>> >> Hur man investerar i Kinas förändrade ekonomi

Hur man investerar i Kinas förändrade ekonomi

Anonim

Tidigare i år tog tältmarknaden delvis en rubbning på oro för att sakta tillväxten i Kina, världens näst största ekonomi och en viktig drivkraft för global ekonomisk expansion.

Standard & Poor's 500 index är nästan jämnt för året, studsar bra tillbaka från en förlust på 10 procent i februari. Men oro för Kina kvarstår, vilket skapar en möjlig inflektionspunkt för investerare som är båda försiktiga men också vill investera i det som fortfarande är en stor del av världsekonomin.

Osäkerheten ökar när Kina försöker övergå sin ekonomi från beroende av inhemsk stimulans och infrastruktur utbyggnad till en modell som är beroende av hushållens konsumenter och urbanisering, säger Katrina Lamb, investeringschef och forskning för kapitalförvaltningsföretaget MV Financial.

Det kan fortfarande finnas en bra tillväxthistoria, säger Lamb, men också den ökade risken att misslyckas, eftersom övergången kanske inte går som Kinas ledare förväntar sig. "Det är en väldigt knepig tid", säger hon.

Samtidigt som statliga stimulanser kan hjälpa på kort sikt ser Atul Lele, chefsinvesteringschef med bank- och investeringsbolag Deltec International Group, inte möjligheter på den kinesiska marknaden under de närmaste två till fem åren. Han har en negativ åsikt om kinesiska aktier och företag som är utsatta för den kinesiska ekonomin och rekommenderar att sälja råvaruproducenter som säljer till Peking, till exempel gruvföretag.

Chris Bertelsen, investeringschef för investeringsrådgivare Global Financial Private Capital, är mer optimistisk. Han anser att bekymmer om Kinas tillväxt är kortsiktiga och landet fortsätter att växa under de närmaste fem åren.

En avmattning i Kina var oundviklig, säger han, som nationens växande medelklass menade att det inte kunde vara en låglöns- och lågkostnadsproducent. Han tror att Kina kommer att kunna övergå till en konsumtionsmodell av USA inom ett decennium.

Trots riskerna är Kina fortfarande en stor del av världsekonomin och det är vettigt för investerare att inkludera det i sina portföljer, säger Lamb.

Lamb rekommenderar företag som har exponering för Kina men är också diversifierade på andra håll, till exempel:

Walt Disney Co. (ticker: DIS). Media och underhållning behemoth planerar att öppna sin första fastlandet Kina temapark i Shanghai i juni som ett joint venture med Shanghai Shendi Group. Parken på 5, 5 miljarder dollar kommer att dra 11, 5 miljoner människor i sitt första år och 34 miljoner årligen när den är fullt fungerande, rapporterade South China Morning Post och citerar en analytikerrapport från investmentbanken China International Capital Corp. Aktien är 6 procent lägre än tidigare år.

Nike (NKE). I sitt senaste budgetkvartal växte sportkläder och redskapsföretag sin försäljning av skor, kläder och utrustning i Kina med sammanlagt 23 procent till 982 miljoner dollar och bidrog med 358 miljoner dollar i resultat före ränta och skatter. Det är 28 procent av det totala Nike-varumärkets resultat före ränta och skatt på 1 277 miljarder dollar. Aktien är upp 23 procent under det senaste året.

Starbucks Corp. (SBUX). Kina är kaffejättens näst största och snabbast växande marknad, sade företaget i januari när det sägs att det öppnade sin 2000: e butik i nationen. "Över tiden är det tänkbart att Kina kan bli vår största marknad, säger CEO Howard Schultz vid den tiden. Företaget hoppas kunna driva 3 400 butiker i Kina senast 2019. Aktien har ökat med 26 procent under det gångna året.

Med den här strategin, även om Kinas övergång inte springer ut som hoppas, har dessa företag diversifiering någon annanstans för att dämpa dem, säger Lamb.

Att få exponering genom kinesiska företag som Baidu (BIDU) och Alibaba Group Holding (BABA) som handlas på amerikanska börser kan också vara lönsamma, säger hon. Men Lamb säger att strategin är riskfylld eftersom den lyckas eller misslyckas baserat på den kinesiska konsumenten.

För Bertelsen är det bästa sättet att spela Kinas ekonomiska övergång genom fyra av sina Internetföretag eftersom de står på framsidan av sitt skifte till en konsumentbaserad ekonomi.

JD.com (JD). Bertelsen jämför detta online direktförsäljningsbolag till Amazon.com (AMZN). Förutom att sälja elektronik, apparater och allmänna varor gör det också möjligt för tredje part att sälja produkter på sin webbplats. Aktien är nere 10 procent under det senaste året.

Tencent Holdings . Detta företag tillhandahåller Internet- och mobil-, reklam- och e-handelstransaktionstjänster i Kina. Aktien har ökat med 8 procent under det gångna året.

Baidu. Bertelsen kallar denna kinesiska språkleverantören "Googleish". Det är också inblandat i marknadsföringstjänster på nätet. Aktien är ned 8 procent under det senaste året.

Alibaba. Medan det finns en del dubblering med JD.com, säger Bertelsen att detta online- och mobilföretag är ett bra namn att äga på grund av sin globala räckvidd. Dess andelar är ner 4 procent under det gångna året.