>> >> Nasdaq vs NYSE: Varför företag väljer en över den andra

Nasdaq vs NYSE: Varför företag väljer en över den andra

Anonim

De två utbyteshistorierna, handelsmodellerna och stereotyperna påverkar betydligt var investerarna sätter sina pengar. (Getty Images)

OK, sportfans: American League eller National League? Big 10 eller Big 12? AFC eller NFC? Och äntligen matchar den som matchar Vegas Vegas Bookies: NYSE eller Nasdaq?

Många investerare är dåligt medvetna om att dessa två utbyten existerar, men det handlar om det. Sedan tar stereotyperna och stenarna över. NYSE, eller New York Stock Exchange, är hem för alla de stora, djärva blue-chip-företagen, medan Nasdaq-kompositen är där alla de tekniska uppstarten vill vara.

Det finns faktiskt ett element av sanning för allt detta. Men det är knappast en komplett bild: Några Nasdaq-aktier är bland de största handlade idag, till exempel. Det sagt är det svårt även för experterna att skaka de vanliga bilderna.

"När jag växte upp diskuterades NYSE i skakade toner bland mina familjemedlemmar", säger Daniel S. Kern, chefsinvesteringsstrateg med TFC Financial Management i Boston. "En avlägsen släkting som ägde plats på utbytet var tänkt att ha en licens att skriva ut pengar. Nasdaq hade en mycket annan bild och i många år efter att grundandet ansågs vara en uppstart försöker rita uppmärksamhet och listningar borta från NYSE ."

"Båda börserna har olika handelsmodeller, säger David A. Ethridge, VD med PricewaterhouseCoopers 'Practice. "Nasdaq är datorbaserad, medan NYSE innebär en hybridmodell med användning av människor och teknik. Denna skillnad sträcker sig till deras tillvägagångssätt på IPO och den första handeln för en ny notering - ett område med betydande konkurrenspräglad dialog de senaste fem åren."

Men hur är det med det här hela techie-spelet mot blue chip? Etheridge förklarar hur denna uppdelning har utvecklats för moderna investerare.

"Arvet härstammar från de olika noteringsstandarderna för varje utbyte", säger han. "I flera årtionden tillät NYSE inte att små nya företag skulle lista, medan Nasdaq gav en destination där nya företag kunde lista sina IPO."

Det är fortfarande väldigt mycket fallet idag - faktiskt av överväldigande nummer.

"Nasdaq fortsätter att leda marknaden för amerikanska IPOs i antal IPO pricings och har haft fler IPOs än någon annan amerikanska börs i varje kvartal sedan första kvartalet 2012", säger Nelson Griggs, vice vd för noteringstjänster på Nasdaq. "Det har varit 62 amerikanska IPOs som lanserades hittills hittills - och 46 är på Nasdaq, med 74 procent nuvarande vinstfrekvens."

Utbytes tekniska IPOs från det förflutna "överfördes aldrig till NYSE som många av deras motsvarigheter från andra branscher gjorde", säger Etheridge. "Båda börserna konkurrerar aggressivt för nya listor i alla branscher idag."

De två utbytena har mycket olika historier - med en med rötter på 1790-talet, den andra på 1970-talet.

NYSE dateras till 17 maj 1792. På det datumet stod två dussin New York City-börsmäklare och handlare (inklusive Leonard och GN Bleecker, vars familj gav höften Bleecker Street sitt namn) utanför 68 Wall St. och undertecknade Buttonwood-avtalet - så namngivna eftersom de inkedde affären under ett knivträdsträd.

Det finns ingen iögonfallande markör på platsen och det trädet för länge sedan gick vägen för dodo, men pojken har det bära lite fantastisk frukt.

Marknadsvärdet på de 2400-några företag som listas på NYSE idag överstiger 19, 29 miljarder dollar, vilket gör den till världens största utbyte med den åtgärden. För dem som är gamla nog att komma ihåg den gamla amerikanska börsen (AMEX), absorberades den i NYSE 2008.

Företag som handlas på NYSE inkluderar General Motors Co. (ticker: GM), International Business Machines (IBM) och AT & T (T), tillsammans med Bank of New York Mellon Corp. (BK). Före 2007 års fusion var det helt enkelt Bank of New York - grundat av Alexander Hamilton och det första bolaget som listades på börsen. (Varför det aldrig kom till "Hamilton" är musikalen en sak för Broadway-typer att sortera ut.)

När det gäller Nasdaq, här kommer du att lära dig vad de här initialerna betyder - och mer makt till dig om du kan komma ihåg "Automated Quotations National Association of Securities Dealers" en vecka från nu. Ändå är det svårt att glömma Nasdaqs roll i investeringshistoria, som öppnades den 8 februari 1971, som världens första elektroniska aktiemarknad.

Nasdaq kan hävda skillnaden mellan att vara födelseplats för modern IPO. Och det är verkligen hem för många högteknologiska och tillväxtföretag, inklusive Apple (AAPL), Microsoft Corp. (MSFT), Facebook (FB) och Amazon.com (AMZN).

"Det skapade Nasdaqs sammansatta index och Nasdaq 100-indexet för att marknadsföra dem", säger David M. Blitzer, VD och ordförande för Index Committee på S & P Dow Jones Index. "Nasdaq skapade bilden som toppmoderna högteknologiska företag noterade på Nasdaq, inte" stodgier "NYSE."

Så uppskattat är dess rykte i detta avseende att Tribune Publishing (TRNC) - ett företag som daterades till Chicago Tribune grundades 1847 - bytte från NYSE till Nasdaq i juni för att rebrand sig som en digital innehållsledare.

"Medan NYSE är större och listar mer etablerade företag kostar Nasdaq mycket mindre än NYSE för att ett företag ska lista sina aktier: upp till 70 till 80 procent mindre", säger Frederic Slade, vice vd och senior investeringsstrategist vid Pentegra Pension Tjänster, med huvudkontor i White Plains, New York.

Med tanke på den mindre prisnivån för att bli noterad, "Det är inte förvånande att mindre, tillväxtinriktade företag och IPO kan hittas på Nasdaq." Med det sagt, "Apple och Microsoft, två Nasdaq-aktier, har blivit två av de största aktierna i S & P 500-indexet."

Och genom marknadslock kan Nasdaq vara mer blue chip än vad konkurrenten vill erkänna.

"För närvarande är de fem största företagen genom marknadsvärde alla teknikföretag och är alla noterade på Nasdaq", säger David Kass, klinisk professor i finans vid University of Marylands Robert H. Smith Business School. Bortsett från Apple och Microsoft är de alfabet (GOOG, GOOGL), Amazon och Facebook.

"Den sjätte största, Exxon Mobil Corp. (XOM) och den sjunde största, Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) listas varje gång på NYSE, säger Kass. "Det var bara under den senaste veckan som Amazon och Facebook flyttade framför dem."

Inte att investerare är kända att välja en utbyte för att utesluta den andra. Att låna från Jerry McGuires idrottsvärld ", vinner vinnaren inte till Nasdaq eller NYSE, utan den otrygga investeraren vars motto är detta:" Visa mig pengarna. "