>> >> Modell 3 kan vara Tesla Motors största test än (TSLA)

Modell 3 kan vara Tesla Motors största test än (TSLA)

Anonim

CENTENNIAL, KMART 31: Lucky Shick 70 år gammal av Colorado Springs lämnar Tesla showroom på Park Meadows Mall 31 mars 2016 efter att hon preordered den nya Tesla på grund av att bli avtäckt torsdag kväll. Några Tesla-fans visade sig så tidigt som onsdagskvällen att vara först i linjen och linjen växte långsamt mellan 400-500 personer. Tesla VD Elon Musk beror på att avslöja sin Model 3, sin första massmarknadsbil, vid en kvällshändelse i Hawthorne. Vid en förväntad prislapp på ca 35.000 dollar kommer den fortfarande att komma närmare konkurrera mer direkt med Acura, BMW, Mercedes-Benz och andra populära lyxvarumärken på marknaden idag. (John Leyba / The Denver Post via Getty Images)

Wall Street, som är WhatWall Street, tenderar att drivas av två laddade obsessions: antingen ser det för långt nerför vägen framåt eller stirrar i backspegeln, fast i portföljen rut känd som vad som kunde ha varit.

När det gäller den första delen av ekvationen har det lyxiga elbilföretaget Tesla Motors (ticker: TSLA) just tagit omslaget från sin modell 3. Unveiled i Los Angeles designstudio, kommer modell 3 att sälja för cirka $ 35 000 - mindre än halva utgångspriset för Teslas svarta modell S-sedan. Trots att det inte kommer att gå in i produktion fram till slutet av 2017, är Model 3 en stor satsning på Teslas framtid att investerare blickar med förväntan, till och med glädje.

Och med de som tar lång tid, sees Tornas borta från sin startlinje med en slingras hastighet på en legend. Grundades år 2003 debuterade Palo Alto-baserade bolaget på 17 dollar per aktie med sitt första offentliga erbjudande i juni 2010. Tesla rensade $ 29 bara ett år senare och handlar idag på cirka 233 dollar per aktie. Det är nästan 14 gånger IPO-priset - och för att uttrycka det i perspektiv skulle bara en investering på 10 000 dollar nu vara tillräckligt för att köpa två utrullade modell S-fordon, med tillräckligt med fickbyte för att fånga en Nissan Versa-sedan. (Gissa vilken sedan är sexigare.)

Men som en snabb bil som kör på den röda linjen har Tesla spillt lite rött bläck som kan kräva den ekonomiska ekvivalenten hos en mästarmekaniker. Till att börja med har det stigande aktiekurset kommit tillbaka till jorden sedan september 2014. Därefter slog det $ 270, precis utanför sin heltidshöjd. Och sedan? Det är nere nästan 17 procent.

Tesla-försäljningen fortsätter att klättra. Modell S stod för mer än 50 000 enheter 2015, vilket gör den till den mest sålda elbilen på marknaden - och en som har spjutit åtminstone tre på varandra följande år med en väsentlig explosiv försäljningstillväxt. VD Elon Musk har djärvt projicerat att den totala försäljningen av Tesla kommer att slå 10 gånger så mycket som 2020.

Ändå har Tesla ännu inte rapporterat någon vinst i något kvartal sedan det har blivit offentligt, säger Jeff Born, professor i ekonomi och chef för Executive MBA-programmet vid nordöstra universitetets D'Amore-McKim School of Business i Boston. Fortfarande förekommer semi-irrationell överflöd.

"Bristen på konkreta resultat hittills har inte avskräckt aktiemarknaden", säger Born. "Teslas marknadsandel är nu drygt 30 miljarder dollar. Jämför det med Ford (F) på 51, 7 miljarder dollar och General Motors (GM) på 47, 5 miljarder dollar. Det är klart att investerare förväntar sig stora saker från Tesla i framtiden."

