>> >> Hur man investerar i Marijuana Legalization

Hur man investerar i Marijuana Legalization

Anonim

Marijuana i en väska. (Getty Images)

DENVER - I anondescript industripark i stadens Montbello-kvarter är anställda vid Medicine Man Production hårt i arbetet med att skörda marijuana.

Bär marinblå scrubs under starka industriella lampor, arbetare strävar i 40.000 fot odlingsutrymme, plockar genom mogna växter med fuzzy blommor så stora deras stjälkar dubbla över med vikten. Efter skörd torkas blommorna, bearbetas, förpackas och säljs för så mycket som $ 330 per ounce.

Det är den vinsten, liksom den växande legaliseringen av marijuana för rekreationsanvändning, som har orsakat Medicine Man och andra marijuana odlingsanläggningar och butiker att springa upp i detta Denver-kvarter - så mycket faktiskt att invånarna ofta hänvisar till område som "Potbello".

"Baldakin är där pengarna är", säger Brett Roper, grundare och vd för Medicine Man Technologies, som började handla offentligt i år på diskoteksmarknaden som konsultverksamhet inom cannabisindustrin.

Marijuana är ett lönsamt företag men kommer med strikta regler som statliga myndigheter legaliserar branschen. Medicin Man Produktionen är privathändig, men några av dess ägare äger också en minoritetsposition hos den offentligt handlade Medicine Man Technologies. Medicine Man Technologies tjänar vinst genom att sälja utrustningsmönster och arbeta med marihuana odlare, men det rör inte eller säljer växterna - det är rollen som Medicine Man Production.

Den här komplexa industrins komplexa natur - legaliserad av vissa stater, men inte den federala regeringen - lägger till affärs- och politiska komplikationer i det utrymme som förmodligen är en av världens mest riskfyllda investerare.

"Det finns en enorm mängd läxor att göra", säger Morgan Paxhia, medgrundare och verkställande direktör i cannabis hedgefond Poseidon Asset Management. "Men samtidigt vill vi inte vända folk från något som kan vara en stor vinnare. Det finns ingen annan marknad som erbjuder den här väldiga tillväxten i världen."

Retailförsäljningen av juridisk marijuana i USA ökade från 3, 4 miljarder dollar 2014 till 4, 8 miljarder dollar förra året, säger Matt Karnes, grundare av cannabisindustriens finansiella analys och forskningsföretag GreenWave Advisors. Baserat på den förväntade kurvan om legalisering, förväntar företaget sig att siffran kan slå 25 miljarder dollar fram till 2020.

Medicine Man Technologies är en av dussintals offentliga marihuana-relaterade företag. I USA är de flesta av de tillhörande företagen - sociala medier, belysning, konsulttjänster, anläggningsutveckling och leverans- och säkerhetstjänster. Ett undantag är Kalifornien-baserade Terra Tech, vars aktier fick säkerhets- och börskommissionens välsignelse att handla trots sina planer på att odla och sälja marijuana.

De flesta offentliga marihuana-företagen handlar i diskoteksmarknaden, vilka är mindre likvida, transparenta och reglerade än stora marknader som Nasdaq-kompositmaterialet. Många gick offentligt genom en process som kallas omvända fusioner och gör stor användning av konvertibel skuld, vilka båda kan leda till utspädning av aktieägare. Branschen har inte utbredd tillgång till det amerikanska banksystemet och står inför reklambegränsningar. SEC har varnat investerare om potentiellt bedrägerier i branschen.

"Om du pratar om offentliga företag, var uppmärksam på köparen, " säger Roper. "Investera aldrig mer än du har råd att förlora."

Det finns några undantag till havet av över-the-counter penny lager. Det största företaget som arbetar med biologiska, i motsats till syntetisk marijuana är det brittiska huvudkontoret biotechföretaget GW Pharmaceuticals (ticker: GWPH), som har en marknadsvärde på 1, 74 miljarder dollar och är licensierad att odla marijuanaplantor av den brittiska regeringen. Bolagets aktier ökar 80 procent i veckan på positiva resultat från USA: s mat- och drogförvaltningsförsök på sitt cannabisbaserade epilepsiläkemedel, Epidiolex.

