>> >> Hur man bygger en aktieportfölj

Hur man bygger en aktieportfölj

Anonim

Plockning av lager kräver forskning, tid och förmåga att utvärdera många parametrar för lager, industri och ekonomi. (Getty Images)

Investeringsvärlden kan vara komplicerad. Det finns fonder, börshandlade fonder, måldatumsfonder, en mängd olika obligationer och ränteprodukter - och så är det naturligtvis enskilda aktier.

Nu växer fler och fler investerare till billiga ETF. Det stämmer frågan: är det värt att ta tid att bygga en enskild aktieportfölj? Om du är villig att ta lite tid och forskning, finns det fördelar med det enskilda aktieägandet.

"Jag tror att en enskild investerare absolut har en fördel jämfört med professionella investerare om han eller hon är villig att göra läxorna som behövs för att förstå företaget, ledningen och branschen som ligger till grund för varje enskilt lager", säger Henry To, partner på Newport Beach, Kalifornien baserade CB Capital Partners.

Hur kan en investerare komma igång med att välja de företag som går i sin aktieportfölj?

Skär ut lite studietid. Att bygga en solid aktieportfölj kommer att kräva lite tid, forskning och läxor. Det finns gott om gratis pedagogisk information tillgänglig för wannabe-investerare.

Mängden resurser och böcker om ämnesinvestering har ökat exponentiellt under det senaste decenniet, säger. "(Det finns) hårdare regler om information och finansiell information från företagsledningen. Det betyder att det nu finns en mycket mer jämställdhet mellan enskilda och professionella investerare när det gäller tillgång till materialinformation."

Så medan tillgången till marknadsinformation är större än någonsin idag består priset på att bygga en aktieportfölj i stor utsträckning av en faktor: tid.

Utveckla en plan och ta en långsiktig syn. Tänk på detta exempel på Starbucks Corp. (ticker SBUX). "Aktien har vunnit 73 gånger under de senaste 20 åren. Men beståndet minskade med 30 procent eller mer från dess tvååriga höga 15 procent av tiden. Dina innehav fluktuerar, och du måste utveckla en investeringsprocess som låter dig hålla din övertygelse under tider av volatilitet och björnmarknader, "Att säga.

En del av denna långsiktiga uppfattning innebär att du har en känslomässig kraft att köpa och hålla aktier du tror på, även - och kanske speciellt - när priserna faller utan bra skäl.

Använd tre parametrar när du väljer lager. Ett eget kapital måste ha ett starkt ledningsgrupp med en beprövad rekord för att hålla sig till sina strategier, tidslinjer och utförande, säger. För det andra bör den ha en rad produkter eller tjänster som tilltalar sin kärnkunder, med en potentiell marknadsstorlek för att möjliggöra långsiktig tillväxt. Och för det tredje måste företaget göra en unik produkt eller tillhandahålla en unik tjänst som gör att vinstmarginalerna kan förbli höga, säger han.

Om du har möjlighet att bygga en långsiktig aktieportfölj full av dagens hetaste namn - men de passar inte ovanstående kvalifikationer - då betalar du ett stort pris för beslutet att hålla i flera år. Å andra sidan kan företag med både bra förvaltning och hållbara konkurrensfördelar vara pelare i din portfölj och kan hjälpa dig att slå marknaden på lång sikt.

Diversifiera med 10 till 30 enskilda bestånd. Det finns 10 aktiesektorer klassificerade av S & P Dow Jones-index. Dessa inkluderar: energi, material, industri, konsumentdiskretionär, konsumentklammer, hälso- och sjukvård, ekonomi, informationsteknik, telekommunikationstjänster och verktyg.

"Som en allmän regel vill du ha två till tre av de bästa företagen i varje större sektor", säger Kelley Wright, chefredaktör på Carlsbad, Kalifornien-baserade Investment Quality Trends nyhetsbrev.

Lager rankningar, skärmar och listor kan hjälpa enskilda investerare i deras strävan att hitta de bästa lagren för deras behov. Placeringarna kan skära och tärningens aktiemarknadsmedlemmar uppnå avkastning, marknadsvärde, utdelningsavkastning, prisförtjänst och andra kriterier. Investeringsforskning behöver inte vara för hedgefondsanalytiker och professionella portföljförvaltare.

Ett annat sätt att diversifiera är mellan tillväxt- och värdelager, eller mellan utdelningsaktier och de som fokuserar på att ploga sina vinster tillbaka i sin verksamhet. Diversifiering är vacker eftersom det kan sänka risken utan att sänka den förväntade avkastningen på en portfölj - vilket är mer eller mindre relaterat till magi enligt Wall Street-standarder.

Var snäll. Använd din forskning och sunt förnuft för att gräva ut de branscher som du inte gillar på lång sikt eller som historiskt har förlorat pengar på grund av brist på differentiering och konkurrenstryck, säger. "Gruvindustrin är ett perfekt exempel på hur en bransch har förlorat pengar sedan starten, flygbolagen är ett annat bra exempel. Förvänta dig inte att göra anständigt långsiktigt avkastning i dessa branscher, även om du kan välja det bästa eller det lägsta -kostnadsoperatör. "

Det bidrar också till att förstå beteendepsykologin och ekonomin på spel bakom de företag du håller i din portfölj. Att veta att efterfrågan elasticitet, eller hur mycket prisförändringar kommer att påverka den begärda kvantiteten, kan till exempel vara användbar för att förstå ett företags eller industrins utsikter.

Om gaspriset gick upp 10 procent i morgon är det mycket osannolikt att det skulle finnas en motsvarande minskning av efterfrågan. Människor behöver köra. Men om priset på tonfisk av Acme-märket ökar med 10 procent i morgon, kommer det sannolikt att bli en större nedgång i efterfrågan, eftersom det finns många alternativa märken och även matalternativ som kan fungera som ersättare.

Upprätta en investeringstid. "Om du ska äga enskilda bestånd behöver du minst tre till fem år, ju längre desto bättre är att minska den ofrånkomliga volatiliteten, säger Wright.

Känna sig själv. "För att vara framgångsrik i enskild lagerinvestering måste du göra dina läxor, men ännu viktigare, du måste ha ett lugnt temperament och lita på och vara övertygad i dina egna övertygelser och analyser. Låt inte andra skämta dig, " Att säga.

Att bygga din portfölj kan vara bara början. Men för den intresserade och dedikerade investeraren kan utbetalningarna vara väl värda arbetet.

Att plocka bra lager kräver forskning, tid och förmåga att utvärdera många parametrar för lager, industri och ekonomi, säger DJ Verhaalen, senior finansiell rådgivare vid US Bancorp Investments i Milwaukee.

"Investerare har idag många verktyg inom sina fingertoppar för att fatta ljudbeslut, stock screeners, publikationer och mäklarfirma för att nämna några", säger Verhaalen. "Att bygga en portfölj är bara början. Löpande forskning och granskning är nödvändig för att se till att lagren fortfarande är lämpliga och anpassade till dina mål."

I slutet av dagen, om du vill bygga en portfölj som slår på marknaden, måste du generellt vara villig att sätta i arbetet, ta risker, investera i forskning och vara villig att hålla på lång sikt, även om priserna inte går långt för ett tag.

Och medan du köper några utdelningar bör du tjäna några hälsosamma ränteintäkter, dina reala utdelningar kommer att vara de långsiktiga vinsterna som du ställer upp när du tittar på att dina val växer.