>> >> Den dolda kostnaden för freebies

Den dolda kostnaden för freebies

Anonim

Vill du verkligen ha gratis pizza? (Courtesy of Little Caesars Enterprises)

Du har säkert hört att det inte finns något sådant som en gratis lunch. Jo, den logiken gäller också i shoppingvärlden. Även om något annonseras som gratis är det en bra chans att det krävs att du betalar något, oavsett om det är med din tid, personlig information eller till och med pengar. Här är bara några av de dolda kostnaderna som kan lura under så kallade freebies:

Utrymme : Ingenting lär dig det värdefulla värdet av fastigheter som en liten lägenhet. Tänk bara på hur mycket du betalar för en lagringsenhet. Varje kvadratiskt fot av ditt utrymme är värt någonting, och när du tar med nya objekt i det utrymmet måste du utvärdera om handeln för det utrymme för lagring eller visning är värt det, även om själva föremålet är gratis.

De flesta reklamartiklar och gratis swag är skräp och röran ändå. Sätt inte dina bländare på för att bedöma nytta och värde bara för att du inte behövde betala för objektet. Du måste fortfarande lagra den.

Tid: Kostnadsfria föremål har ofta höga kostnader. Din vän kan ge bort fria möbler, men du måste fortfarande ta dig tid att hämta det. Bageriet kan ge bort fria kakor, men hur länge tar det dig att komma dit och tillbaka eller vänta i rad? Kan du få mer ut av att spendera den tiden arbeta, träna, laga mat eller bara koppla av hemma med din familj eller en bra bok?

Pengar: Även fria objekt har monetära kostnader. Transport är den vanligaste. Om du måste gå ur vägen för att hämta din freebie är det inte bara en tidskostnad som är inblandad men också en gas eller kollektivtrafikkostnad. Om objektet är särskilt stort kan det kräva några extra rörliga kostnader som en lastbil eller begära hjälp av en mover.

Vissa objekt kan även påverka din månadsbudget. Det är kul att göra en gratis Kindle eller smartphone som en gåva eller från en vän som uppgraderar, men om du behöver göra inköp eller öka dina utgifter för att faktiskt använda det objektet (som en dataplan eller e-boksköp), behöver du att utvärdera om den typen av extra kostnad är realistisk för din budget.

I vissa fall slutar gratis prövningar och prenumerationer och kostar dig pengar. De flesta kräver att kreditkort aktiveras så att de kan debitera dig på nästa faktureringsperiod. Även vaksamma konsumenter kan glömma att avbryta, och när de försöker, måste de spendera tid att interagera med kundtjänst.

Insats: "Stuff", om det är gratis eller inte, kräver vanligtvis underhåll, städning, underhåll och reparationer. Det finns också ansträngningar som innebär att donera eller sälja objektet om och när nyheten släcks.

Personlig information : Att ge bort din e-postadress eller postadress kanske inte verkar lika mycket att betala förrän du börjar siktas genom högar av spam dagligen. Är det gratis 4 ounce prov av lotion verkligen värt det?

Hälsa: Kosttillskott är bra eftersom de inte tar upp något utrymme. Du får en fri granola bar, du äter den, och den är borta. Olyckligtvis kommer de flesta matfreebies i form av ohälsosamma godis och snabbmat. Hur många gånger har du lurats i något av gratis pizza eller öl?

Behandla freebies som något annat du skulle spendera pengar på. Faktum är att du kommer att handla något för det. Om det inte är pengar, kanske är det din tid, ditt utrymme eller din hälsa. Gör en rättvis och ärlig bedömning innan du bestämmer om "gratis" är verkligen värt det.