>> >> Hur man undviker att upprepa förra årets pengar misstag

Hur man undviker att upprepa förra årets pengar misstag

Anonim

2014 bör vara en lektion för vad du inte ska göra med dina pengar 2015. (iStockphoto)

När du makeresolutions och plan och budget för vad du hoppas kommer att hända under nästa år, frågar du någonsin vad som gick fel i år? Varför verkade det som om det aldrig fanns tillräckligt med pengar? Vad ledde till att överkortsavgift - eller belastning av avgifter? Att svara på sådana frågor, och se till att du inte upprepar dina misstag, kan skapa en bättre framtid.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på några personliga finanshistorier som gjorde nyheterna 2014 och se vad som någonting kan vi lära av dem för att göra 2015 till ett ännu bättre år.

januari

Under de svunna månaderna 2013 bröt hackare in i Target Corp.s system och satte 100 miljoner kunders identiteter i fara genom att stjäla kredit- och betalkortsdata. Medan det var en stor nyhetshistoria var det ännu större i januari. Också denna månad, orelaterad med Target: The Better Business Bureau varnar för att kreditkortsskammare laddar stulna kreditkort för små pengar, med $ 9, 84 som en vanlig kostnad. Kriminella trodde tydligen att kortinnehavare inte skulle märka avgifterna, och att kreditkortsföretag inte skulle komma efter skurkar för så små mängder.

Lärdom: Komplettering betalar inte. Övervaka ditt kreditkort minst en gång i månaden, och för ditt bankkonto är veckovis eller daglig inte en dålig idé.

februari

US Treasury och Justice Department tillåter banker att tillhandahålla finansiella tjänster till marijuana-relaterade företag som fungerar juridiskt i stater där marijuana är tillåtet. Samtidigt gör Schweiz Suzerns näst största bank, nyheter, eftersom miljarder dollar i amerikanska skatter går obetalda på grund av att vissa rika amerikaner använder sig av hemliga kredit Suisse bankkonton.

Lärdom : Det är alltid smart att vara på goda villkor med Internal Revenue Service. Och pojke, ändras tider. För flera år sedan köpte den person i besvär med lagen att köpa marijuana utanför gatan; nu är det den väldigt rika personen med ett schweiziskt bankkonto på Easy Street.

Mars

I Aten, Georgien, går en man som heter Steven Fields i en First Citizens Bank och sätter in $ 31, 000 i ett konto. Tio dagar senare, den mannen kontaktar banken och frågar var hans pengar är. Banken upptäcker kassören deponerade den på fel konto, en 18-årig med samma namn. Då kommer en inte så chockerande uppenbarelse: 18-åringen spenderade 26 000 dollar på den $ 31 000. Ännu mindre chockerande: Alla anställer advokater.

Lektion lärt : Övervaka ditt bankkonto, speciellt om du just har gjort en allvarligt stor insättning. Bankerna gör också fel.

april

I New York City hittar tre rumskamrater $ 41 000 i kontanter fyllda i kuvert och dolda i en gammal soffa som de köpt från Frälsningsarmén. Istället för att kasta en stor fest eller hyra en ö spårar de pengarnas ägare, eftersom hennes namn är i ett av kuverten. Det visar sig vara livsbesparingar hos en äldre kvinna, som ger rumskamraten $ 1 000 belöning.

Lärdom : En bank är verkligen den säkraste platsen för pengarna. Soffan donerades till välgörenhet utan sällskapsägarens samtycke, och om det låter som ett gammalt sitcom-tomt, täckte en "Three's Company" -avsnitt den här grunden 1977.

Maj

Toronto bosatta Jordan Axani böcker billiga flygbiljetter till världen för sig själv och då flickvän Elizabeth Gallagher - biljetter med en strikt politik utan överföring. Det blir ett problem när förhållandet slutar senare på året. Axani kan inte få återbetalning och vill inte att Gallaghers biljett slösas, så han postar på socialmediawebbplatsen Reddit i november, så småningom erbjuder den fria resan till en kvinna med samma namn som sin ex-flickvän. Det är en platonisk resa; han slutar välja en medborgare kanadensare, som som det visar sig ha en pojkvän.