De flesta är dock mycket mindre. Medicine Man Technologies har ett marknadsvärde på 23, 7 miljoner dollar, medan Terra Tech har en värdering på 42, 8 miljoner dollar.

Det gör att investerare kan gräva genom ett stort fält av örebestånd eller sitta på sidelinjen tills den juridiska tvetydigheten rensar upp.

En osäker framtid. Medan marijuana-baserade företag finns på offentliga börser finns det några - till exempel Hilary Bricken, en advokat med Harris Moure, som bygger på cannabis, säger att det är tekniskt olagligt att investera i marihuana-relaterade aktier.

I teorin säger Bricken att investerare kan komma inför åtal enligt lagen om kontrollerad substans. Repatriering till USA av pengar som erhållits från potten i Kanada, där odling för medicinsk användning är federalt laglig, kan också bryta mot amerikanska narkotikahandel och penningtvättslagar, säger hon.

SEC, som har beviljat den offentliga handeln, har till uppgift att skydda aktieägarna och inte genomföra droglagar. Medan risken för en enskild investerare att gå i fängelse är extremt osannolikt, är det fortfarande i möjligheten, säger Bricken.

Men även om agenter började radera direkta cannabisföretag och tillhörande företag skulle det vara extremt mycket att gå efter investerare - till och med direkta investerare i företagen, mycket mindre de som investerat genom marknaden, säger David Feldman, en partner på advokatbyrån Duane Morris, som representerar företag i branschen. För dem som köper aktier på marknaden "skulle det vara extremt avlägset att föreställa sig någon myndighet som kommer in", säger han.

Paxhia säger att samtalet inte borde gälla för tillhörande företag vars produkter även kan användas av andra industrier, eller de som har intäkter som är isolerade från försäljning av cannabis. Han tillägger att om den federala regeringen skulle ta problem med repatrierande intäkter skulle det redan ha gjort det i förhållande till GW Pharmaceuticals.

Men ett murkierområde är kanadensiska offentliga företag som har amerikanska odlingsverksamheter, vilket Poseidon inte kommer att satsa på eftersom det är förvirrande från en rättslig synpunkt, säger han.

Det finns också en risk för att en ny amerikansk administration efter presidentvalet i november kunde bremsa staternas legaliseringsinsatser, säger Alan Brochstein, grundare av prenumerationstjänsten 420 Investor. Men han säger att chanserna för en federal rollback minskas nu när den mest vokalförespråkare, New Jersey Gov. Chris Christie, har tappat ut ur loppet och eftersom stater drar in mycket skattepengar från laglig marijuana.

Hur man investerar. Investerare som vill ta steget bör identifiera delsektorer inom branschen som är hållbara som lagändringar, säger Karnes.

Om marijuana legaliseras federalt, anser Scott Greiper, ordförande för cannabisindustrins rådgivning Viridian Capital Advisors, att bioteknikutrymmet skulle gynna mest. Nuvarande lag gör medicinsk forskning väldigt svår. Andra områden som växer är infunderade produkter, odling och detaljhandel, fastigheter och mjukvara, säger Greiper.

Hälso- och friskvårdsdelen i branschen - som aktuella oljor för artrit - kan vara en blockbuster, säger Frank Lane, CFN Media, en cannabisindustriell media- och annonsnätverk.

Karnes pekar på DigiPath och Signal Bay, som är inblandade i labtestning som kommer att krävas alltmer när branschen mognar, säger han.

En av Paxhias främsta picks är Denver-baserade MassRoots, ett cannabisrelaterat socialt nätverk som väntar på att träffa en miljon användare denna månad. Han är också i styrelsen för Surna, som levererar klimatkontrollsystem för industriellt klimat till cannabisodlare och andra jordbruksproducenter.