annan investering? Överväger du det här eftersom det är en win-win-möjlighet eller skulle lånet vara en vänskapsakt?

Hur ska du tjäna pengar? Kommer du bara räkna med ränteintäkter? Eller kommer du att dela i riskkapitalets vinst eller få en procentandel av vinsten när verksamheten så småningom säljs? Kommer du vara på kroken för förluster?

Vilken säkerhet kommer du att ha? Om låntagaren standardiserar kommer du att kunna ta del av egendomen eller verksamheten? Skulle du kunna gå efter låntagarens övriga tillgångar eller framtida inkomst?

Vilken professionell hjälp behöver du? Det kan vara smart att till exempel få en revisor att se över låntagarens ekonomi och skattedeklarationer. Du kan behöva en advokat för att upprätta låneavtalet, och kanske en bedömare för att se om den egendom eller verksamhet som förvärvas med dina pengar är värt nog att betjäna som säkerhet.

"Låna aldrig till någon, inklusive dina vänner och familj, utan juridiskt avtal", säger Ferrandi.