>> >> Investeraraktivister får deras andel

Investeraraktivister får deras andel

Anonim

Företag som nämns i denna artikel

Se statistik, priser, diagram och rankningar.

  • AppleAAPL
  • Tribune Publishing Co.TPUB
  • DuPontDD
  • Mondelez International IncMDLZ
  • YahooYHOO
  • Darden RestaurantsDRI
  • eBayEBAY
  • PayPal HoldingsPYPL

Använd vårt lagerfält "

Karl Marx var definitivt, definitivt inte en kapitalist. Inte heller var han en aktiemarknad maven. Men det är ingen sträcka att anpassa sin slogan-stimuleringsarbetarrevolution för investeraraktivism: "Investerare i världen, förena! Du har inget att förlora, men din styrelseordförande. Du har en värld av rikedom att vinna."

Det handlar verkligen om att vinna när du kommer ner till det, med aktieägaruppror som slår heltidstoppar. Med hänvisning till Thompson Reuters-siffror rapporterar den globala finansportalen Investing.com att aktivistinvesterare lanserade rekord 508 kampanjer mot amerikanska företag förra året.

Förvänta fler uppror år 2016.

"Trenden är på väg att växa i år, eftersom fler och fler hedgefonder och enskilda investerare tar upp aktivistroll i företag som Apple (ticker: AAPL), Tribune Publishing Co. (TPUB), DuPont Co. (DD) och Mondelez International (MDLZ) ", säger Jesse Cohen, Investing.coms seniorredaktör.

Vad innebär sådana offensiva? Liksom politisk eller social aktivism sparkar investeraraktivismen ofta på gräsrotsnivå, men anstiftarna i det här fallet är inte av mamma och popsort. Helt från början har de muskler att använda och uppleva för att dominera spelet.

"På många sätt har aktivismen känslan av ett gräsrotsinitiativ eftersom aktivisten måste övertyga andra aktieägare om att de måste komma överens om att företaget behöver stora förändringar, säger Bruce Goldfarb, grundare, VD och koncernchef för Okapi Partners, med säte i New York City .

Och om Marx hade ett hjärta för proletariatet, har investerare aktivister en vinst - och störningar av olika slag.

"Om ett företag inte håller med aktivistens föreslagna strategi för att skapa värde, kan aktivisten utöva en proxykonkurrens för att lossa medlemmar i bolagets styrelse", säger Goldfarb.

Har en inverkan. Vinn eller förlora, "Många företagsstyrelser har blivit öppna för att lyssna på sina aktieägare än någonsin", säger han. "Aktivismen har öppnat öppet dörren för aktieägarna att ha en röst i styrelserummet."

Mycket beror på om rösten är konversationell eller konfronterande.

Det senare var fallet sen i fjol när Yahoo (YHOO) befann sig som mål för en kampanj som inkluderade Canyon Capital Advisors, hedgefonden SpringOwl Asset Management och Starboard Value. Kollektivt eller individuellt krävde de att oropet av impopulär VD Marissa Mayer slängde arbetskraften med 75 procent och hitta en köpare till det oroliga företaget.

Ansträngningarna, om de inte lyckades direkt, slog verkligen utropstecknet från Yahoos moniker och ersatte det med ett frågetecken. Företaget satte sig till försäljning i februari och undvikde smidigt styrbordets ansträngningar att få tag på en styrelsemöte i mars.

En restauranghistoria. En person som var intimt involverad i det utövande dramaet var Andrew Freedman, en partner och medordförande i Olshan Frome Woloskys aktieägaraktivistpraxis. Medan Freedman nekade att kommentera sin representation av styrbord i Yahoo-saken, erbjöd han att ta på sig en annan "historisk" ansträngning som ersatte alla styrelseledamöter i ett annat bolag.

"Det finns kanske inget bättre exempel på en aktivistisk framgångshistoria än Starboard Value's proxy-tävling på Darden Restaurants (DRI)", säger Freedman. Den avslappnade matsalskedjan kör Olive Garden, Longhorn Steakhouse och The Capital Grille - och Starboard kämpade svårt att ta kontroll.

Mindre än sex månader efter att Darden sålde sin Red Lobster-kedja för 2, 1 miljarder dollar - en flyttning Starboard-vd Jeffrey Smith sprängde som "oerhört otroligt" - Starboard förberedde nästan 300 glidbanor värda av rekommendationer och kritik. Dessa sprang gamuten från att attackera Red Lobster-försäljningen för att ifrågasätta antalet fria breadsticks Olive Garden-restauranger utdras.

Den styrelseövergripande överklagandet av DRI triumferade den 10 oktober 2014 och sedan dess "har den nya styrelsen övervakat en dramatisk operationell vändning och genomfört många av styrbordets strategiska initiativ", säger Freedman. Och till dags dato har DRI-aktien ökat med 40 procent och handlar på $ 67, 50 per aktie.

Diskutera effekterna. Men är alla aktivister i det för den långa tiden, eller det större bra för alla?

"Under senare år har investoraktivism fått ett negativt rykte", säger Parveen Gupta, professor och ordförande för redovisning vid Lehigh University i Bethlehem, Pennsylvania. "Vanligtvis stora aktieägare med ett intresse på 10 procent eller så initierar sådana förändringar - och när de lyckas få ett börskurs på ett företag, går de snabbt ut."

Det är alltid möjligt att en vaktbyte på styrelsens nivå kan stärka de långsiktiga förutsättningarna för ett företag, även om aktivistpartiet säljer sin andel. Men om målen medför omedelbar vinsttagning, är sådana kampanjer i de andra aktieägarnas bästa för en buy-and-hold-strategi?

Det beror till stor del på hur de återstående investerarna stiger upp när en aktivistisk ansträngning lyckas. "Aktieägarnas engagemang är en viktig pelare för god företagsstyrning", säger Gupta.

Dessutom går en aktivistpost ofta långt ifrån en majoritetsposition - och kan till och med börja innan rebellledaren äger en enda aktie.

"Många aktivistiska investerarkampanjer börjar när en investerare identifierar vad de tror är ett undervärderat företag", säger Mark Rogers, grundare och VD för BoardProspects.com, ett styrelsearkursnätverk. "De tar då en aktieposition - ibland så låg som 1, 5 procent - och börjar en kampanj för att uppmuntra bolagets styrelse att vidta vissa åtgärder för att öka det totala värdet."

Om dessa åtgärder inte uppträder och aktiekurserna sjunker, kan momentum sedan byggas för den ekonomiska häxjakt. Och det gör inte ont om du har en aktivistrockstjärna som tar upp rubriker, till exempel Carl Icahn, flera miljarder.

Team en stor kahuna som Icahn med ett stort företag som eBay (EBAY) och du har alla möjligheter till en headline-gripande maskin. Icahn drev för online-auktionssidan för att snurra från PayPal, sin digitala betalningsbearbetningsarm. Först motstod eBay - och Icahn trak sig tillbaka i april 2014. Men bara två månader senare bytte eBay sitt ståndpunkt.

PayPal Holdings (PYPL) blev ett självständigt företag i juli 2015 och Icahn gjorde sina 46, 3 miljoner eBay-aktier till samma antal PayPal-aktier. (Det har fungerat bra för honom än så länge, med PayPal upp till 7 procent sedan spinoffen.)

I efterdyningarna sågs inte Icahn som en vinsttagare eller en troublemaker - ett säkert tecken på att aktivismen själv har genomgått en radikal makeover under det senaste decenniet.