Lärdom : Var extra försiktig när du gör ett dyrt köp med en återbetalningspolicy. Och om du måste äta kostnaderna för en sådan resa, kan en liten uppfinningsrikedom leda till en viss avkastning på investeringen.

juni

Flera månader efter att Targs debacle återkommer till nyheten blir Sam's Club den första stora amerikanska återförsäljaren för att avslöja ett kreditkort med en mikrochip inbäddad. Dessa kort är extremt svåra för skurkar att förfalska.

Lärdom : Sam's Club hoppas utan tvekan att lektionen är att handla på Sams Club. För alla andra förväntas dessa mikrochips bli standard i de flesta kreditkort 2015.

juli

Roy Cockrum, en 58-årig skådespelare och tidigare munk i Knoxville, Tennessee, vinner 259, 9 miljoner dollar i en jackpot i Powerball. Han hävdar en engangsbelopp på 115 miljoner dollar. Cockrum, som tidigare hade tagit ett löfte om fattigdom, säger att han kommer att donera de flesta pengar för att stödja scenekunsten. I december gör han flera välgörande donationer, inklusive 1 miljon dollar till ett universitet i hans mors namn.

Lärdom: Mellan de nya yorkarna som återvänder 41 000 dollar och Cockrum innehåller världen förmodligen mer goda och etiska människor än du kanske tror.

augusti

Megan Bratten, en bosatt i Missouri och en ensamstående mamma på fem, har hennes vanbil stulen från en Kmart parkeringsplats och skickar textmeddelanden till tjuven och ber honom att återvända sitt fordon. "OMG biltyvfolk kan du bara ge mig min van tillbaka", läs en av hennes texter. Hon påpekar även att hennes van läcker ut transmissionsvätska. Slutligen skickar tjuven en text och förklarar att han är en arbetslös pappa som försöker mata sina barn. Han skriver sina anvisningar om var de ska hitta sin nu övergivna van, som han fyllde med transmissionsvätska.

Lärdom : Det sägs ofta att om du känner att en finansinstitut rippar bort dig, försök att räkna med dem, och du kan få problemet löst. Tydligen fungerar detta också ibland med personer som rippar bort dig.

september

En Bankrate.com-undersökning av de 10 största bankerna och spar- och låneföreningarna i 25 av de största marknaderna visar att utländska ATM-avgifter har stigit, med den nya högst $ 4, 35 per transaktion. Överdragen avgifter har också klättrat, med den genomsnittliga avgiften är $ 32, 74.

Lärdom: Testa ditt bästa att använda bankomater inom ditt eget nätverk och inte påföra överdragsavgifter. Det visste du självklart redan, men det gör aldrig ont för att få en påminnelse.

oktober

En av Frankrikes största banker lagar sig på Twitter. För första gången kan konsumenter tweet person-till-person penningöverföringar - utan avsändaren vet vilken bank mottagarens använder. Banken samlar 1 procent eller 2 procent av överföringen, och detta görs av avsändaren tweeting mottagarens Twitter namn, beloppet och upp till cirka 500 euro. Men du måste inte tänka på dina anhängare eftersom du skickar eller tar emot pengar.

Lektion lärt : Somedag, när amerikaner kan komma in på tweeting sådana finansiella transaktioner, kommer det bli svårare och svårare för deadbeats att använda den trötta, gamla ursäkningen, "checken är i posten."

november

Skådespelare Burt Reynolds, 78, bestämmer sig för att sälja många av sina memorabilia, inklusive Trans Am han cyklade i "Smokey and the Bandit" -filmen. Medierna citerar Reynolds tidigare ekonomiska problem för att förklara varför auktionen sker. Reynolds förnekar ekonomiska elände och säger att han förenklar sitt liv.

Lärdom : Kändisarnas ekonomiska problem, egentligen eller inte, är en mycket mer intressant än vår.

december

T-Mobile avgör en rättegång med US Federal Trade Commission, som hävdade att den trådlösa operatören hade placerat obehöriga avgifter från tredje part på kunders räkningar. Dessa är små avgifter, som $ 9, 99, där kunderna uppenbarligen fick textmeddelanden som ger kändisskvaller och horoskopinformation. T-Mobile, tidigare på året, kallade påståenden "ogrundad". Vilket måste vara varför den trådlösa operatören samtycker till att återbetala 67, 5 miljoner dollar till kunder och miljoner mer i straff och avgifter.

Lärdom: Komplettering betalar inte. Övervaka varje räkning du får och lita på ingen - förutom kanske New Yorkers och enstaka vanfund.