>> >> Högteknologi, låga avkastningar

Högteknologi, låga avkastningar

Anonim

Tre affärsmän diskuterar grafer på en skärm i ett mötesrum. (Getty Images)

High-tech framkallar uppskrifter av det smarta San Francisco-setet, ungdomliga VD i jeans och kostymjackor. Där är de: sparkar upp fötterna i ett funky kaffebrygga och njuter av en del exotisk etiopisk espresso, som utplånar en e-handelsövning innan de går hem till miljon dollar lofts.

Ledsen att avbryta din dagdröm. Men faktumet - och det är en verifierbar statistik - är att 90 procent av startsidorna misslyckas. De som lyckas kan bara njuta av en begränsad framgångsrik framgång. Kanske några, som Instagram, har turen att köpa för 1 miljard dollar via Facebook (ticker: FB). Men annars upplever högteknologiska höga ryttare, när de är offentliga, fortfarande missnöje upp och ner.

Tänk på Fitbit (FIT), en pionjär inom bärbar teknik som bestod många av sina konkurrenter, inklusive Apple (AAPL). Efter att ha publicerats i juni 2015 såg Fitbit sina aktiekurser över 40 procent till 47, 60 dollar per aktie. Därefter blev sprinten till en lindad svindel; Sedan den löpare är hög, har Fitbit sjunkit 70 procent till bara 14, 32 dollar per aktie. Och det här resultatet kommer från ett företag som kontrollerar ungefär en fjärdedel av den bärbara teknikmarknaden.

"Square (SQ) är ett annat bra exempel på hype kopplad till tekniska IPO, säger Gary Tsarsis, klinisk assistent professor vid University of Pittsburghs Katz Graduate School of Business. "De hade i synnerhet en mycket bra produkt ungefär tre till fyra år sedan. Det var nyskapande, nytt, enkelt att använda och fick ett gott ord i munnen efter." Faktum är att försöka gå in i många ett San Francisco-kafé utan att se en kvadrat, kopplad till en iPad, förankra kassan.

Men än en gång: Är ubiquity lika lönsam för investerare? Inte på långa vägar. "Under de senaste åren har andra företag kommit ut med liknande teknik, vilket minskar kvadratens konkurrensfördel, säger Tsarsis.

Kvadraten är ner 35 procent från bara en månad sedan och av ungefär 25 procent sedan den publicerade i november, handlas på 10 dollar per aktie.

Annat har bevis på högteknologisk turbulens skett många aktieägare. Corbin Perception's Tech Sentiment Survey, som offentliggjordes i april, rapporterar att investerare i stor utsträckning uppvisar en neutral hållning mot teknik när björnar sakta kryper in - med tjurar mer än halverade sedan juni 2015.

Samtidigt börjar sidolinjen se ganska tilltalande, även för starry-eyed-investerare i cheerleading-sektionen.

Corbin-rapporten visar att tre av fyra respondenter förväntar sig in-line eller sämre än konsensusresultat för första kvartalet 2016 resultatrapporter. Den enda ljuspunkten - spekulativ men ändå ljus - är mjukvarusektorn, där tre av fyra investerare landar på den hausse sidan.

Ja, men de programvaruvinster som sannolikt kommer inte att komma från IPO. "Enligt Renaissance Capital var tekniken för IPO-aktivitet 2015 på sin sakta nivå sedan 2009, säger Tsarsis.

Och mycket som en deponi fylld med föråldrade smartphones och disketter, är investeringslandskapet fyllt med engångs tekniska darlings som föll snabbare än du kan säga "Groupon (GRPN)."

Den Chicago-baserade dagliga affärer webbplatsen slog grunden till $ 20 per aktie under 2011. Det stängde 30 procent högre sin första handelsdag - och det var så högt som det någonsin blev. Idag handlar Groupon på en låg $ 3, 50 per aktie. Det är nästan 87 procent av, shoppare. En Groupon för Groupon lager, någon?