Men ska de? På konsumentförsäljningsfronten är Model 3 en slowpoke jämfört med Chevrolet Bolt, som slår det till mållinjen med ett år eller så - och därigenom vinna först-till-topp-priset. Med ett förväntat klistermärke på 37 000 dollar och 200 mil, är bolten inte bara jämförbar med modell 3, utan utgör också ett allvarligt hot.

Och om modell 3 misslyckas med att fånga på, skulle det kunna uppstå ett oroande scenario. "Tesla står uppenbarligen inför stora problem eftersom det försöker göra ett hopp från en high-end biltillverkare till en massmarknadsproducent", säger Michael Kramer, en portföljchef på Covestor och grundare av Mott Capital Management i Garden City, New York.

Vilken Tesla vill Tesla vara? Oavsett hur de nya bilpriserna säger, säger experter att detta sätter upp en strid.

Om den hoppas kunna spela båda ändarna på marknaden, kommer den nu-länkade kopplingen mellan varumärket Tesla och lyxen oundvikligen att bli vattnat. Dessutom kommer sparsamhetsköpare utan tvivel att gripa sig till priset på vissa föremål som brunnen att göra avfärdar med våg av en bottenfri checkbook.

"Den största hindren för framgången med modell 3 kommer att vara kostnaden för batteriet", säger Kramer. "Det här är verkligen den mest kritiska delen av hela projektet. Batteriet är den dyraste delen av bilen. Eftersom de kan driva priset på batteriet lägre kommer Tesla att kunna förbättra vinstmarginalerna."

Under tiden har Tesla haft stora smärtor för att lugna investerare genom att rapportera att det är på spår med produktionsmål. Och det har inga planer på att överge sin populära, utklipps-mellersta försäljningsstrategi. "De återskapar det sätt man köper en bil och tar dealern ut ur ekvationen", säger Kramer.

Det betyder inte att Tesla kan vara bortom bilförsäljaren shenanigans. Vissa marknadsobservatörer hävdar att företaget driver felaktiga förvaltningar, överdriven hype och orealistiska försäljningsprognoser.

Vägen framåt för TSLA-aktien. Åtminstone ser Tesla ut som ett vanligt beteende för en större bilproducent: det vill säga att använda så mycket som 400 miljoner dollar i förhoppet förskott. Modell 3-order delvis för att kompensera rörelsestörningar som förväntas bli yta när den utfärdar sin Resultaträkning för kvartalet för 2016 på eller omkring 5 maj.

En skeptiker - och det finns många - viskar att det inte är någon bilolycka. Tesla presenterade modell 3 en hel månad före resultatrapporten. Tesla rapporterade i det sista kvartalet 2015 en korrigerad förlust per andel på 87 cent, vilket innebär att den 11: e kvartalen i följd kvartalsvis minskar.

Och om Tesla saknar sitt Model 3-utsläppsmål med bara några månader eller mer så kan du se till och med de mest lojala Tesla-köparna (ett stort antal av dem äger också företagslager) nervöst trumma sina fingrar på instrumentbrädan.

Före något resultat visar opinionsnämnden bland analytiker en sällsynt, vild splittring utan konsensus. Att motverka de fyra som kallar Tesla ett "starkt köp", fyra pekar det också som en "underprestera" eller en "sälja" - och ytterligare fyra en "hålla".

Att låna från världens snabbhet: Män, starta, stall eller service dina motorer.

"Tesla kommer inte kunna uppnå höga försäljningsnivåer utan övertygande kunder att de har möjlighet att stödja sina behov vid laddningsstationer, säger Born. "De kommer inte att kunna tillhandahålla den infrastrukturen om de inte får ny finansiering eller dränerar sina kontanta medel. Och de kommer sannolikt inte att locka investerare att rädda nya värdepapper såvida de inte övertygar dem om att de kommer att uppnå försäljningsframgång."

Allt detta kokar ner till ett hastighetsprov, till skillnad från alla andra.

"Det är inte en sträcka, " säger Born, "för att säga att Tesla-investerare har mycket ritt på modell 3."