>> >> Är din pension att uppfylla eller bara upptagen?

Är din pension att uppfylla eller bara upptagen?

Anonim

Pensionärer får sluta vara produktiva och fokusera på personlig uppföljning. (Getty Images)

Om du frågar manyretärer vad deras liv är, kommer de förmodligen att berätta att de är lika upptagna som någonsin. Varje dag är full av ärenden, shopping, hushållsarbeten, gårdsarbete, TV och filmer, klubbmöten och alla andra saker. Deras kalendrar är fyllda med händelser, möten och möten.

När du går i pension och du inte längre behöver jobba varje dag, verkar det som om allt annat expanderar, multiplicerar och rusar in för att konsumera den tid du brukade arbeta. Du kanske undrar hur du någonsin haft tid att arbeta och fortfarande få allt annat gjort.

Självklart håller du dig upptagen med att bli uttråkad och ha inget att göra. Men efter ett år eller två har gått och du löser dig i din nya normala rutin, kan en känsla av missnöje uppstå. Det är subtilt först och lurar precis under ytan. Du kommer att börja undra om det här är allt det finns, och om detta är vad du tillbringade årtionden av ditt liv arbetar för. Du är upptagen, och det mesta är roligt eller åtminstone trevligt, men något verkar saknas.

Vad som saknas är uppfyllelse. Det kan komma som en överraskning. Du kanske aldrig har föreställt dig att det är något du behöver vara orolig för när du går i pension. Kanske trodde du att pensionen skulle vara oändliga dagar med fritid, nöje och avkoppling. Det kan vara roligt och terapeutiskt under de första månaderna efter att du slutat arbeta, men det kommer till slut bli tråkigt och ouppfyllande.

Mänsklig natur är sådan att vi inte är avsedda att uppfyllas med konstant nöje. Medan det är hälsosamt och tillfredsställande att ge dig tid för fritid och avkoppling, behöver du fortfarande känna att du har ett syfte för ditt liv. Nöje är kul; uppfyllelse är givande. Naturligtvis är de bästa aktiviteterna både roliga och givande.

Pensionering ger dig bästa möjliga möjlighet att hitta uppfyllelse genom att göra det som är viktigt för dig. Förhoppningsvis hittade du syftet och uppfyllelsen i din karriär. Men din karriäruppföljning var begränsad av vad du kunde göra som skulle tjäna en inkomst. När du har gått i pension kan du fortsätta vad som helst som ger dig uppfyllelse utan hänsyn till huruvida någon kommer att betala dig för att göra det.

Uppfyllelse kan komma ifrån att uttrycka dina tankar genom att skriva eller tala. Det kan komma ifrån att uttrycka din kreativitet genom konst eller musik. Du kan hjälpa andra genom volontärarbete för en serviceorganisation, ett museum, en skola eller din kyrka. Det kan komma ifrån att utforska och upptäcka nya platser. Kanske känns du mest levande när du ansluter till naturen genom vandring, trädgårdsarbete, promenader längs en strand eller tittar på en vacker solnedgång. Kanske är du mest glad när du spenderar tid med goda vänner och kära. Uppfyllandet kan komma ifrån att bara koppla av med en bra bok, lyssna på din favoritmusik, besöka ett museum eller titta på en film eller spela.

Kanske har du varit konditionerad av flera decennier av arbete som du måste vara produktiv. När du går i pension kan det vara svårt att omprogrammera dig själv för att tro att du inte alltid behöver vara produktiv. Aktiviteter som ger dig uppfyllelse behöver inte vara produktiva. De kan vara, men det är inte nödvändigt.

Om du är förälder eller din karriär har varit inriktad på att hjälpa andra, kan du fortfarande känna att din tid måste spenderas till att hjälpa andra. Det är naturligtvis underbart att göra saker för andra. Men det är också bra att göra saker bara för dig. Du arbetade hårt under din karriär för någon annan. Nu är det dags att fokusera på dig. Du förtjänar det.

Om du känner att ditt liv är upptaget men inte uppfyller, skulle det nu vara en bra tid att gå tillbaka och undersöka vad som fungerar för dig, vad som inte är och vad som saknas. Hitta en lugn tid och en plats där du kan vara fri från distraktion. Gör tre listor märkta "starta", "sluta göra" och "fortsätt att göra".

Tänk på allt du gör under en typisk dag och en typisk vecka, och bestäm om varje objekt är något du vill sluta göra eller fortsätta att göra. Tänk inte vad du ska göra. Tänk på vad du vill göra. Tänk sedan på vad som saknas i ditt liv. Försök att komma ihåg vad du har gjort tidigare i ditt liv som gav dig uppfyllelse. Tänk på vad du verkligen värde och vad som är viktigast för dig. Lägg till några av dessa saker till din "starta" -lista.

När du är pensionerad har du inte arbetsuppgifter för att slutföra, tidsfrister för att mötas, kvoter för att tillgodose eller prestationer att samla in för din årliga granskning. Ditt mål är nu att vara lycklig att leva det liv du vill leva. Det kan kräva en signifikant tankegångsförändring från hur du har levt för det mesta av ditt liv. Den största gåvan som pensionen erbjuder är friheten att leva ditt liv på dina villkor.

Dave Hughes är grundaren av Retire Fabulously.

10 Finansiella fördelar med att bli äldre