>> >> Hur man stoppar gråa avgifter

Hur man stoppar gråa avgifter

Anonim

När var sista gången du skannade ditt kreditkortsbevis eller mobilräkning för extra kostnader? Om du är som de flesta konsumenter kan du inte ta tiden regelbundet. Men små, oönskade avgifter kan lägga till om du inte är försiktig. BillGuard, en webb- och smartphone-app som skannar uttalanden för dig, rapporterar att dessa "gråa avgifter" kostar kredit- och betalkortinnehavare mer än 14 miljarder dollar förra året.

Gråa avgifter kommer i några olika smaker och utgör ett växande problem, säger Mary Anne Keegan, BillGuards chef marknadschef. Till exempel erbjuder många företag kostnadsfria försök som kräver att du anger din kreditkortsinformation och sedan debiteras du om du inte avbryter tjänsten i slutet av försöket. Fritt betalade avgifter stod för 6 miljarder dollar i transaktioner förra året, enligt BillGuard.

[Läs din plånbok kallad: Grå avgifter kostar dig Dearly.]

En annan typ av grå laddning, en fantomladdning, kan inträffa när du debiteras för en produkt eller tjänst som du inte vill ha och visste inte att du gick med på att köpa - till exempel extra tjänster som ringsignaler eller horoskop eller en återkommande kredit skyddstjänst när du trodde att du checkar din kreditrapport en gång gratis. Det finns också zombie gråa avgifter, där du fortsätter att bli debiterad för ett gym medlemskap eller annan tjänst efter att du har avbokat det.

Dessa gråa avgifter kan delvis drivas av flytten mot digitala prenumerationer och e-handel, som ofta följer långa anställningsavtal som få människor faktiskt läser. "I dag och ålder av förkodade lådor och vidhäftningskontrakt - ett kontrakt som [låser dig in] men inte företaget - du måste verkligen se upp", säger Christopher Elliott, konsumentförespråkare och författare till "Scammed: How to Spara dina pengar och hitta bättre service i en värld av system, svindlar och skumma erbjudanden. " "Du kan inte ta någonting ut eller du kan inte köpa produkten." Till exempel när du bokar en kryssning eller laddar ner ett program, accepterar du alla handelshandlarens villkor.

Ofta skeddar dessa servicevillkoren i handelshandlarens tjänst. Men det finns några saker du kan göra för att skydda dig själv. Här är en titt på de steg du kan vidta för att förhindra gråa avgifter och vidta åtgärder om och när de uppstår.

[Se: 10 faror med mobilbank.]

Läs fina tryck. Det är frestande att anmäla sig till en prenumerationsabonnemang så att du kan få gratis frakt eller testa ett online-datingsida innan du betalar en månadsabonnemang. Men om du inte är vaksam om att avbryta prenumerationen innan den automatiskt förnyas, kan du sluta betala för det ändå. Elliott råder mot "gratis" prenumerationer som kräver ett kreditkortsnummer eller ljud för bra för att vara sant. Men om du måste anmäla dig, läs allt fina tryck på förhand och se till att du inte håller med på något som du kanske senare ångrar, säger han.

Övervaka dina uttalanden. Om du inte kontrollerar dina uttalanden kan du betala gråa avgifter i månader innan du inser att något är fel. "De flesta kontrollerar inte sina kreditkortsutlåtanden när de kommer in varje månad, " säger Clark Howard, konsumentexpert och författare till "Clark Howard's Living Large for Long Haul." "Det är hålet du kan köra en Mack lastbil igenom." Tjänster som BillGuard kan hjälpa till att flagga tvivelaktiga transaktioner, men det är också en bra idé att själv kontrollera sig. "Den enda personen som kan skydda dig själv är du, " säger Howard. Du har i allmänhet 60 dagar att bestrida kreditkorts transaktioner, så även checkar varannan månad eller varje kvartal är bättre än ingenting.

[Se: 10 saker att titta på när räntorna går upp.]

Betala med kredit. Om ett gym eller annan tjänst vill ställa in en återkommande betalning, föreslår Howard att du använder ditt kreditkort. "Ge aldrig ett gym tillträde för att debitera ditt konto, " säger han. Om det finns ett problem med en kreditkortsbetalning kan du bestrida det och pengarna har inte lämnat händerna. Betalkort erbjuder inte samma tvistlösning och pengarna lämnar omedelbart ditt konto.

Få avbokningar skriftligen. När du avbryter ett gratis prov eller gym medlemskap, skaffa det skriftligt, eftersom telefonavbokningar kan bli en "sa han, säger hon" scenariot. Elliott rekommenderar att du får ett bekräftelsesnummer eller tar en skärmdump av sidan som bekräftar din avbokning. "Du kan inte bara ringa och säga" Jag vill inte vara medlem i din klubb "eller" Jag vill inte få min kredit rapport längre ", säger han. "Du måste ha hårt bevis." När du har avbrutit, kontrollera dina uttalanden för att försäkra dig om att företaget slutar ladda dig. "Jag har haft dessa samtal där folk börjar ringas av fakturor som säger att de slutade betala för ett gym som de fortfarande var medlem i", säger Howard. Därför föreslår han att man håller en kopia av gymnasiet avbrytande pappersarbete för alltid.