>> >> Hur man botar din post-semester finansiella hangover

Hur man botar din post-semester finansiella hangover

Anonim

De priser som äldre amerikaner ansöker om konkurs har stigit under de senaste åren. (IStockphoto)

Fråga någon du vet, och alla verkar ha botemedel mot en baksmälla. Några av de mer traditionella lösningarna inkluderar aspirin eller ibuprofen, massor av vatten, kaffe och mycket mat. Då finns det mer ovanliga lösningar, som att dricka picklesjuice. Men hur botar du en finansiell baksmälla? Du överskreds före semestern, och nu ser balansen på dina kreditkortsräkningar skrämmande i det nykterande ljuset i januari.

Åtminstone med en typisk bakrus, om dina försök att lindra smärtan inte fungerar eller du helt enkelt inte kämpar för det, kommer elände sluta snarare än senare. Att göra ingenting när du har en finansiell baksmälla kan göra din situation värre (dvs. din skuld kommer att växa), och även om du försöker omedelbart bota det, kan effekterna vara i flera månader (det kan hända att skulden är borta, men pengar kan fortfarande vara tätt). Så om du tillbringade lite för mycket upp till semestern - eller gick långt överbord - här är några alternativ som hjälper dig att ångra skadan.

Retur några objekt. Det här kanske inte är mycket av en lösning eftersom du inte kan gå bra till dina vänner och familj och begära dina gåvor tillbaka, och du vill verkligen inte föreslå dina barn att Santa kanske vill ta tillbaka några presenter. Ändå är det en strategi som är värt ett par sekunder av hänsyn. Om du blev bortförd och gjort några dyra inköp för dig själv i december, kom ihåg att de flesta butiker har minst en 30-dagars returpolitik.

[Se: Din 10-stegs finansiell återhämtningsplan.]

Använd dina kreditkort. Ja, dina kreditkort kan ha fått dig till denna röra, men de kan kanske hjälpa dig att få dig ur det. Randy Hopper, vice vd för kreditkort vid Navy Federal Credit Union i Wien, Va., Föreslår en balansöverföring. Det vill säga om du har ett kreditkort med ett av de låga eller nollränta avtalen, varav många är upp till 18 månader, och du kan överföra balansen på ditt andra kreditkort, du får en plats att sätta Din skuld, med låg eller ingen ränta, medan du försöker betala av det.

Men Hopper varnar: "Var uppmärksam på att när den första balansöverföringsperioden är över kommer räntan att hoppa till en högre takt."

Undvik att shoppa. Försök att stryka bort efter januari-försäljningen efter januari. "Jag skulle uppmuntra människor att inte samla ytterligare skuld, " säger Clare Levison, en Blacksburg, VA-baserad certifierad revisor och en medlem av den nationella CPA Financial Literacy Commission. "Även om vinterns saker kan vara på clearance, vilket verkar galet med de temperaturer vi har haft, försök att motstå att gå efter köpet."

Gör dina skatter nu. Om du har en stor, fet återbetalning kommer Levison påpeka att det kan vara botemedel mot din efter-semester baksmälla. "Och allt du har som är kvar måste jag naturligtvis föreslå att du ska lägga in besparingar, säger Levison.

Ta med lite extra pengar, kreativt. Det kan inte lösa alla dina problem, men du kan försöka höja lite extra inkomst snabbt, föreslår Andrew Johnson, talesman för GreenPath Debt Solutions, en rikstäckande ideell huvudkontor i Detroit som hjälper konsumenterna med kreditkortsskuld, bostadsskuld och konkurs.

[Se: 10 sätt att börja tjäna extra pengar nu.]

"Leta efter oanvända föremål runt hemmet än att innehålla skrotmaterial som kan säljas snabbt, som järn eller mässing. Min mamma sålde en kopp kopparskärm på egen hand som hon hittade i sin källare och gjorde några snabba pengar", säger Johnson. . Han påpekar också att du kan försöka sälja eller pawning oönskade saker.

Använd nu som katalysator för att starta budgeteringen. Om sakerna är riktigt dåliga och du vill fixa din ekonomi så kommer det aldrig att hända igen, "du måste göra förändringar", säger John McFarland, en personalekonomiprofessor vid Virginia Commonwealth University i Richmond, Va. "Den goda nyheten är att samma förändringar kan leda till en ekonomiskt hälsosammare helgdag nästa år om du gör dem permanenta istället för tillfälliga. "

Medan du granskar din budget och bestämmer var du ska göra ändringar, föreslår McFarland att du gör vad du skulle göra om du hade binged på mat eller alkohol. "Om du inte är narkoman, lägger du dig för en stund. Låt oss göra detsamma med pengar. Sätt tillbaka kreditkorten, betala allt med kontanter utom för dina vanliga räkningar och börja förstå din baslinje finansiella ställning", säger han.

Inkorporera din skuld i dina andra resolutioner. Det här är en tid på året när du kan lösa för att gå ner i vikt eller träna. "Så det gör det en bra tid att minska din budget när du äter ute och underhållning, säger Levison. "Om du äter hemma oftare, kommer det att spara pengar och kalorier, och du kan använda pengarna för att gå mot dina semesterräkningar istället."

[Se: 10 sätt att minska din utgift denna vecka.]

Du kan till och med försöka övertyga dig själv om det här: Alla den här semesterskulden du vänder på kan vara det bästa som någonsin hänt med dig om du använder erfarenheten för att göra positiva förändringar i ditt liv, som att äta mindre snabbmat eller bli bättre på budgeteringen.

Som finansiell baksmälla botemedel går, "det är en mer positiv snurr på saker", säger Levison.

Och åtminstone behöver du inte dricka picklesjuice.