>> >> Litium håller batteridriven potential för investerare

Litium håller batteridriven potential för investerare

Anonim

Investerare kan få exponering för litium via en ETF eller direkt med företag som producerar det eller använder det för att göra batterier. (Getty Images)

Sedan upptäckten av lithium på 1800-talet har folk funnit mycket användningsområden för den mjuka, silvervita metallen: smörjmedel, psykiatriska mediciner och till och med som titel för en av de mest populära låtarna av grunge rockbandet Nirvana. För investerare är kanske den mest intressanta användningen av litium i den växande batterisektorn.

Den växande efterfrågan på helt elektriska fordon, vars batterier använder mer av metall än hybrider, ökar behovet av litium. Dessutom kommer den förnybara energisektorn att söka mer litiumbatterier för att lagra solenergi och vindkraft.

Litium handlas inte på en utbyte som andra råvaror som olja, koppar eller majs, men investerare kan få exponering för metallen via en börshandel eller direkt med företag som producerar det eller använder det för att göra batterier.

Batterier. När folk köper ett elbil från Tesla Motors (ticker: TSLA), köper de verkligen ett batteri som har en bil på den, säger Hardeep Walia, grundare och VD för online-mäklare Motif Investing och ägare till Tesla fordon. Tesla bygger ett litiumjonbatteri i Nevada som producerar elbilbatterier samt stationära energilagringsenheter.

Med ökningen av elbilar sammanställde Motif en korg med batterirelaterade lager som inkluderar Tesla och litiumproducenter Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM), Albemarle Corp. (ALB) och FMC Corp. (FMC).

Förutom efterfrågan från elfordon och förnyelsebara energisektorn ingår investeringssättet för litium även spridningen av mobiltelefoner och tabletter, som också behöver litiumbatterier, säger Walia.

Efterfrågan på litium för batterianvändningar ökar med cirka 10 procent per år, säger Dmitry Silversteyn, grundmaterialanalytiker för Longbow Research, ett aktieforskningsföretag i Independence, Ohio. Den totala tillväxten, som inkluderar användningar inom smörjmedel och medicinska tillämpningar, är cirka 3 till 5 procent årligen, säger han.

Det kommer antagligen inte att öka förrän elbilens efterfrågan accelererar, vilket kan komma 2017-2018, säger Silversteyn.

Tillförsel. Företag som producerar litium har tillräckligt med metaller för att leverera världens behov i fem till sju år, och mer kapacitet kan tas med på nätet relativt snabbt, säger Silversteyn. Men snabb efterfrågesökning skulle kunna leda till en viss kortsiktig täthet på marknaden.

Chile och Australien är världens största litiumproducerande länder, följt av Kina och Argentina. Bolivia har också betydande litiumfyndigheter, men de styrs av regeringen.

Pennsylvania-baserade FMC prognoser 33 miljoner dollar till 43 miljoner dollar i litium segment vinst i år. Förra året tjänade FMCs litiumsegment 23 miljoner dollar på 238 miljoner dollar i intäkter, av totalt 3, 3 miljarder dollar i intäkter.

Under de 12 månaderna till och med 30 september uppgick intäkterna från litium och derivat för Chile-baserade SQM till 212 miljoner dollar, eller 12 procent av de totala intäkterna.

Och under de första nio månaderna 2015 sålde Louisiana-huvudkontoret Albemarle, som producerar litium från operationer i Chile och Nevada och innehar en 49 procentandel i ett företagsminering i Australien, sålde nästan 370 miljoner dollar litium av den totala försäljningen på 2, 7 miljarder dollar .

Andra, mer spekulativa, spelar på produktionssidan inkluderar västra litium, som utvecklar litiumprojekt i Argentina och Nevada och Pure Energy Minerals, som utvecklar ett litiumprojekt i Nevada och i september tecknade ett avtal med Tesla för potentiell litiumförsörjning.

Dålig prestation. Under det gångna året har litiumrelaterade lager inte klarat sig bra. Global Lithium ETF (LIT), som riktar sig till de mest flytande litiumbatteriproducenterna, gruvarbetare och raffinörer genom att spåra Solactive Global Lithium Index, var 21 procent lägre. SQM, Albemarle och FMC var av 34 procent, 3 procent respektive 40 procent.

Eftersom varje av dessa företag är diversifierat utöver litium, beror deras senaste nedgångar förmodligen på andra problem med andra delar av verksamheten, säger Silversteyn och konstaterar att han anser att investeringsfallet för litium fortfarande är intakt på grund av potentiell framtida efterfrågan från elbilar.

Nedgångar är mer troliga på grund av bekymmer inom elektronikindustrin, den bredare konsumentmarknaden och Kina, säger Silversteyn.

Motif Investing s korg med batteriet aktier, som omfattar 12 lager, väger mot batteribesparare men inkluderar också producenter, industriella lösningsföretag och ett konsumentansökningslager. Korgen, som företaget kallar ett motiv, är mer än 20 procent under de senaste 12 månaderna, medan Standard & Poor's 500-index ligger på cirka 8 procent.

En orsak till litiums svaga prestanda är dess relation till förnybar energi, som tenderar att röra sig omvändt mot oljelager, säger Walia. Med oljepriserna glidande har alternativ energi sett mindre tilltalande som en konkurrent.

Headwinds inkluderar också långsammare kinesisk tillväxt, en mobilenhetsmarknad som har uppnått mättnad på vissa områden och makroekonomisk och ränte osäkerhet, säger han.

Medan det inte finns något enkelt svar på huruvida det nu är en bra tid för fyndjakt i litium, säger Walia att ta ställning som är meningsfullt för investerare som tror att oljan kommer att flytta högre, en kinesisk återhämtning ökar efterfrågan på mobila enheter och elbilar kommer att ta av för att också vara bullish på litium.

"Det här är inte ett dåligt sätt att spela en återhämtning", säger han. "Men du måste ha övertygelse om en massa saker."