>> >> Hur LinkedIn-äktenskapet kommer att påverka Microsoft Stock (LNKD MSFT)

Hur LinkedIn-äktenskapet kommer att påverka Microsoft Stock (LNKD MSFT)

Anonim

Köpet på 26, 2 miljarder dollar på LinkedIn kom till en förbluffande $ 196-aktie - det hade handlat på $ 131. (The Associated Press)

Om LinkedIn (ticker: LNKD) har ett parallellt nätverksunivers, gick händelserna precis före den 13 juni på något sätt så här:

  • Microsoft Corp. (MSFT) VD Satya Nadella till LinkedIn CEO Jeff Weiner: "Jag skulle vilja lägga till dig i mitt professionella nätverk på LinkedIn."
  • Datorskärm: "Hur känner du Jeff?" (Kontrollera lämplig cirkel). Kollega? Nej. Classmate? Ixnay. Åh, här är det: "Vi har gjort affärer tillsammans - eller jag hoppas snart."
  • Weiner till Nadella: "Glöm det professionella nätverket, Jack. Kan du rädda mitt företag?"
  • Nadella: "Namnet är Satya. Hur som helst, roligt, det borde du säga. Gå in i min kontorsyta."

Eller mer exakt: Gå in i Microsofts Office-paket. Köpet på 26, 2 miljarder dollar på LinkedIn kom till en förbluffande $ 196-aktie - det hade handlat på $ 131. Men Microsoft har riklig anledning till premien. Kombinera LinkedIns arbetsytor med Microsofts beräkningsmöjligheter, och du har ett recept på överlägsen synergi.

Faktum är att du kan kalla det högteknologiska skottet hört runt om i världen.

"Linkedins 430 miljoner användare utgör en enorm virtuell Rolodex", säger Holger Reisinger, Senior Vice President för affärslösningar på Jabra och med säte i Danmark. "Genom att kombinera det med Microsofts utbud av samarbetsverktyg har vi plötsligt många utmärkta resurser helt till hands.

Det är där fusions verkliga potential ligger. "

Det finns också en nackdel potential. "Microsoft föreställer LinkedIn som en" newsfeed "som kommer att bli centrum för information på kontoret", säger Eden Chen, VD och grundare av Fishermen Labs, ett apputvecklingsbolag. "Det uppenbara problemet med detta är att LinkedIn tjänar pengar på rekryterare och företag - inklusive mina - lösa rekryterare."

"Jag råder ingen tvekan om att Microsoft kommer att försöka använda de 433 miljoner människor som har sina profiler på LinkedIn för att sälja dem programvara och tjänster", tillägger Peter Cohan, föreläsare för strategi vid Babson College. "Men det finns ingen anledning att tro att Microsoft har de strategiska färdigheter som behövs för att återuppliva Linkedins tillväxt."

Någonstans i mitten ligger ett kontor-geekteknikslag som ännu inte ska föras, där Microsoft och LinkedIn tar på Salesforce, den bästa hunden i programvara som hanterar prospekt och kundinformation.

"Den uppenbara användningen av LinkedIn mot Salesforce är att förfölja Microsofts kundrelationshantering", säger Duncan Davidson, generell partner vid riskkapitalbolaget Bullpen Capital i Menlo Park, Kalifornien. "CRM kommer slutligen att komma ner till de personer du säljer till. Det finns integritet och andra begränsningar här - men att ha LinkedIn är mycket bättre än inte."

Åtminstone för nu har LinkedIn blivit en tydlig vinnare.

LNKD hade tvivelaktigt företag bland t ex Square (SQ), Twitter (TWTR) och Fitbit (FIT): glamorösa high-techs med groteska spårrecord i 2016. Och i februari förlorade LinkedIn nästan hälften av aktiekursen - och mer än $ 10 miljarder i marknads cap - efter katastrofala prognoser krävde ett resultat på 55 cent per aktie, 19 cent lägre än analytiker förväntas.

Och så var affären en LinkedIn-livräddare, medan nyheterna knappast rockade Microsoft-aktien. Aktierna i MSFT har varit flata sedan den 13 juni, handlar på 52 dollar och likaså ljummet sedan början av 2016.

Ändå kan det finnas en omedelbar bildfördel för att sammanfoga styrkor. Bland digital highbrows och white-collar crowd är LinkedIn en cool start. Microsoft är en geeky stalwart.

Skakar fortfarande det dödliga PR-dammet från tidigare VD Steve Ballmer, som heter Amerikas värsta av flera publikationer. Microsoft är inte ett lätt företag att älska. Men sedan Ballmers exit år 2013 har aktieägarvärdet spratt tillbaka, nästan under radarn.

Uppbyggd av den senaste framgången med Surface 3-datorn / tabletthybriden och dess kommersiella molntjänster behöver Microsoft ytterligare en fjäder i sitt lock för att kunna meddela sin återgång till relevans. Ange LinkedIn-avtalet, vilket ser ut som en del digerati.

"Det visar ett dramatiskt skifte från traditionella lärandehanteringssystem", säger Iain Scholnick, grundare och vd för San Francisco-baserade Braidio, en samarbetsbaserad inlärningsplattform för talangutveckling. Om allt går bra, "kommer träningsprogrammen att omvandlas för att tillåta anställda att konsumera kunskaper inom deras dagliga arbetsflöde."

Bara så länge som de LinkedIn-anställda inte flyter ut genom dörren.

"Efter att ha jobbat på LinkedIn i ett antal år kan jag intyga den oerhört starka kulturen LinkedIn har byggt, säger Leela Srinivasan, nuvarande chefchef för Lever, ett företag som hjälper källan och anlitar topp talent. Det är också baserat i San Francisco.

"Linkedins löpande oberoende är viktigt för att de värdefulla immateriella tillgångarna ska förbli intakta och fortsätter att fungera som differentiatorer för LinkedIn, samtidigt som man förhindrar en talangflykt", säger Srinivasan.

Men vissa experter anser att fördelarna med LinkedIn i bästa fall är förbryllande och störst i värsta fall. Det är inte som om Microsoft har utvecklat en golden touch som påminner om Apple under sena Steve Jobs.

"Det är inte klart att detta kommer att hjälpa LinkedIn på något sätt, säger Abraham Seidmann, professor vid Simon Business School vid University of Rochester. "Deras erfarenhet med Skype är att de tog en bra produkt och service och körde den i marken." Kostnaden för Microsoft: $ 8, 5 miljarder i kontanter.

Ringsamtalet stannar knappast där. MSFT slog också upp förvärven av det finska teknikföretaget Nokia och digital marknadsföringstjänst aQuantive. Ändå var det alla Ballmer-era bungles som lärde några smärtsamma lektioner.

"Word är Microsoft kommer i stor utsträckning att lämna LinkedIn ensam, " säger tekniken analytiker Rob Enderle från Enderle Group. "Om de gör det och hanterar detta mer som en investering, där Microsoft är styrelsen, ska sakerna fungera bättre."

"I dagens värld av maskininlärning och artificiell intelligens är data makt, " säger Josh Sutton, artificiell intelligenspraxis leder på Publicis.Sapient, en digital transformationsplattform. "Med förvärvet av LinkedIn har Microsoft fått en av de mest värdefulla källorna till data som finns tillgängliga idag."

Weiner till Nadella: "Tack för att du förbinder. Jag ser fram emot att jobba tillsammans."

Nadella till Weiner: "Och jag ser fram emot."