Gå över till sökmotorutrymmet, och historien är mycket densamma. Du kanske måste leta upp "sökmotorfel" på Google (GOOG, GOOGL), eftersom det skulle vara omöjligt att göra det på många en webbplats som har kommit och gått.

"Det har varit flera fel: Excite, WebCrawler, Netscape och Ask Jeeves, till exempel", säger Bob Johnson, VD och koncernchef för American College of Financial Services i Philadelphia. "Med andra ord, även om du insåg att webbsökningen skulle bli enorm, skulle du antingen ha valt att välja rätt häst att rida eller satsa på många hästar."

Samtidigt ligger en enstaka "högerhäst" nära att vara uttagen till betesmark. I februari sätter Yahoo (YHOO) sig till försäljning. Det är ett sorgligt kapitel, och kanske den sista, för en Internetpionjär som förlorade sin väg och aldrig helt återhämtade sig. Inte heller hjälpte publicitetsgaffesna. Workaholic VD Marissa Mayer gjorde rubriker när hon förbannade telekommuting - ett drag som skadade Yahoos arbetsmamma - men byggde en plantskola bredvid hennes kontor så att hon kunde ta hand om sitt eget barn medan hon var på jobbet.

"Yahoo är ett djupt ocelebrerat företag med låg värdering i strid med sin enormt lönsamma affärsmodell", säger Barry Randall, en teknikportföljchef vid Covestor och en registrerad investeringsrådgivare i Boston. "Även frasen" i ojämnhet "gör inte situationen rättvisa. Yahoo är den tredje största digitala medieegenskapen i USA när det gäller dagliga användare. Men dess offentliga image är det för ett Internet har varit."

Även 2015-jättarna stirrar nervöst bakifrån. I december handlade Netflix på heltidsnivåer och slutade 2015 med en giddy 125 procent för året. Men hittills i 2016 är den av 18 procent, handlas på 90 dollar och står inför stiffare än stiv online-tävling från Amazon.com (AMZN) och Hulu.

"Giant stigande kostnader för att producera mycket dyrt innehåll och stora kostnader för förstahandsfilmer - mer än 10 miljarder dollar under de närmaste fem åren - kommer äntligen att slå dem hårt", säger Eric Schiffer, VD för Patriarch Group, ett private equity-företag med kontor i Santa Ana, Kalifornien.

"Vad gör (CEO Reed Hastings) tror att de är bättre innehållsskapare?" han frågar. "Det finns ett kyrkogård som jag kan peka på fullt av människor som trodde att de kunde behärska Hollywood. Vi kommer en dag att titta på en dokumentär om hur Netflix togs upp av konkurrenter på lång sikt."

Och Jeff Weiner, VD för LinkedIn Corp. (LNKD), kanske vill göra lite tungt nätverk på sin hemsida för att hitta en frälsare. "LinkedIn-aktien har haft ett hemskt kvartal, med tanke på den kraftiga nedgången i börskursen i början av februari och företagets oförmåga att återhämta sig sedan dess", säger Jeffrey Zucker, en ängelinvesterare och medgrundare av Green Lion Partners i Grand Junction, Colorado .

Sedan början av året ligger LNKD ner 43 procent, till 129 dollar per aktie. Resultatet? "Nästan alla större forskningsföretag har nedgraderat företagets lager, " säger Zucker. "Användare är oroade över att LinkedIns arbetspost inte längre växer och investerare är avtagande säker på företagets förmåga att generera intäkter."

Så låt oss granska: Groupon, Fitbit, LinkedIn, Square, Netflix, Yahoo och ja, Twitter (TWTR) - alla stora namn i högteknologiska kretsar - har antingen snubblat, snubblat illa eller glidit ner en kaninhål svartare än Steve Jobs "sköldpadda nacke.

Schiffer säger, "Valley VD för Monster Millions Dollar Startups, som aldrig kunde föreställa sig värderingar släppa, nu står inför nederbörden av nervösa nedbrytningar som testar deras sanity och styrka."

Så kolla tillbaka på din favorit San Fran java haunt om några månader. Den blockbuster entreprenören du ser idag kan vara din helt nya barista imorgon.