>> >> Hur man investerar i Indien

Hur man investerar i Indien

Anonim

Demografi och reformer är i Indiens tjänst. (Getty Images)

I en värld där storekonomierna antingen saktar (Kina) eller växer i tröga priser (Europeiska unionen) finns det ett land som står ut: Indien.

Faktum är att Indien har potential att vara enorm, men det finns möjlighet där bara för investerare med stark mage.

Medan Kinas tillväxt förväntas sakta ner till 6 procent nästa år, fortsätter Indien fortfarande starkt, med en tillväxt på 7, 5 procent i år och nästa, enligt prognoser från Internationella valutafonden. Den robusta tillväxten, plus andra gynnsamma faktorer, har några investerare som slickar sina läppar i väntan på stora investeringsvinster.

De stora sakerna i Indiens tjänst är demografi och reformer, säger Ed Kerschner, vice ordförande och chefsinvesteringsstrateg vid Emerging Global Advisors i New York. Företaget driver EGShares India Consumer Exchange-traded Fund (ticker: INCO), som spårar en korg med 30 indiska aktier, och har årliga utgifter på $ 89 för varje $ 10.000 investerat.

Demografin är gynnsam. Med 1, 3 miljarder människor, Indien har en median befolkning ålder 27, mot 37 i Kina och 38 i USA, respektive. Och dess befolkning förväntas växa i snabbare takt än någon av dessa befogenheter.

En yngre befolkning är mer attraktiv, ekonomiskt, eftersom äldre människor har mer av sina utgifter år bakom dem. "Demographics kör konsumtion, " säger Kerschner - och det finns mycket konsumtion att ha i Indien.

"Detta är den mest kraftfulla demografiska bomben sedan USAs babyboomers", säger han och hänvisar till den boom som förde amerikanska konsumenten binge från 1980-talet och 1990-talet. "Och av alla mätare är detta mer kraftfullt."

Reformer går framåt. Kerschner är också imponerad av premiärminister Nerendra Modi, som vann kontor på styrkorna av hans framgång i att reformera den indiska staten Gujarat när han var statsminister där. Gujarat har en starkare ekonomi än andra indiska stater - hoppet är att Modi lyckas med att inleda reformer på nationell nivå.

Indien har en komplex politisk struktur med många intresserade intressen att hålla saker som de är. Fortfarande har framsteg gjorts.

Caps på utländska direktinvesteringar har lindrats, åtgärder för att bekämpa en del av landets endemiska korruption har införts, finansförordningen har reviderats och dieselbränslepriset har avreglerats enligt en rapport från Carnegie Endowment.

Trots vinsterna säger vissa investerare och kommentatorer att förändringen inte har kommit tillräckligt snabbt. Men det stör inte Kerschner. "Emerging Markets har inte alla bekvämligheter av utvecklade marknader som investerare vill, " säger han. "Kan inte ha din tårta och äta den också."

Andra fördelar. Det finns mer goda nyheter. Till skillnad från tillväxtmarknader som Brasilien har Indien nu nytta av lägre råvarupriser. "I den nuvarande globala miljön är det väldigt bra att Indien är en handelsimportör", säger Craig Botham, en ekonom med tillväxtmarknader i Schroders i London.

Och Indien har en fördel över Kina, eftersom det övervägande är en fri marknadsekonomi. "På en fri marknad kommer du att få mer misslyckande av företag, men du kommer att få regelbundna pressutsläpp, säger Botham. "I en kontrollerad ekonomi kan du driva problem på ena sidan och det ökar risken för en stor droppe."

En berg-och dalbana åktur på marknaden. Men det finns risker att investera i snabbt växande länder - marknaderna kan vara flyktiga. "Du kommer se stora uppgångar och nedgångar", säger Bill Rocco, senioranalytiker vid Morningstar, Chicago-baserade forsknings- och dataväxlare.

En analys av fondavkastning baserat på data från Morningstar visar svängningar som skulle göra de flesta amerikanska investerare försvinner. Investeringsavkastningen för ETFs och fonder som specialiserat sig på att investera i indiska aktier var verkligen hemskt under 2011 och förlorade mellan 31 procent och 56 procent.

Nästa år fanns vinster mellan 13, 5 procent och 52 procent. Mönstret upprepas med 2013 och ser förluster, och 2014 spelar in vinster.

Detta är förmodligen inte ett investeringsalternativ som är lämpligt för personer med benägenhet för ångest eller för någon som inte har råd att förlora en betydande del av investeringen, åtminstone på kort sikt.

För de med järnmagasin är de två största fonderna Matthews India Investor (MINDX) och iShares MSCI India ETF (INDA). Matthews-fonden har årliga kostnader på 112 dollar per 10 000 dollar, medan de för iShares ETF är 68 dollar per 10 000 dollar investerade.