>> >> Hillary Clinton vs Donald Trump: Här är hur Wall Street ser det

Hillary Clinton vs Donald Trump: Här är hur Wall Street ser det

Anonim

Hillary Clinton mot Trump (The Associated Press)

Ingenting om thiswild och galen presidentkampanjår är normalt. Så hur kommer det att påverka de finansiella marknaderna? Kommer det vanliga mönstret att hållas, eller är det allt i luften?

"Statistiska uppgifter kommer att berätta för presidentvalet år, speciellt när den befintliga kan eller inte springa för omval, tenderar att ha mer betoning och nackdel risk", säger Jim Barnash, en certifierad finansiell planerare med Wealth Financial Group i Buffalo Grove, Illinois.

"Investerare och Wall Street är osäkra på framtiden... Med (Donald) Trump och (Bernie) Sanders i årets lopp har osäkerheten ökat."

Ett historiskt perspektiv. Historien avslöjar några mönster kopplade till presidentkampanjer. Dow Jones industriella genomsnitt har återgått i genomsnitt 10, 1 procent under presidentvalet år 1912 till 2012, ungefär samma som avkastning i genomsnittet år, enligt forskning av Wharton School finans professor Jeremy Siegel, författare till bästsäljare "Aktier för den långa loppet. "

Men i öppna valår, när ingen befattningshavare är igång, har Dow återvänt bara 2, 1 procent. Det är klart att investerare oroar sig när de inte vet hur regeringen ska styra ekonomisk och reglerande politik.

Experter är snabba att lägga till att uppgifterna är för skumma för att göra något säkert, eftersom det bara fanns åtta öppna val under de 100 åren. Resultatet varierade mycket, från en 33 procent förlust 1920 till en 49 procent vinst 1928. Och andra händelser överväldigade ofta någon påverkan av presidentpolitiken - en förlust på 31 procent 2008 var tydligt kopplad till finanskrisen, till exempel. Antalet varierar också lite beroende på vilken period som omfattas.

Varje presidentvalperiod har sin egen trend, säger Michael Brady, VD för Generosity Wealth Management i Boulder, Colorado. "Historiskt sett är det första året på en fyraårsperiod den lägsta genomsnittliga avkastningen, följt av att det andra året är något högre, med det tredje året mycket högre och det fjärde året, valåret, näst lägsta efter det första året, " han säger.

Så enligt detta mönster skulle detta år och nästa år vara relativt svagt. Det betyder inte att marknaderna skulle vara nere - bara att de kanske inte gör det lika bra som under andra och tredje år.

Brady noterar också att lagren har fallit med i genomsnitt 1, 2 procent under det senaste året i ett åttaårigt ordförandeskap, vilket är vad vi är i idag. Men 44 procent av tiden, det åttonde året av ett ordförandeskap sammanföll med ett positivt år på Wall Street.

Håll på, sakerna blir stöta. Så vad lägger alla dessa uppgifter till? I allmänhet stöder den det gamla ordspråket att marknaderna inte tycker om det när framtiden är ovanligt skumma.

Om så är fallet kan 2016 vara ett särskilt nerveväckande år. Trots att Trump ser starkare ut i veckan är det fortfarande oklart om den blustiga affärsmannen kommer att få tillräckligt med delegater att sy nomineringen i den första rösten i den republikanska nationella konventet.

Även om Trump blir den republikanska kandidaten, lämnar hans brist på bakgrund i offentligt ämbete och ändrade uttalanden en ovanligt stor tvekan om hans ekonomiska och finansiella politik.

"Två av de återstående kandidaterna, Trump och Sanders, lovar betydande förändringar i den politiken" från Obama-åren, säger Paolo Pasquariello, associerad finansprofessor vid University of Michigan's Ross School of Business. "Men båda har inte utfärdat detaljerade uttalanden om många aspekter av deras ekonomiska politik."

Demokraten frontrunner Hillary Clinton är mer av en känd kvantitet. Nationella opinionsundersökningar visar generellt Clinton sannolikt vid denna tidpunkt för att slå Trump i november, vilket mildrar en del av osäkerheten, säger Pasquariello. "Det slutliga resultatet av den pågående presidentcykeln verkar inte vara i betydande tvivel - en Clinton-administration", säger han.

Pasquariello förutspår en flyktig marknad fram till valdagen, följt av "relativ lugn" i överensstämmelse med tidigare mönster.

Bottenlinjen för investerare. Är presidentkampanjens effekt på marknaderna något som ska tas allvarligt? Eller är det bara ett underhållande sidovy?

"Det här är definitivt något för investerare att överväga, " säger Barnash. "När investerare tittar på ekonomin i allmänhet, vem kommer att vara chef för världens största ekonomiska makt och vilka politiska åtgärder de vill genomföra definitivt orsakar ... bekymmer."

Ändå är det inte riktigt förnuftigt att anta att ett givet år, särskilt en ovanlig som detta, kommer att vara förutsägbar. Inte bara är presidentkampanjen "galen", säger Alan Dole, en wealth manager på Equity Concepts i Richmond, Virginia, men andra faktorer är också ovanliga.

"Vi är i en historia som vi aldrig har varit på förut, " säger han. "Så när man tittar på ett historiskt diagram över vad som hänt i olika ordförandeskap har det aldrig varit ett ordförandeskap där vi har haft 19 biljoner dollar i skuld. Det har aldrig varit ett ordförandeskap där det var så stor en uppdelning i de människor som tjänar (stor) inkomst och människor kämpar. Det har aldrig varit ett ordförandeskap där världen ser ut som den gör just nu. "

Presidential odds-making är verkligen viktigt för spekulanterna som är inriktade på marknadens kortfristiga gyrationer, och dessa spelare kan satsa på att en ovanligt hög nivå av valårssäkerhet skulle kunna göra resten av året till en särskilt brant berg-och dalbana.

Men vanliga investerare - personer med långsiktiga innehav för college och pensionering - borde förmodligen inte bli alltför upparbetade, säger Jim Kee, president och ekonomichef för South Texas Money Management i San Antonio.

"Marknadspriset i vad som är kunskap, " säger han. "För att vara opportunistisk måste du, på förhand, veta vem som vinner, och två vet hur mycket av det redan är prissatt på marknaden. Det finns inga bevis för att någon har den typen av kunskap."

Han rekommenderar att han håller kursen: "Från en investeringssynpunkt finns det ingenstans tillräckligt med datapunkter här för att fatta beslut som avviker från din långsiktiga investeringsplan."