>> >> Som iPhone Sales Slow, Apple hänger på sin Mojo (AAPL)

Som iPhone Sales Slow, Apple hänger på sin Mojo (AAPL)

Anonim

iPhone (Getty Images)

Låt oss få det här: Du är inte på väg att se tecken på panik på gatorna i Cupertino, Kalifornien, staden Apple (ticker: AAPL) ringer hem.

Företaget som sätter pekskärm allt på kartan är fortfarande högteknologisk motsvarighet till Fort Knox. En marknadsvärde på 592 miljarder dollar. Ett aktiekurs som fördubblats om fem år. Fanatiska anhängare redo att köpa allt från en dyr produktlinje som innehåller datorer, tabletter och den ärafyllda iPhone.

Men om den iPhone.

När Apple släpper sin kvartalsresultatrapport för 2016, någon gång den 25 april, är det nästan säkert att iPhone-försäljningen kommer att visa en nedgång för första gången i företagets historia - speciellt när den förutsägelsen kommer från topppistolen. Under Apples januariinsamtal för fjärde kvartalet erkände VD Tim Cook: "Vi tror att iPhone-enheter kommer att minska under det kommande kvartalet."

Hur långt ner sa han inte, men Cook låste inte säkert horn när en analytiker frågade om ett eventuellt försäljningsfall på 15 till 20 procent år 2016.

Så på vilken sida av vinstförlusten kommer Apple att falla? Många marknadsobservatörer och branschexperter ger röster av förtroende för datorkolossen. Men det garanterar knappast en jämn segling framåt. Apple står inför utmaningar på många fronter som antingen kan bevisa sin ultimata mettle som ett högteknologiskt äktenskapsföretag eller lägga den på den ödmjuka cirkelvägen från höft till torget som Microsoft Corp. (MSFT) följde årtionden tidigare.

Kom ihåg när de sena Steve Jobs brukade taunt liknande som International Business Machines (IBM) för att vara för stodgy och långsam för att innovera? Du kan föreställa dig att Jobs svär upp en av hans berömda blåa streck i hans grav, eftersom Apple har gått från "tänka annorlunda" (dess slogan 1997) inte annorlunda.

"Den verkliga utmaningen är att Apple oönskat har ändrat sin affärsmodell från som den visionära innovatören till en försvarare av sin andel på en snabbt mättad marknad", säger KC Ma, chef för George Investments Institute på Stetson University i DeLand, Florida. Han hävdar att några av Apples senaste lanseringar har varit mer reaktioner än revolutioner: Apple Watch som ett svar på Fitbit (FIT), till exempel.

"Apple är ett företag som förlitar sig på att rulla ut nästa mördare produkt, men tyvärr har de inte haft en sann marknadsledare sedan den ursprungliga iPhone", säger Jay Sukits, en klinisk biträdande professor i företagsekonomi finans vid University of Pittsburghs Katz Graduate School of Business. "Idag har alla som vill ha en iPhone redan en gång när Apple skapar en ny version, så sjunger de bara till sin egen kör."

Och den låten stämmer inte alltid. Den skrymmande iPhone 6-serien gav verkligen inte oohs och ahhs från tidigare modeller, vilket faktum understryks av Apples avtäckning av iPhone SE på måndagen.

Efter att ha introducerat större och större iPhones sedan produkten debuterade 2007 gick Apple i motsatt riktning för första gången, förmodligen en nod till hur mycket konsumenter föredrar den kompakta iPhone 5-serien. Statistik uppdaterad den senaste veckan av Mixpanel visar att mer än en tredjedel av iPhone-användare fortfarande äger en 5s eller äldre - och med 4-tums skärmar är 5 och SE praktiskt taget identiska i storlek.

Och det skapar ett scenario otänkbart i Jobs-eraen: Apple, en gång kopierad av nästan alla högteknologiska företag inom earshot, har kopierat sig.

