>> >> Den rosa skatten: Varför kvinnors produkter kostar ofta mer

Den rosa skatten: Varför kvinnors produkter kostar ofta mer

Anonim

Kvinnor betalar mer än män för allt från kläder till personliga produkter. (Getty Images)

Sedan hennes tonåren, MurielVega, nu 29, i Atlanta, har han köpt rakhyvlar och barberkräm. Det är delvis en kostnadsbesparande strategi som gått ner från sin mamma, men hon har också funnit att rakhyvlarna arbetar bättre för henne. "Över tiden började jag se mer damfokuserade rakhyvelor, men jag började prova dem och de kommer att mattas halvvägs genom ett ben", säger hon. "Jag började gå tillbaka till rakhyvlarna."

Razors och rakkräm är inte de enda produkter som omfattas av könsspalten. Enligt en studie av könspriser som släpptes av New York City Department of Consumer Affairs förra året, kostar shampoo och balsam som säljs till kvinnor i genomsnitt 48 procent mer än de som marknadsförs till män, medan kvinnors jeans kostar 10 procent mer än män och tjejer "cyklar och skotrar kostar 6 procent mer än pojkar". Sammantaget fann studien att produkter som marknadsförs till kvinnor kostar mer 42 procent av tiden.

Kvinnor, som statistiskt redan ger mindre pengar än män i genomsnitt, kan betala premie på varor som marknadsförs dem helt enkelt för att de inte är medvetna om den så kallade "rosa" skatten. "Tillverkare kan hitta några konsumenter som inte är medvetna om prisskillnader eller är villiga att betala för något som verkligen är detsamma som den manliga versionen, säger Ian Parkman, adjungerad professor i marknadsföring vid University of Portland. "[Med rakhyvlar], den blå versionen kan vara $ 1, 99 och den rosa rakhyveln [kan vara] 2, 50 dollar, men rosa plast jämfört med blå plast kan inte förklara prisskillnaden."

TotalAntal gångerFrekvens
Kvinnor betalar mer16842%
Lika15740%
Män betala mer7218%
Total397100%
Källa: New York City Department of Consumer Affairs

Vissa artiklar som marknadsförs till kvinnor kostar inte bara mer men innehåller faktiskt mindre av produkten eftersom tillverkare gör produkten mindre och mer feminin, ett tillvägagångssätt kallat "krympa det och rosa det". "Ja, ibland behöver kvinnor mindre versioner av saker, och för jeans och andra kläder, vill vi ha olika nedskärningar och olika mode ", säger Christine Whelan, chef för mer: pengar, relationer och jämställdhet vid University of Wisconsin-Madison. "Men tanken att det motsvarar någonstans mellan en prisökning på 30-50 procent är bara att spela på den socialiserade kulturen som säger att kvinnor måste se på en viss väg."

För könsbestämda leksaker är den blå versionen ofta starkare och mer intellektuellt stimulerande än den rosa (även om företag som GoldieBlox arbetar för att ändra detta). "Om du tittar på de rosa Duplos [som är som Legos för yngre barn], kan du bara göra en bråkdel av vad du kan göra med de vanliga Duplosna, säger Whelan.

Så vad är kostmedvetna kvinnor att göra?

Att köpa mänens version av ett objekt är ett alternativ som både kan spara pengar och skicka meddelandet till butiker och varumärken som du inte stöder högre priser på varor som marknadsförs till kvinnor. Om du hellre inte vill använda en duschgel eller deodorant med en muskulös doft, välj den unscented versionen, föreslår Jenn Steele, direktör för produktmarknadsföring hos Indix, ett företag som samlar data om konsumentprodukter.

För barn som vill ha den rosa cykeln eller något annat, föreslår Whelan att rama det som ett värderingsbeslut, inte en rent ekonomisk. "Vill du verkligen stödja idén om att tjejer blir betalda mer bara för att de är tjejer?" Frågar hon.

Men anta inte att manuell version alltid är billigare. Ta med en räknare eller använd en på din telefon för att jämföra enhetskostnader. "Om vi ​​inte handlar per ounce grund av olika storlekar och former, är det lätt att gömma den rosa skatten, " säger Steele. "Utan matematiken är det verkligen svårt att veta." Königa produkter lagras ibland separat för att ytterligare dölja prisskillnaden.

För könsspecifik medicinsk behandling, se även dosen. "Med det rosa laxerativa mot det blåa laxerativa, skulle jag varna kvinnor för att se till att doseringen är densamma i båda, " säger Whelan. "Mäns produkter kan ha extra ingredienser eller en högre dos, så titta på ingredienslistan."

Naturligtvis har vissa artiklar - som tamponger och andra hygienprodukter - inte en manlig version. Inte bara de som menstruerar behöver köpa dessa varor, men i de flesta stater, betalar de också säljskatt på dessa varor som om de var lyxiga och inte nödvändiga. Skandal över den så kallade "tampongskatten" har spridit sig delvis på grund av en ny YouTube-intervju där president Obama först lärde sig om skatten.

Kvinnor runt om i världen lägger ut på sociala medier under hashtags som #genderpricing, #pinktax och #gendertax, som kräver slut på lyxskatter på dessa produkter och könsprissättning i allmänhet. Det steget behövs, enligt Steele. "Kvinnor behöver ringa upp företag och lägga press på varumärken och återförsäljare för att fixa prissättningen", säger hon.

(Nathan Hellman)