>> >> Hur man investerar i amerikanska bönder

Hur man investerar i amerikanska bönder

Anonim

Tekniska framsteg gör det möjligt för bönder att samla in data om användningen av gödselmedel, hur många frön planterades och hur mycket skördades. (Getty Images)

Midwestern jordbruksmark ligger så långt borta från Silicon Valley som möjligt, men jordbrukstekniken hanterar några stora utmaningar som bönder kommer att möta under de närmaste åren, som klimatförändringar och matar en växande global befolkning.

Teknikindustrin har nu upptäckt jordbruket, och några stora namn finansierar startprojekt. I maj blev Google Ventures en ledande investerare i ett stort dataselskap som kallades Farmers Business Network. AgFunder matchar institutionella investerare med jordbruksföretag, många av dem på teknik sidan.

Även om det är nästan omöjligt för den genomsnittliga investeraren att köpa till en start, finns det flera offentligt handlade jordbruksföretag som omfattar teknik. Investerare bör inse att sektorn är liten, och från och med nu är många företag inte rena-spelande jordbrukstekniska investeringar. Dessutom blir jordbruket drabbat av råvaruproduktionen på grund av minskad efterfrågan och större utbud, så lagren i många av dessa företag är nere och kan falla ytterligare.

Jordbrukare är inkopplade. Trots stadsperspektorns ibland pastorala uppfattning om jordbruket har jordbrukssektorn varit snabb att anta ny teknik. Jordbrukare har alltid varit angelägna om att prova nya sätt att öka avkastningen, särskilt om resultaten kommer snabbt.

"Det har alltid hänt, men det som accelererat det, särskilt de senaste fem åren, är systemets tillvägagångssätt för jordbruket", säger Ned Schmidt, utgivare av Agri-Food Value View-nyhetsbrevet.

Under de senaste åren har molnteknik och datoriserad kartläggningsteknik i traktorer och kombiner förbättrats, vilket gör det möjligt för bönder att samla in uppgifter om hur mycket gödselmedel som användes, hur många frön planterades och var och hur mycket skördades.

Dessutom säger Mike Zuzolo, VD för Global Commodity Analytics & Consulting i Atchison, Kansas, att kombinera och traktorer använder GPS och styrteknik. Guideteknik är som kryssningsstyrning i en bil, men kan nästan vara självstyrd.

"Ledtekniken har blivit så bra att det är tillåtet att bönderna arbetar på natten och tillåter att datorn följer vägar som de inte kan se med sina ögon", säger han.

Kartläggningen och vägledningstekniken kallas precisions jordbruk eftersom det gör det möjligt för jordbrukarna att vara mer exakta inom fälten.

Justin G. Gardner, docent i agribusiness vid Middle Tennessee State University, säger ett företag som använder GPS-vägledningsteknik och erbjuder flera tjänster inom paraplyet av precisionsbruk är Trimble Navigation Limited (ticker: TRMB).

Drone-teknik. Många inom jordbrukssektorn säger att nästa steg i precisions jordbruket är droneanvändning. Föreningen för obemannade fordonssystem International, en förespråksgrupp i Arlington, Virginia, förväntar sig att precisionsbruk kommer att utgöra cirka 80 procent av de kända potentiella kommersiella marknaderna för dronor.

"Droner har potential att ersätta jordbrukare genom att kunna gå in på fältet, göra analysen och dumpa data i en dator", säger Shawn Hackett, VD för Hackett Financial Advisors i Boynton Beach, Florida.

Droner kan hjälpa till att identifiera problem på ett fält, såsom insektsangrepp eller svampproblem, säger Schmidt. På det sättet kan en bonde spruta bara en sektion av fältet, snarare än alla växter, vilket minskar hans utgifter.

Men investerare som vill köpa droneföretag måste vänta, säger Hackett. "Just nu är det nog för tidigt att ta reda på vilka droneföretag som ska hjälpa till, " säger han.

Ett jordbruksföretag som samarbetar med en dronefabrikant är AGCO Corp. (AGCO), som Schmidt kallar "ett utmärkt företag".

AGCO är ungefär en tredjedel av rival Deere & Co. (DE), men Schmidt säger att det är bra. "De kan innovera på en produkt och inte kannibalisera en annan del av sin verksamhet. Jordbruksutrustningen är helt integrerad, så du har traktorn, kombinerar etc. ACGO tar in tekniken. Det är också främst utanför USA, som 75 procent av Dess verksamhet är i Sydamerika, Afrika, Europa, Mellanöstern och Kina, säger Schmidt.

Hackett tycker att Deere är en kärnproduktion för att köpa för alla som vill ha exponering för sektorn.

Zuzolo säger att Deers autostyringsteknik är "förmodligen det bästa i branschen". Deere har också ett stort jordbruksförvaltningscenter, inklusive webbaserade applikationer. Jordbruksutrustningen "kan samla mycket data, lika mycket som vad du använder - om det gäller majs eller sojabönor - och hur ofta", säger han.

Stor datainsamling generellt blir ett problem för bönder, säger Zuzolo, av vilka många känner sig lite oroliga av allt. "Jag har talat med många som undrar, " Gör det mig bra? "Säger han.

Zuzolo säger också att de låga gröda priserna under de senaste åren kan innebära att bönder inte är villiga att skölja ut för alla klockor och visselpipor på jordbruksutrustning som de en gång gjorde under handelsbommen. Eftersom tekniken kan bli föråldrad, är det tveksamt att uppgradera snabbt, särskilt eftersom jordbrukstekniken är dyr.

"Det är inte som att stänga av din smartphone", säger han. "Frågan är, vad ska de göra för 2016? Kommer de att investera i teknik eller gödselmedel? Tekniken är bra och kommer att betala av vägen, men kommer de att göra förskottsbetalning när priserna är låga?"

Annan teknik. Ett annat område för jordbruksteknik är att verifiera var maten har varit, från gård till gaffel. Ett litet företag, där mat kommer från (WFCF) spårar matens väg. Företaget producerar radiofrekvensidentifieringschips för nötkreatur, och Schmidt säger att den nordamerikanska nötkreatursbesättningen förväntas öka under de närmaste åren, vilket innebär att WFCF-lageret kommer att gynna.

Företaget granskar och verifierar också livsmedel för ekologiska producenter för att säkerställa att de är fria från genetiskt modifierade organismer. "Just nu är de ett mycket litet företag, så folk behöver förstå det, " säger Schmidt.

Ett kanadensiskt företag, Ag Growth International (AFN), bidrar till att jordbrukarna blir effektivare efter skörden.

"De gör hantering och lagring av korn - varje del av processen från skörd, lagring, transport av korn. De gör det billigare, enklare och effektivare. De kan övervaka temperaturerna i förvaringsfack för att förhindra förstöring. De är ett underbart företag, Säger Hackett.

Gardner säger att potentiella investerare i jordbruket kan följa majspriserna för att få en känsla av hur växtodling är faring i USA Corn är den vanligaste växten som odlas här, och när priserna stiger förbättras jordbrukarnas vinster. För närvarande är majspriserna i slutet av de senaste prisutvecklingen.

"På grund av det kommer försäljningen för några av dessa företag att vara långsam. Men när majspriserna börjar stiga, kommer bönderna ha pengar, och då tycker de om att köpa leksaker, säger Gardner.