"IPhone blev en gång ansedd som överkomlig lyx - ett modetillbehör med en anti-etableringskant", säger DJ Shaughnessy, portföljchef med FLPutnam Investment Management Co. i Portland, Maine. "Nu ses det som dyrt och nästan oskiljaktigt från sina konkurrenter. Varje efterföljande iteration av iPhone är mindre av avvikelse från den senaste modellen. Ännu viktigare är varumärket att förlora sin identitet som innovatör i branschen."

Beviljas, Apple sålde 74, 8 miljoner iPhones totalt under sista kvartalet 2015. Cook har kallat det "ett otroligt antal" och han har rätt. Men Wall Street, så skicklig att ge positiva siffror en negativ vridning, såg det på så sätt: kort av prognoser och den svagaste försäljningsökningen i iPhone historia.

"Jag skulle inte säga att Apple har förlorat sin mojo, men de står definitivt inför vissa problem som de behöver ta itu med", säger Dovi Frances, administrationspartner till SGVC i Beverly Hills, Kalifornien. "Det är naturligt att produkterna går igenom en livscykel med födsel, tillväxt och nedgång. Apple har redan genomgått detta med iPod och iPad."

Men om det händer med iPhone, är det svårt att föreställa sig det slag Apple kunde ta. År 2015 stod iPhone för nästan 63 procent av bolagets intäkter. Så innan konsumentens iPhone-trötthet sätter in, är det påtryckt för Apple att leverera en ny nischprodukt som diversifierar sin inkomstström.

Eller kanske inte. Till exempel kan iPhone vädra någon minskning av marknadsandelar om smartphonefrågan växer överlag. Todd Antonelli, VD för Berkeley Research Group i Chicago, säger att den globala smarttelefonmarknaden förväntas öka med mer än 40 procent per år fram till 2020.

Han tillägger att Apple-enheter har en teknologisk kant när de kommer till mobilmarknaden, vilket förväntas explodera till mellan 2, 8 och 3 biljoner dollar år 2020. "Apple spelar där marknaden kommer att vara, som Wayne Gretzky spelade pucken", säger Antonelli.

När det gäller var marknaden är eller har varit nyligen har de senaste 12 månaderna inte exakt visat snäll mot Apple. Aktiekursen är nere 16 procent från mars 2015, medan dess marknadsandel ligger på mer än 20 procent. för en skrämmande dag i januari rakade den 37 miljarder dollar på en enda dag.

Ändå ser en överväldigande majoritet av analytikerkunder det här som en liten paus medan Apple slutar några små reparationer på sina trycksaker: 21 av 31 betraktar Apple som ett "starkt köp", medan endast en listar den som en "sälja".

"Jag tycker nu att det är en bra tid för investerare att" ta en bit "av Apple", säger Robert R. Johnson, VD och koncernchef för American College of Financial Services i Bryn Mawr, Pennsylvania. Han tillägger att Apples PEG-förhållande, det vill säga prisfördelningsprocenten dividerad med förväntad femårig vinsttillväxt, är 0, 95, vilket indikerar att det är attraktivt att prissätta det relativt framtida resultatet. Den har en solid balansräkning med nästan $ 7 per aktie i kontanter, och utdelningsavkastningen på cirka 2 procent jämförs positivt med amerikanska statsobligationsräntor. "

Dessutom har Cook gjort ett bra jobb för att ta hand om investerare. "Steve Jobs skulle hota en ogynnsam mängd pengar", säger Ma. "Tim Cook skulle och har återvänt nära 200 miljarder dollar, några lånade till aktieägare i utdelningar och återköp av aktier."

Och när du tänker på det, vad är det för att förlora 37 miljarder dollar på en dag när du är det rikaste företaget runt?

"Apple fortsätter att ha riktigt anmärkningsvärda finansiella resultat", säger Shaughnessy. "Värderingen, kassaflödet och balansräkningen är otillgängliga. Det är förmodligen det mest framgångsrika företaget i historien."

Men hur det kommer att vara så är det fortfarande att se. Bokstavligen kan de inte bara iPhone det in.