>> >> Hur du arbetar kan hjälpa dig att investera

Hur du arbetar kan hjälpa dig att investera

Anonim

Det rätta sättet att investera i vad du vet är att använda din kunskap om gym och fitness som en startpunkt för att undersöka investeringsmöjligheter. (Getty Images)

Att arbeta är bra för din hälsa, men det kan också vara bra för din portfölj om du vill investera i fitnessbranschen.

Warren Buffetts berömda råd att investera i vad du vet har omväxlande inspirerat och hemsökt do-it-yourself-investerare i årtionden. Liksom de flesta visdomsord har det blivit både felaktigt och felaktigt tolkat.

Det var faktiskt Peter Lynch, tidigare chef för Fidelity Magellan Fund, som sa att "investera i vad du vet". Men vad han menade var inte hur många investerare tolkade hans råd.

"De flesta tycker om" vad du vet "som experter på den produkten, säger John Rekenthaler, forskningschef i Chicago, på Morningstar. "Jag vet mycket om kaffe, så jag är kvalificerad att prata om Starbucks (Nasdaq: SBUX). Jag har varit i många gym och är involverad i fitness, så jag känner till fitnessbranschen."

Medan denna insiderkunskap kan vara fördelaktig för investerare, är det inte typen av "knowing" Lynch som är avsedd för dig att basera dina investeringsbeslut på. Vad Lynch menade och Buffett sa faktiskt var att du bara skulle investera i företag vars affärsmodeller du förstår. Att veta Planet Fitness (PLNT) har de hetaste instruktörerna, men det gör det inte nödvändigtvis en bra investering.

Det rätta sättet att investera i vad du vet är att använda din kunskap om gym och fitness som en startpunkt för att undersöka investeringsmöjligheter. Därifrån behöver du ställa rätt frågor om företaget och dess industri för att avgöra om det är värt att investera i.

Warren Buffett's scuttlebutt tillvägagångssätt för att investera. Buffett och Lynch "kan" veta "om kaffe utan att någonsin dricka det och veta om gymnasier utan att någonsin träna, " säger Rekenthaler. Men de måste göra mycket mer arbete för att få denna kunskap än en kund skulle.

Buffett använder "scuttlebutt-metoden", en term som skapas genom att investera pundit Phillip Fisher, vilket innebär att du lär dig allt du kan om hur konsumenter och andra marknadsaktörer känner till ett företags produkter. För att få denna kunskap talar Buffett till någon och alla med hjälp av insikter. Buffett söker kunder, leverantörer, konkurrenter och ibland ex-anställda om de företag som han anser investera i. Således valde han att investera i Apple (AAPL) utan att ha en iPhone och International Business Machines Corp (IBM) utan att använda sin molntjänst.

Du kanske inte inser det, men du gör det varje gång du går till gymmet, säger Jay Jacobs, senior vice president och chef för forskning och strategi hos Global X, en New York-baserad leverantör av över 50 börshandlade fonder, inklusive Global X Health & Wellness Thematic ETF (BFIT). När du pratar med människor i ditt gym och till dina vänner och familj om sina gym, "utför du i huvudsak forskning om dessa företag och hur deras kunder känner för dem."

Som konsument är du i "en bättre position att bedöma kvaliteten på [ett företags] produkter och tjänster", säger Rekenthaler. Och du kommer sannolikt att kunna upptäcka när förändringar kommer till branschen och om de kommer att lyckas.

Hur man investerar i vad du vet. Du kan använda dessa första personliga insikter för att starta din investeringsforskning. Nästa steg är att ställa de rätta frågorna om företaget och dess industri, till exempel:

  1. Hur tjänar företaget pengar? Hur kommer det att överföras till mig som investerare? Kommer jag att få regelbunden utdelning eller intresse? Eller är min avkastning baserad på kapital appreciering?
  2. Vilka är de största kostnaderna och utmaningar som företaget och industrin står inför? Hur är det här företaget i stånd att övervinna dem?
  3. Hur jämför företaget med sina kamrater? Är det mindre eller större? Mer lönsamt eller mindre? Växer den snabbare eller långsammare?
  4. Vilka är dina mål för investeringen? Definiera vilken framgång och fel som ser ut så att du vet när du ska sälja, säger Rekenthaler.
  5. Vad är utsikterna för branschen?

Utsikterna för fitnessindustrin. Vad betyder detta för din gym investering? Det finns ingen tvekan om att fitnessbranschen är varm. Den har växit snabbare än BNP sedan 1997, även genom lågkonjunkturer. En stor del av denna tillväxt har drivits av ökad konsumentdiskretionär inkomst i kombination med den senaste tidens betoning på hälsosammare livsstil och press mot fetma.

"Det drivs också av ekonomi", säger Jacobs. Med hälsovårdskostnaderna stiger, "människor vill ta sin hälsa i egna händer", och de gör det genom att vara mer aktiva.

RELATERAT INNEHÅLL

3 saker att träna med atletiska lager

"Folk lägger år till sina liv och livet i sina år genom att utöva mer", säger Ben Midgley, VD för Crunch Franchising. Och de gör det mesta på boutique-studior som Orangetheory och prisvärda lågprissalonger som Planet Fitness.

Boutiquer och prisvärda gymnasier har krävt majoriteten av nya medlemmar och nya gym i branschen, enligt forskning av Piper Jaffray. Högintensitetsintervallträning driver köttindustrin, medan Planet Fitness dominerar HVLC-utrymmet på sju gånger storleken på sin nästa högkvalitativa, lågpriskonkurrent och hävdar en andel på 6 procent av den totala marknaden, rapporterar Piper Jaffray.

"I viss utsträckning har större spelare en viss fördel men det finns alltid någon smart som kommer upp med nästa nya sak, säger Midgley. Detta ger både möjlighet och fara för investerare eftersom "inte alla kommer att göra det".

Medan Planet Fitness har överträffat S & P 500 med 88 procent sedan den publicerades 2015, föll YogaWorks (YOGA) bara sedan dess IPO förra året och slog S & P med 51 procent. Då har du SoulCycle, som avstod på sitt löfte att gå offentligt i år "på grund av marknadsförhållandena."

Ska du investera i ditt gym? Så medan branschen är mycket konkurrenskraftig, finns det knappt offentliga investeringsmöjligheter inom hälso- och hälsovården. "Inom fem år kommer du säkert att se andra offentliga möjligheter som kommer att fungera bra, säger Midgley. Som alltid kommer utmaningen för investerare att plocka vinnarna och undvika förlorarna.

"Vid Morningstar rekommenderar vi alltid att människor investerar i en diversifierad portfölj snarare än att köpa en eller två aktier", säger Rekenthaler. En fond som investerar över hela hälso- och wellnessbranschen som BFIT skulle vara bättre än enskilda aktier för de flesta investerare, säger han.

En del av Buffetts scuttlebutt-tillvägagångssätt innebär att man frågar vd som konkurrentens lager de skulle köpa. Både BFIT och Midgley innehar aktier i Planet Fitness.

XNYS: PLNT | 4: 00: 00 PM

47, 50

pris (usd)

1, 21 (2, 55%)

daglig förändring

52 veckor låg

22, 50

52 veckor hög

48, 72

Se fullständig interaktiv diagram

Data från och med 16:00 på 7/13/2018