>> >> Panamas Ultimate Beach Escape

Panamas Ultimate Beach Escape

Anonim

Panama har både populära och avlägsna strandalternativ. (Getty Images)

De vackra stränderna i Panama lockar lokalbefolkningen och besökarna. På fredag ​​eftermiddagar finns en utflykt från Panama City som invånare kör över Nordens bro och sedan västerut på Panamerikanska huvudvägen och leder till stranden.

De flesta som lämnar Panama City för en vanlig helgflykt är avsedda för City Beaches. En sträng av orter och utveckling sträcker Stilla havet som börjar ungefär en timme utanför huvudstaden. Denna region i Panama har utvecklats aggressivt under det senaste decenniet och nu är hemma för dussintals höga torn på sanden, gallerior, restauranger, hotell, orter och till och med stormarknader. Stranden upplevelse är bekvämt och bekvämt, men trångt.

Om du tycker om semesterlivet och inte har något emot folkmassor, kan denna sträcka av Panama-Stillahavskusten göra ett utmärkt val för din strandpension utomlands. Pensionerade här, du skulle lösas bland tusentals amerikanska pensionärer, så det finns ett inbyggt stödsystem och du behöver inte bli flytande på spanska.

Panama-Stillahavskusten är dock lång, och mycket av den är mindre utvecklad, men fortfarande inom lätt pendlingsavstånd från Panama City. Om du föredrar något armbågsrum och en mer autentiskt panamansk erfarenhet, har du andra alternativ.

För att hitta de bästa stränderna i något land med en Stillahavskust, följ surfarna. Du behöver inte vara en surfer eller bryr dig om att någonsin sätta fot på ett bräde. Om du är en älskare av sand, hav och spektakulära solnedgångar, fråga en lokal surfer var du ska åka. De leder dig till ett landets mest spektakulära oupptäckta sandsträckor.

Till exempel hittar du inte Panama's Morillo Beach listad bland de bästa stränderna i världen, men det är här Panama-surfare på väg. Det finns inga höghus, all inclusive resorts eller närbutik shopping i närheten av Morillo Beach och väldigt få turister. Morillo Beach ligger bortom detta lands utvecklingsväg. För att komma dit, reser du Panamerikanska huvudvägen förbi City Beaches-området till staden Santiago och sväng sedan till vänster och fortsätt längs Azuerohalvöns västkust.

Azuerohalvönets östkust är mycket bättre känd. Städer på andra sidan halvön, som Chitre, Las Tablas och Pedasi, är väl etablerade bland utländska pensionärer som letar efter prisvärt strandliv. Men halvön västkust börjar precis att locka uppmärksamhet.

Stränderna på östra Azuero-kusten är vackra, men de på västkusten är förmodligen mer. Västra kusten är mer bergig och den böljande terrängen ger havsutsikt i alla riktningar. Dessutom är västkusten en av de få platserna i Panama där man kan titta på solnedgången över havet. Stilla havet pundar den steniga, grusiga stranden i vissa fläckar och möter sanden mer försiktigt i andra, vilket skapar möjligheter för både surfare och simmare.

På Azuero västkust är du omgiven av natur, ren och rå. Capuchin och howler apor ringer från träden, havssköldpaddor lägger sina ägg längs stränderna och, under säsongen, deltar delfiner och valar och spelar offshore. I närheten finns Cerro Hoya National Park.

Fram till nyligen skrytte denna västra Azuero-kusten en utomordentlig naturlig skönhet, men lite annat. Knappt befolkade, är denna långa expansion av outvecklad strandlinje prickad med en rad småstäder, inklusive Mariato, Malena, Morillo Beach, Torio och Quebro. Vägen som reser från en till en annan är pitted och rutted, och cell och internet service är fläckig. Men en expat community uppstår, och cirka 300 utländska pensionärer kallar denna del av Panama hem året runt. Samhällets faktiska socialcenter är staden Torio, nu hem för några små expat-run barer, restauranger och pensionat.

Den största attraktionen är Stilla havet. Expat retirees längs denna kust spendera sina dagar surfa, simma, dykning, strand kamma och fiske. Det finns också möjligheter att engagera sig i lokalsamhället, och vissa pensionärer arbetar frivilligt för att stödja ungdomsprogram.

Utvecklingen accelererar längs den västra Azuero-kusten. El är mer tillförlitligt, internet är mer tillgängligt, en bank och fler matköp alternativ har öppnat i Mariato och regeringen har allokerat medel för att repave vägen. Pensionärer som flyttar till denna region är inte pionjärerna som flyttade här för fem eller sex år sedan, men den här delen av Panama är fortfarande en gräns och ett överlägset alternativ för den ultimata flykten.

Kathleen Peddicord är grundaren av Live and Invest Overseas Publishing Group.

Prisvärda platser att gå i pension på vattnet