>> >> Hur man berättar ett företag är i trubbel

Hur man berättar ett företag är i trubbel

Anonim

För det mesta kräver det inte en detektiv att upptäcka tecken på ett misslyckande företag, bara en investerare som är försiktig och vaksam. (Getty Images)

När barnen är ombord i trubbel, är tecknen en film att upptäcka. Kockens lock är lös. Oavslutade läxor uppdrag tittar ut från anteckningsböcker på haken, inte långt från kakan burken. Femton Justin Bieber-nedladdningar dyker upp i ditt iTunes-konto. (Problemet med att plocka den här artisten är ett annat problem.)

Bland företagets elit är juvenil beteende inte så mycket annorlunda. Över-the-top toga partier pry utgifter locket lös. Kokade böcker ser ut ur resultaträkningen, inte långt från toga-partiet inbjuder. Justin Bieber, en kompis till VD, heter till styrelsen. (Problemet med att placera en popstjärna med ett dåligt pojkeanmälan på brädet är ett annat problem.)

Fall i sak: Tyco-lager tankade nästan 80 procent under 2002, som VD Dennis Kozlowski och andra ledande befattningshavare plundrade företaget. Kozlowskis missbruk gjorde rubriker när fotografier uppstod av en $ 2 miljoner toga fest på Sardinien han värd för sin hustrus födelsedag. Det innehöll bland annat en isskulptur av Michelangelo's David som urinerade vodka.

Hoppsan .

problem.

OK, så det är självklart. Men vad av försiktighetsflaggor som bärs av mer vanliga källor som kan leda till samma fruktansvärda resultat? Den typ av problem som, även nu, skulle kunna göra David-with-the-Vodka-tricket över hela din investeringstash?

För alla luriga detaljer i sin flameout, erbjuder Enron ett klassiskt exempel på hur nästan alla missade några ganska tydliga, dagliga tecken. Långt innan energigjättan började sin nöjesfaktor i investerarnas infamy, rapporterade Enron diversifierad tillväxt som var för bra för att vara sant.

Ändå förlorades eventuella nödsignaler i en dimma av mediafawning. Fortune-tidningen heter Enron "ett av Amerikas mest innovativa företag" i sex år rakt, ett årligt blåsat samtal av "Dewey Defeats Truman" proportioner.

För att vara rättvis är problemskyltar inte exakt på någons radar när företaget har sitt namn emblazoned på en Major League Baseball-stadion eller fördubblar börskursen mellan nyårsafton 1999 och 2000. Fortfarande, "Enron hade expanderat alltför snabbt in i för många nya områden ", säger Phyllis Ezop, strategikonsult och president för Ezop and Associates i Chicago-området.

Trots Enrons utmärkelser för innovation, kräver tackling av alla dessa nya områden enorma investeringar för att starta och utveckla kompetens med de nya företagen, säger Ezop. Och medan Enron gick iväg för dodo 2002, kan nuvarande investerare som inte lär sig av det exemplet hitta sina intäkter utdöda.

Faktum är att företag som är laserfokuserade på en enstaka transformationsstrategi kan ha en mycket bättre chans att hålla sig ur skada.

"Vår analys av cirka 900 företag mellan 2010 och 2015 avslöjar de som fokuserar på färre, större program är mer effektiva för sina aktieägare", säger Greg Portell, partner på AT Kearney och baserat i St. Louis-området. "Företag med" big bang "-program skapar en marknadsutveckling på 78 procent - överträffat S & P på 55 procent och seriella omvandlingar på 26 procent."

Ett annat viktigt tecken på att leta efter, säger experter, är staten i ett företags skuld.

"Equity-investerare, speciellt individer, misslyckas ofta med att inte märka eller ens följa upp mönstren för upplåning som företagen tar på sig", säger Jay W. Sukits, en klinisk biträdande professor i företagsekonomisk finansiering vid University of Pittsburghs Katz Graduate School of Business. "Ibland kan det betyda en något högre skuldkostnad, eller det kan vara en situation där ett företag blir ett" skräpobligationer "om dess rating faller under investeringsklass."

I det förra fallet sänktes skuldkvaliteten för ExxonMobil Corp. (ticker: XOM) i april från AAA till AA + av Standard & Poor's, ett av de viktigaste kreditvärderingsinstituten för börshandlade bolag. "Det är inte så mycket eftersom en AA + -kvalitet fortfarande är utmärkt, säger Sukits.

Men skräpobligationssituationen "kan ha katastrofala konsekvenser för företagets tillgång till kapital", säger han. "I värsta fall misslyckas företagen att betala sin skuldservice, och de tvingas bli konkurs." Så ett företags skuldbedömning, medan det sannolikt inte kommer att dyka bomben över natten, kan följa en bana som gradvis kastar den i blodigare vatten.

"Skulden är inte" tryckt "som aktiekurser, och all utlåning och obligationshandel sker på en institution-till-institution marknadsplats, säger Sukits. "Men nedskrivningar av skulden tenderar att vara en tidig varningssignal om att något är fel med ett företags intäkter, vinst per aktie eller kassaflöde." Fråga bara institutionella investerare, vilka följer ratingbyråaktiviteter mycket nära.

Så det är ofta inte de sexiga sakerna i rubrikerna - skandal, korruption eller en Tyco-sized soiree - som kommer att berätta för investerare vad de behöver veta innan de blir skadade. Det är inte nödvändigtvis något mer grundat: den senaste tiden har minskningen av energirelaterade lager, till exempel.

Den avgörande skillnaden kommer ner till detta: När en hel sektor är i trubbel är det mycket troligt att studsa tillbaka, om det inte handlar om att göra buggy piska för motorfordon. Och så kan den högoktana dyster-och-domen över din favorit-energiinvesteringstankning betyda så mycket rök.

BP plc (BP) och Suncor Energy har till exempel haft liknande banor. Mellan september 2014 och 2015 förlorade båda en tredjedel av aktiekursen men har återhämtat sig något sedan: Suncor är 6 procent, BP 14 procent.

Men antar att en av dem verkligen var i trubbel? Till att börja med är shenanigans några giriga vd-spelare fast beslutna att gömma inte något som någon investerare kan kontrollera, eller skylla sig för att missa när illegit träffar fläkten. Som Portell säger det är "Bedrägeri svårt att fånga utanför en organisation."

Men det tar inte en detektiv för att upptäcka glidande skuld, spridd strategi eller en klibbig-söt överdos av positiv media spin - bara en investerare som är försiktig och vaksam. I åtminstone pekar en kombination av dessa tecken på en portföljpothole framåt.

Och om det är ett sänkhål, är det värsta att ta reda på när du har fallit in.

8 av de mest otroliga investeringarna från det 21: a århundradet