>> >> Hur hanterar du ditt digitala efterliv

Hur hanterar du ditt digitala efterliv

Anonim

(IStockPhoto)

När TV och filmstjärnor lever, fortsätter deras arbete - om de har tur, i obestämd tid, i reruns. När det icke-berömda gåret, fortsätter deras arbete ofta också - i mindre glamorösa, förmodligen mer privata sätt.

Du har antagligen märkt. Kanske går en avlägsen kollega vidare, eller sämre, en nära familjemedlem, och sedan några dagar eller veckor senare föreslår en social media-plats som Facebook att du önskar honom eller henne en grattis på födelsedagen - eller LinkedIn föreslår att du två slutligen ansluter. Det beror på frågan: Även om vi ofta tänker på våra bankkonton och vem ska få hembyte eller baseballkortsamlingen innan vi går, ska vi inte överväga våra digitala tillgångar också?

I ett ord: förmodligen. Det beror på hur aktivt ditt liv är online. Robert Perez, en Magnolia, Texas-baserad advokat för Rocket Lawyer, en online juridisk tjänst, säger att "worst case scenario" att göra ingenting är "där någon investerar betydande resurser i digitala tillgångar ... men alla dessa gå in i evig limbo när ägaren dör och gynnar ingen - allt eftersom ingen annan hade möjlighet att komma åt dem - eller ens vet att de existerade. "

Så om du inte har tänkt på att checka ut permanent (och vem vill tänka på det?) Här är några saker att tänka på om ditt digitala efterliv.

Tilldela en digital exekverare. Det här kan vara den som ansvarar för ditt gods, eller det kan vara någon annorlunda. "Företrädesvis är någon tekniskt kunnig", uppmanar Perez.

Han fortsätter: "När du väl har bestämt dig för en digital exekutör, måste du ge honom / henne en fullständig inventering av digitala tillgångar, inklusive konton, inloggnings-ID och lösenordsinformation vid din död. Självklart bör denna information lagras i en säker plats för att förhindra att de "dåliga killarna" får tillgång till det. " (Mer om de bästa platserna att lagra lösenord senare.)

Perez har en varning för alla som tänker på att gå den här vägen. "Vad du än gör", säger han, "inkludera inte lösenordsinformation i din testamente själv, eftersom det blir ett offentligt rekord när det är tillåtet att bli godkänd."

Några beslut du vill göra. Om du är en ivrig Facebook-användare, bestäm vad som ska göras med ditt Facebook-konto. Många människor gör sin älskade sin Facebook-sida till ett minnesmärke för dem, där folk kan kommentera sin vägg och dela anekdoter. (Verifierade omedelbara familjemedlemmar kan också begära att kontot tas bort.) Twitter och LinkedIn har sidor där folk kan gå för att få sina älskade sina konton stängda och som du förväntar dig behöver du bevis på personens död. Med Twitter, till exempel, behöver du en kopia av dödsintyget och en kopia av ditt eget utgivna ID-nummer.

Musik är ett betydande finansiellt utlägg för vissa människor. Om du har sjunkit mycket pengar till ett iTunes-konto kan du inte vidarebefordra nedladdningarna, men du kan lämna de gadgets som iTunes-låtarna är på och se till att vem du lämnar dem har lösenordet. E-böcker kan inte överföras, antingen - du kan inte dela upp samlingen och kommer dina trädgårds e-böcker till din kusin och dina mystiska e-böcker till din dotter - men en älskad man kan ärva ditt Amazon.com-konto längs med användarnamnet och lösenordet.

Bilder är också ett viktigt övervägande. De ensamma kan vara din anledning att dokumentera dina digitala tillgångar och se till att ett lösenord tillhandahålls till en älskad för olika webbplatser.

Var ska du hålla dina användarnamn och lösenord. Dina alternativ blir alltmer varierande. Perez gillar eWallet, en generisk term för en datorprogram som tillåter konsumenterna att betala för inköp elektroniskt och har en lösenordshanterare och en säker lagringsdatabas. Han gillar också online-kassaskåp, inklusive Legacy Locker och SecureSafe. "Med den här programvaran kan du lagra all din inloggnings- och lösenordsinformation på ett ställe, så att du bara behöver komma ihåg ett enda huvudlösenord för att komma åt dina konton", säger han. "Om du lämnar platsen för den här datafilen och huvudlösenordet på ett säkert ställe för din digitala exekutör eller annan betrodd person att hämta, borde de kunna få tillgång till alla dina konton utan svårigheter."

När du har fått ett dödsintyg, skickar PasswordBox (www.passwordbox.com) all information och inloggningsnamn och lösenord till din utvalda digital exekutör. Små undrar alla dessa platser har skördat upp. "För fem år sedan lagrade vi bilder på våra familjer på DVD, och nu är de på en iPad eller en iPod eller i molnet, säger Dan Robichaud, VD för Passwordbox.

Du kanske kan hantera några av dina digitala lösenord på egen hand, även efter att du är borta - i en mening. Gmail introducerade nyligen en funktion som heter Inaktiv Account Manager, som du kan konfigurera så att kontot automatiskt blir raderat om ditt konto inte är aktivt, t.ex. tre månader eller ett år - eller du kan få din e-postadress och lösenordsinformation skickad till någon du väljer.

Mycket stryks fortfarande. Just nu, om någon dör oväntat och digitala tillgångar inte redovisas i en testamente, säger Perez, "ingen kommer att kunna få tillgång till sina onlinekonton, och dessa digitala tillgångar går in i en slags limbo. Vissa stater har försökt att passera lagar som ger exekutören av en persons boendom möjlighet att ta kontroll över digitala tillgångar, men dessa ansträngningar har träffats med olika framgångsnivåer. Därför är lagen i detta område fortfarande oklart. "

[Se: 12 steg för att utforma din ekonomiska färdkarta.]

Under tiden är det bästa sättet att få dessa digitala problem att lösa, för allmänheten att begära att företagen svarar och löser lösningar, säger Charles Palmer, verkställande direktör för Center for Advanced Entertainment and Learning Technologies vid Harrisburg University of Vetenskap och teknik i Pennsylvania.

Även om en älskad har ett lösenord kan det i vissa fall vara tekniskt olagligt att använda det, vissa experter har noterat, helt enkelt eftersom villkoren säger att ingen annan får använda kontot.

Palmer gör också en uppfattning om att fientliga Facebook-användare och Facebook-chefer kanske inte uppskattar: "Det här är ett problem, men företag arbetar med att hantera våra digitala tillgångar efter att vi dör. Och vem vet vilka problem vi har nu som inte ens vara ett problem om några år? Med hur snabbt tekniken ändras kan det vara att fem till sju år från nu är det inte Facebook. "