>> >> Tillväxtområden: Fröer och gödselmedel

Tillväxtområden: Fröer och gödselmedel

Anonim

För bara två år sedan kunde berätta för investerare att gödselmedel skulle bli en Wall Street älskling ha kunnat få en mindre smaklig, om det skulle svara.

Inte så idag. Förra årets oförutsedda ökning av aktiekurserna på världens största frö- och gödningsmedelstillverkare innebär att alla företag som kan hjälpa bönderna att få ut det mesta av alltmer värdefulla hektar är värda att överväga.

Trots några senaste försäljningar tillsammans med resten av marknaden är jordbruket fortfarande ett av några få ljusa fläckar som åtnjuter solid grundläggande tillväxt och vissa defensiva egenskaper.

Bevittna explosionen i andelar av några stora namn i frön och gödselmedel, där trippsiffrig 52-veckors vinster är regeln. Några exempel, från och med 23 januari:

 • Potash Corp. i Saskatchewan, upp 145 procent.
 • Mosaic, upp en hel del 280 procent.
 • Monsanto, upp 87 procent.
 • De, tillsammans med Agrium, Terra Industries, CF Industries och andra, gör frön och gödselmedel som används på gårdar över hela världen.

  Marknadsvektorerna Agribusiness Exchange-traded Fund, som spårar DAXglobal Agribusiness Index och innehåller maskiner, gödningsmedel, boskap och frö aktier, har ökat mer än 27 procent sedan september lanseringen.

  Två fortsatta trender grundar sig på denna fantastiska prestanda: stigande spannmålspriser och ökad användning av etanol. Hållbar ekonomisk tillväxt på tillväxtmarknader som Indien, Kina och Brasilien ökar levnadsstandarden och låter miljontals människor lägga till kött i sina kostvanor. Det spyr efterfrågan på korn som används i djurfoder, som driver upp priser för alla typer av jordbruksprodukter.

  Eftersom efterfrågan på sojabönor, vete och speciellt majsklättring, går bönderna med gödselmedel för att höja avkastningen. Som ett resultat efterfråga de tre vanligaste näringsämnena kalcium, fosfat och kväveklorid mellan 2001 och 2006 19 procent, 13 procent respektive 14 procent enligt Gödningsinstitutet, en branschorganisation. Tillväxten är normalt endast 1 procent per år.

  Sedan 2007 skickade ett andra skifte aktier till stratosfären: Amerikas nya affinitet för biobränslen. "Matchen som tändde elden var majs etanol", säger Charles Rentschler, en analytiker med Wall Street Access.

  För att möta växande etanolbehov planterade amerikanska bönder 91, 9 miljoner hektar gödningsmedelskärande majs förra året, en ökning från 78, 3 miljoner år 2006, enligt Department of Agriculture. Regeringens uppskattningar ser att nästan en fjärdedel av den gröda kommer att mata etanolväxter som nu pricker i västvärlden, och att antalet kan nästan dubbla de närmaste fem åren.

  Med den amerikanska energipolitiken som gynnar etanol ser det ut att de hållbara grödpriserna på högre nivåer kommer att hålla, och det är det som betyder mest för gödselföretag. "Den stora bilden är riktigt kornpriser. Det ställer tillfälle för dessa producenter", säger Brian Yu, en Citigroup-analytiker.

  Priserna på majs, vete och sojabönor har varit elastiska.

  Lager av korn och gödselmedel är fortfarande relativt låga, säger analytiker. Efterfrågan är fortsatt hälsosam, och de flesta gödningsmedelstillverkare har fortfarande gott om utrymme för att höja priserna tack vare jordbrukarnas villighet att betala medan vinstmarginalerna är högst.

  Mike Wilson, VD för Agrium, en kväveproducent med en växande detaljhandel med gödningsmedel, säger till trots, trots att det har varit några marknadssnabbar på senare tid. "Alla de grundläggande förutsättningarna, prissättning, efterfrågan, bönder [utomlands] som vill plantera mer hektar, är alla positiva. är glad för att han gör några av de bästa pengar han någonsin har gjort. " Wilson säger också att sektorn drar investerare som försöker hitta säkra ställen att placera sina pengar som marknaden woes mount.

  Men även i jordbruket håller den senaste volatiliteten aktieägarna på tårna. Även om 2008 förväntas vara bra, har analytiker på Bank of America och andra ställen uttryckt oro för att rekordpriser för sojabönor kommer att leda till att vissa bönder flyttar tillbaka till bönor från mer gödningsmedelintensiv majs.

  Då är det värdering. Analytiker fortsätter att höja pris- och resultatmålen för flera av industrins största aktörer, men de börjar bli lite mer fina. Citigroup's Yu gillar till exempel CF Industries idag inte baserat på sin marknadsposition jämfört med konkurrenterna, men eftersom dess pris-vinstförhållande är på 20-talet snarare än 30-talet eller 40-talet som Agrium eller Potash. Inte att CF är en slouch. Dess andelar är mer än 200 procent från för ett år sedan.

  Fröerledare Monsanto, en annan analytikerfavorit, utnyttjar sin monsterpipeline av bioengineerade fröer vid en tidpunkt då efterfrågan ökar, och det kan vara till nytta om de europeiska tillsynsmyndigheterna beslutar att lossa förbud mot vissa sorter av dess genetiskt modifierade utsäde, säger analytiker Rentschler.

  Sammantaget är det osannolikt att den massiva uppgången i jordbruksaktierna i förra året inte kommer att upprepas, men om kornpriserna håller på, finns det liten anledning att bli starkare på bättre (eller helt enkelt bättre priser) i jordbruket.